Bog

Med koldt blod

Af (
2006
)

Anmeldelse

Med koldt blod af Truman Capote

02 maj.08
Skribent

Fire medlemmer af familien Clutter myrdes i deres hjem  i flækken Holcomb, Texas den 15.november 1959 – en virkelig forbrydelse, som Truman Capote fik sit store gennembrud på at skrive en dokumentarroman om.

Anbefalet af bibliotekar Inga Thyra Nielsen, Horsens Bibliotek.

Truman Capote var 5 år om at skrive bogen om mordene. Han er gået meget omhyggeligt til værks – beskriver detaljeret familien Clutter, så vi i løbet af meget få sider synes, vi kender dem. Derfor er det også meget mere ubehageligt, når det vi ved skal ske, endelig sker.

Hans indledende kapitel følger familiens sidste dag – og samtidig følger vi de to mordere, der kører fra en forstad til Kansas City og mod Holcomb.

De to har tidligere siddet inde sammen for småkriminalitet, og det er fra et fængsel de har fået ideen om, at familien Clutter er rig, og at der er et pengeskab i deres hjem.

De planlægger fra første færd, at familien skal slås ihjel – der skal ikke være vidner – men det er en tidligere fængselskammerat, der forstår, hvem der har begået mordene, da han hører om dem. Det er nemlig ham, der har været landbrugsmedhjælper på Clutterfarmen og har fortalt sin medindsatte om den meget velhavende familie og berettet detaljeret om deres hus.

Hvis han ikke havde fortalt politiet om sin mistanke er det tænkeligt, at mordene aldrig var blevet opklaret, for de to mordere havde absolut ingen forbindelse til familien eller stedet. Og de agtede sig til Sydamerika bagefter for at leve af pengene. Nu var det løgn med det pengeskab – der var ikke rede penge på farmen og således ikke noget at tage til udlandet for …

Bogen er umiddelbart meget spændende, på trods af at vi kender forløbet i den. Forfatteren går meget tæt på alle, den lille bys beboere, mordernes familie og massakrens ofre.

Det kan mærkes, at bogen udkom første gang i 1965, men det er egentlig påfaldende, hvor lidt forældet den er. Det undrer mig, at de blev stukket af en tidligere indsat, det synes jeg forfatteren skulle have boret meget mere i.

Et kusiosum er beskrivelsen af cellen i tinghuset i Garden City. Det er arrestforvarerens kone, der laver mad til arrestanterne, og hun kommer til at tale meget med den ene af de to, Perry. Han bor så at sige i deres lejlighed – og på en måde kommer hun til at få ondt af ham – på trods af at hun ved, han er skyldig.

Bogen slutter med deres henrettelse i april 1965.

Capote er blevet kritiseret for, at ”forstå” morderne for godt. Det ved jeg ikke, om man kan  – forstå er for mig at se ikke det samme som at undskylde eller tilgive, men forståelse er vel første fase i at forsøge at hindre vilkår, der driver mennesker ud i den slags ugerninger.

Capote, Truman: 'Med koldt blod'. Oversat fra amerikansk af Annabeth og Jens Kruuse efter 'In cold blood'. Gyldendal, 2006. 328 sider


Lån bogen på Bibliotek.dk eller Køb bogen

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26177251
ISBN
9788702049343
Antal sider
328

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer