Bog

Her er dit liv, Joakim

Af (
1997
)

Anmeldelse

Walt Disney's Her er dit liv, Joakim af Don Rosa

01 feb.04

’Her er dit liv, Joakim’ er en opsamling af de tolv ”officielle” afsnit i Joakim von Ands livshistorie, der oprindeligt blev udgivet i Anders And & Co. fra 1992 til 1994.

Historierne er resultatet af Don Rosas granskning af utallige Carl Barks-historier med den driftige and. Rosa giver en gennemgang af, hvordan de enkelte afsnit blev til, suppleret med de originale forsider til de tyske og amerikanske udgivelser. Med sin umiskendelige, detaljerede og fantasifulde streg slår Don Rosa sig fast som en af de helt store Disney-tegnere.

Ud over Carl Barks’ historier om Joakim von And, trækker Rosa inspiration fra både den virkelige og filmens verden. Nogle af baggrundsoplysningerne er korrigeret geografisk og tidsmæssigt for at skabe bedre overensstemmelse med den faktiske verdenshistorie. Dertil kommer, at Rosa har hentet inspiration i film som Orson Welles’ filmklassiker ’Den store mand’ (’Citizen Cane’) fra 1941.
Rosa skriver selv de fleste af de historier, han tegner – hvilket der ikke er mange andre Disney-tegnere (udover Barks), der slipper godt fra. Dette får historie og billede til at gå op i en højere enhed, og han viser også her, at han er en værdig arvtager efter Carl Barks.

Joakim von Ands liv foldes ud fra hans opvækst under usle kår i Glasgow til det lige så sparsommelige liv i Andeby som verdens r..... (Nej, slutningen vil jeg ikke afsløre her.) I sin eventyrlige søgen efter rigdom kommer Joakim vidt omkring.
Den spæde start som skopudser i Glasgow indbringer Joakim hans første 25-øre – som følger ham resten af livet. Dette giver Joakim blod på tanden, og herefter er den arbejdsomme and ikke til at stoppe. Den kringlede vej til rigdom går over Amerika, hvor en beskeden formue grundlægges på Mississippi-floden og det vilde Midt-vesten. Med penge på lommen kan Joakim rejse hjem til Skotland og redde klanens slot fra tvangsauktion. Efter afstikkere til Afrika og Australien går turen til Klondike, hvor Joakim for alvor får hul på bylden og tjener sin første milliard.

Derfra er resten historie... Joakim forvandler resterne af Fort Andeby til en pengetank og bliver katalysator for Andebys vækst. Joakims geschæft vokser til et verdensomspændende imperium. På trods af den megen rigdom lever Joakim som en gammel, gnaven eneboer – hvilket faktisk er, hvad Joakim også var i starten i den første historie af Carl Barks. Heldigvis lader Joakims familie ham ikke ende sådan. Anders, Rip, Rap og Rup hjælper Joakim med at genfinde glæden for livet – og for at tjene flere penge.

Mine personlige præferencer, hvad angår Disney-tegnere, går tilbage til min barndom. Jeg genkender hurtigt den streg, der kendetegner fx Carl Barks og Paul Murry. I nyere tid har jeg kunnet genfinde min fascination for Andeby-universet hos fx Marco Rota - men især takket være Don Rosas eventyrlige historier og sans for detaljer.

Bogdetaljer

Forlag
Egmont Serieforlaget
Faustnummer
21938424
ISBN
9788789601465
Antal sider
272

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer