Bog

Besættelse

Af (
2023
)

Anmeldelse

Besættelse

10 aug.23

Lasse Holms posthume krimi er en interessant og medrivende fortælling fra foråret 1940, hvor Danmark blev besat.  

'Besættelse' er en historisk krimi, som desværre også blev forfatteren Lasse Holms sidste bog, da han døde i efteråret 2021. Bogen er blevet færdiggjort i foråret 2023 af forlagets redaktør og af hans ven, forfatteren Thomas Rydahl.

Romanen foregår i foråret 1940, hvor vi møder den unge, lidt særlige, kriminaltekniker, Jens Kristensen, som vi i dag nok ville diagnosticere med en mild form for autisme, under opklaringen af et mord på Vesterbro. Hans, også unge, kollega, sekretæren Ulla Bendixen, støtter uventet Jens’ i opklaringen af sagen, hvor han er i opposition til særligt en chef, som vistnok har sin egen, skumle agenda, og som er noget lemfældig i opklaringen af sagen, og også på det groveste latterliggør den unge kriminaltekniker.

Samtidig følger vi også en tysk officer, der er tilknyttet den tyske ambassade og, kan man regne ud som læser, er i gang med forberedelse til den tyske besættelse af landet, og som nok også har noget med mordet på Vesterbro at gøre.
Så er vi godt i gang med en spændende, velskrevet historie, som også sætter lys på den danske politik i forhold til krigen og særligt, hvordan kongehuset, hæren og politikere forholdt sig til militær modstand mod og samarbejde med Tyskland i de dage.

'Besættelse' er, som de bedste i genren, både elementært spændende i sin opklaring og kamp mellem forbrydererne og ”de gode”, og samtidig belyser den en interessant periode. Der er dog en tendens til, at forfatteren (forfatterne) må ofre lidt af realismen indimellem for at bibeholde en stigende spændingskurve, men det er jo en del af præmissen i den slags bøger.

Lasse Holms sidste bog er et smukt punktum for en god litterær indsats indenfor historiske romaner, og den minder mig om Volker Kutschers populære Babylon Berlin krimiserie, som også er lavet til en ikke mindre populær TV-serie.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
135707783
ISBN
9788740074949
Antal sider
284

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer