Bog

En skidt knægt

Af (
1998
)

Anmeldelse

En skidt knægt af Bent Vinn Nielsen

05 mar.99

Bogen starter med ordene "rec.play" og slutter med "stop.eject".

Den er nemlig manden Bjarnes indtaling af hans egne oplevelser fra han er ca. 15 år og til nu, hvor han er ca. 45. Han er ved at rive et stort sommerhus ned sammen med sin nabo, bistandsklienten Poul. De går og hører musik, mens de arbejder, men om aftenen tager Bjarne båndoptageren med hjem og indtaler sin beretning.

Bjarne er søn af en arbejdsmand, som har lært ham glæden ved at arbejde til han driver af sved. Det har imidlertid ført til, at hans ryg nu er ødelagt, så kommunen har sendt ham i skole, fordi han skulle være klog nok til at tage en Hf-eksamen.

Bogens titel refererer til den anden hovedperson i romanen, Bjarnes ven Kasper. Bjarne er tiltrukket af Kaspers evne til at få ting til at ske. Han gør landsbyens pæneste pige gravid, skider på en mindesten, sælger hash i Aalborg, stjæler hvor han kommer frem og udnytter alle de andre groft og griner ad dem, fordi de lader ham gøre det. Bjarne bliver næsten til det sidste ved med at være fascineret af Kasper.

Beretningen er levende og holdt på det helt konkrete plan, og det fremstår tydeligt og naturligt hele vejen igennem, at det er Bjarne, der fortæller.

Det er en undergangs- og forfaldshistorie, men dette modsvares af den levende og humoristisk underspillede tone hos fortælleren.

Analyse

Vinn Nielsen, Bent - En skidt knægt

I hovedværket 'En skidt knægt' skildrer Bent Vinn Nielsen et stykke nært Danmarkshistorie fortalt gennem en fortælling om et asymmetrisk venskab.

Bent Vinn Nielsen debuterede i 1978 som prosaforfatter med romanen 'Arbejdssky' og har siden, foruden børnebøger, radio- og tv-spil, udgivet ca. et dusin romaner – alle med det til fælles, at de fokuserer på det ’uofficielle’ Danmark: Randeksistenserne, de arbejdsløse og ufaglærte, husmænd, mv. Vinn Nielsen er af den realistiske strømning og hans værker er kendetegnet ved præcise miljø- og typeregistreringer, samt et vedholdende forsøg på, at åbne sproget for det erfaringsrum, som knytter sig til samfundets nederste lag. Hans fortællingers universer er oftest henlagt til enten Nordjylland eller Lolland, hvor Vinn Nielsen selv har været bosat i lange perioder.

Hovedværket i forfatterskabet er 'En skidt knægt' fra 1998. Hovedpersonen Bjarne fortæller heri sin historie til en båndoptager; en historie der kredser om hans venskab med Kasper, som på én gang fascinerer Bjarne, men samtidig også er – for nu at udtrykke det mindre lempeligt, end bogtitlens vanlige nordjyske underdrivelse gør det – et ualmindeligt selvoptaget og dumt svin.

Forholdet imellem de to venner er i høj grad asymmetrisk: Bjarne er den pæne, arbejdsomme og ansvarsbevidste, som udnyttes af den populære, grænseoverskridende og selvrådende Kasper. Men Bjarne fordømmer ikke Kasper, for selvom Kasper måske nok er at betragte som ’en skidt knægt’, da repræsenterer han også et alternativ til lilleby-samfundets Tornerosesøvn. Kasper er tilflytter og familien betragtes generelt med mistro i Gl. Lustrup – byen hvor drengene bor – på grund af deres alternative livsform. For den pæne, arbejdsomme Bjarne, der nok mærker lokalsamfundets iltmangel og ind i mellem snapper efter vejret, er Kasper den, der langt mere direkte udfordrer omgivelserne.

Kasper er i den forstand en eksponent for 1968 og alt hvad der dertil hørte af såvel selvrealisering, normbrud og kreativitet, som narkotika, egoisme, menneskelige tragedier og sociale nedture. Fortællingen skildrer således et stykke nært samtidshistorie – men set fra en vinkel, hvor alle de politiske og kulturelle omvæltninger årtiet bragte med sig, egentlig er underligt distancerede og slet ikke så positive, som ellers antaget.

Bent Vinn Nielsen modtog megen ros for 'En skidt knægt' – blandt andet fik han
Kritikerprisen og P1’s læserpris.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
22285629
ISBN
9788700358669
Antal sider
305

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer