Bog

Danske sagnvæsener : et bestiarium

Af (
2023
)

Anmeldelse

Danske sagnvæsener

23 okt.23

Vidunderligt illustreret og lærerig fagbog til børn puster nyt liv i den gamle danske folketro. 

Kenneth Bøgh Andersen og Kristian Eskild Jensen har sammen skabt en flot og tilpas uhyggelig bog om gamle dages fantastiske sagnvæsner som f.eks. nisser, drager og lygtemænd. Bogen er oplagt læsning for eventyrlystne børn, der ikke har noget imod at blive lidt bange.

Kenneth Bøgh Andersen er dykket ned i nogle af vores gamle folkemindesamlinger og tegner herudfra et portræt at hele 25 sagnvæsner fra ældre tiders danske folkekultur. Hvert væsen får et kort kapitel, hvor man lærer lidt om dets baggrund, kendetegn og udseende og hører nogle af de historier, som folk i gamle dage har fortalt om væsenet.

Det er ofte ildevarslende historier om menneskers skæbnesvangre møder med f.eks. trolde, elverfolk og overnaturlige dyr. At lægge sig ud med disse væsener er bestemt ikke ufarligt, og derfor giver Andersen også gode råd til, hvordan man kan beskytte sig mod dem. Om basilisken lyder det f.eks., at dens blik ”enten vil forvandle dig til sten eller lamme dig fra top til tå, så [den] i ro og mag kan sprætte dig op med sit skarpe næb.” Derfor anbefales det, at man altid bærer et spejl på sig, så man kan sende basiliskens dræbende blik retur. Vil man derimod beskytte sig mod maren - det lille, usynlige væsen, som kravler op på folk, mens de sover, og giver dem mareridt - bliver det lidt mere omstændeligt: her skal man ifølge de gamle kilder nemlig stoppe alle hullerne til i sit værelse og stille sine hjemmesko med hælene mod sengen ved siden af en spand vand med en kniv på kanten.

'Danske sagnvæsner' er både velfortalt og fantastisk flot illustreret. Kristian Eskild Jensens tegninger er virkelig stemningsfyldte, flotte og skræmmende på én gang, så fantasien pirres på den helt rigtige måde, og man får lyst til at gå på udforskning i sagnvæsenernes fascinerende verden. Ligesom Kenneth Bøgh Andersen ikke viger tilbage fra det uhyggelige i sin skildring af sagnvæsenerne, er Kristian Eskild Jensen ikke bange for det makabre og rædselsvækkende i sine illustrationer. Resultatet er en både lærerig og underholdende bog, som fortjener mange læsere.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
137047411
ISBN
9788702395402
Antal sider
181

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer