Bog

Den der snyder - en historie om to snydetampe

Af (
2021
)

Anmeldelse

Den der snyder… - en historie om to snydetampe

11 maj.21

Ny spændende billedbog i en serie, der tager nogle af de mest kendte historier fra Biblen og formidler dem for nutidens børn.

Her er det historien om Jakob og Labans snyderi, der bliver gengivet, og de universelle temaer serveres med en god portion lun og grum humor. Bogen egner sig til højtlæsning fra 6 år og opefter, og man behøver bestemt ikke at være troende for at få en god læseoplevelse med sit barn.

Bibelen er fuld af gode historier, der bare ligger og venter på at blive fortalt. Med serien BibelStærk koger forfatter Peter Mouritzen nogle af de mest kendte ned og giver dem nyt liv med hjælp fra forskellige illustratorer. Denne gang er det Tom Kristensen, hvis illustrationer her er meget kunstneriske og udtryksfulde. Nogle forældre vil måske finde dem lidt uhyggelige eller mene, at de er mere for voksne end for børn. Men udtrykket passer ret godt til historien, der som mange andre historier fra Biblen indeholder scener og elementer, der afspejler de mindre pæne sider af menneskets natur. Billederne og teksten indeholder heldigvis også rigtig megen forløsende humor, der er af en herlig lun og grum slags.

Historien handler om Jakob, der er den yngste af to brødre. Faderen Isak er døende, og traditionen foreskriver, at den ældste søn skal have faderens velsignelse på dødslejet. Men Jakob vil også gerne velsignes, og med sin mors hjælp lader han, som om han er Esau, og således snyder han Isak til at give ham velsignelsen i stedet for Esau. Storebroderen bliver rasende, og Jakob må søge tilflugt hos sin morbror Laban. På vej dertil har Jakob en ildevarslende drøm, hvor Gud skælder ham ud for bedraget og advarer ham om, at han vil komme efter ham. Laban er far til to døtre, og Jakob falder for den yngste Rakel. Han og Laban aftaler, at Jakob må blive gift med Rakel, når han har arbejdet 7 år for Laban. Umiddelbart efter brylluppet finder Jakob dog ud af, at han nu selv er blevet narret, og at bruden er Labans ældste datter Lea. Jakob ender med at måtte arbejde 7 år mere for at få sin elskede Rakel og 6 år oveni for at få sit eget kvæg, inden han kan vende hjem. Men selv efter 20 år er han stadig bange for at stå ansigt til ansigt med sin storebror Esaus retfærdige vrede.

Selvom historien er taget fra Biblen, er Gud en statist i dette menneskelig drama. Fokus er på den gode historie taget fra en rig historisk kulturarv og på konflikter og dilemmaer, der er forståelige på tværs af tid og religion. Det er værd at vide, for bogen henvender sig dermed ikke kun til kristne læsere. Den kan læses højt fra omkring de 6 år og vinder meget, hvis den voksne har tid og tålmodighed til at forklare lidt og snakke undervejs. Min søn på næsten seks år vidste fx ikke hvad hverken Gud eller velsignelse var, og det gav en øjenåbnende snak. Handlingen med snyd og rivalisering mellem brødre er nem at relatere til for børn med søskende, og bogen er helt klart værd at læse både for historien og de flotte billeder, der ledsager den.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Faustnummer
38712969
ISBN
9788771517385
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer