Bog

Virkelighedsflygtning

Af (
2007
)

Anmeldelse

Virkelighedsflygtning af Leif Achton-Lynegaard

06 aug.07

Er en virkelighedsflygtning én der flygter til eller fra virkeligheden? Lynegaard har skrevet en novellesamling om hverdagen tilsat en god del uhygge, hemmeligheder og fantasi.

Først undrede jeg mig meget over titlen: Virkelighedsflygtning. Er det en flygtning fra eller til virkeligheden? Uha, det var ellers noget af en filosofisk indledning til denne anbefaling!
"Virkelighedsflygtning" er en samling noveller om grænsen mellem drøm og virkelighed eller mellem fantasi og virkelighed.

Novellerne handler om hverdagsting, men der kommer en uhyggelig skygge, antydning eller handling ind over de fleste, nogle gange bliver de makabre og voldelige på en ikke-aktiv måde!
Der er også beskrivelser af bagsiden af hverdagen eller det skjulte og hemmelige ved hverdagen. Mystiske klubber med sære ritualer, vindueskiggere m.m. Beskrivelserne af hverdagen er ret detailerede og bedst som man føler sig lullet ind i hverdagens tryghed og ro, sker der noget, så man hurtigt føler sig utryg.

Samlingen bærer præg af, at forfatteren omgås almindelige mennesker. Der er ikke nogen kreativ kunstnerskare her, og det er da befriende, at nogle bøger omhandler naboen, kvinden foran dig i køen og den frivillige besøgsven!

Nogle af novellerne fungerer rigtig godt, bl.a. "Valmuerne" om en uhyggelig mark, der breder sig med overnaturlig kraft og fart.

Jeg må tilstå, at jeg ikke tror jeg forstår alle novellerne. "Ildsjæle" er måske mere en drøm end virkelighed, men jeg forstår den altså ikke!

Hvilken skæbne er der bag den lokale flaskesamler? Det har forfatteren et svar på i "Flasker"… trist svar, men sikkert tæt på virkeligheden!

Det er svært med familier nogen gange. Man kan ikke altid sige det man vil, mener eller føler. Og man er som regel fastlåst i den rolle, man har haft som barn! Ofte skal der en udefrakommende til for at ændre på forholdene, som i "Billeder", hvor en ung plejer åbner en mulighed for forbedring af forholdet mellem far og søn.

Jeg synes, den bedste novelle er "Marathon": om manden, der er ved at gøre klar til sit 50. maratonløb, der skal foregå i netop Marathon. Jeg kan ikke rigtig afsløre mere, for tingene er ikke som man skulle tro. Der er en sjov og overraskende og meget original tanke bag. Denne novelle løfter samlingen og bl.a. på grund af den bør "Virkelighedsflygtning" læses af mange.

Bogdetaljer

Secondary title
Noveller
Forlag
Ravnerock
Faustnummer
26821746
ISBN
9788789929415
Antal sider
123

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer