Krigs- og soldaterromaner fra 2. verdenskrig efter 1980

Oprettet: 07.11.2011 - 22:31

Søger du atmosfære i autentisk baggrund fra 2. verdenskrig, kan du her finde spændende soldaterskildringer fra kampene til lands, på havet og i luften. 

Baklánov, Grigórij
En fodsbred jord, 1986.
En gruppe russiske soldaters daglige tilværelse under tyskernes angreb og i kamppauser, mens de holder et brohoved ved floden Dnestr sidst under 2. verdenskrig.

Buchheim, Lothar-Günther
U-båd, 1992.
Halvdokumentarisk spændingsroman om de nervepirrende kampe under et tre måneders langt togt i en tysk ubåd i Atlanten i efteråret og vinteren 1941.

Callison, Brian
I ly af mørket, 1981.
Roman fra den 2. verdenskrig om en smuglerkaptajn, der af englænderne tvinges til at stille sit skib, sig selv og sin erfaring til rådighed i kampen om Malta i 1942.

Callison, Brian
Konvoj over Nordatlanten, 1985.
Om en allieret konvojs rejse over Nordatlanten 1941, og om de forhold handelsflådens folk oplevede under 2. verdenskrig.

Collins, Max Allan
Saving private Ryan : en roman, 2008.
Under invasionen i Normandiet i 1944 bliver en gruppe amerikanske soldater sendt på en nærmest selvmorderisk aktion bag fjendens linjer for at finde menig Ryan, som af humanitære grunde skal reddes for enhver pris.

Collins, Max Allan
Windtalkers : roman, 2002.
Under Stillehavskrigen bliver Joe Enders udset til at være bodyguard for Ben Yahzee, navajoindianer og kodeekspert. Ben må ikke falde i japanernes hænder, for han kender alle de amerikanske koder.

Deighton, Len
Farvel Mickey Mouse, 1984.
Om en eskadrille amerikanske jagerpiloter stationeret i Sydengland under luftkampene over Nazi-Tyskland mod Luftwaffe under anden Verdenskrig  

Deighton, Len
Natangreb, 1993.
En eskadrille bombere skal i 1943 foretage et angreb på industribyen Krefeld ved Ruhr. Målet fejlmarkeres, og i stedet bombes den lille by Altgarten. 

Follett, Ken
Nat over havet, 2009.
Kort efter 2. verdenskrigs udbrud flyver en Super Clipper fra England mod USA med en gruppe passagerer, hvis vidt forskellige motiver til at flygte fra krigen afsløres under den dramatiske tur

Gregor, Manfred
Broen, 1988.
7 nylig indkaldte tyske gymnasiaster forsøger i 2. verdenskrigs sidste dage at forsvare en bro mod amerikanske troppers angreb. Kun en overlever.

Higgins, Jack
Stormvarsel, 2007.
I august 1944 forsøger nogle strandede tyske søfolk at føre et gammelt sejlskib fra Brasilien til Tyskland.

Higgins, Jack
Ørnen er landet, 2006.
Om et tysk forsøg i efteråret 1943 på at kidnappe Churchill, der er på weekend-ophold på en landejendom i Norfolk.

Hove, Peder
Den lange vej, 1993.
Under 2. verdenskrig skydes RAF-piloten Jørgen Thalbitzer ned over Frankrig og sendes i tysk krigsfangelejr. Efter en eventyrlig flugt kommer han til Danmark og vil videre til Sverige og England.

Hove, Peder
En dag i marts : Shellhusbombardementet, 1988.
Dokumentarisk roman om Royal Air Force-angrebet på Gestapos hovedkvarter i København den 21. marts 1945, kendt som "Operation Karthago".

Hove, Peder
Tretten er ude, 1990.
Halvdokumentarisk roman om RAF-angrebet på lufthavnen i Aalborg 13. august 1940, som det opleves af besætningen på en af bombemaskinerne, en 14-årig dansk pige samt en tysk soldat i en lyttepost.

Jones, James
Den tynde røde linie, 1999.
Krigens vanvid og tilfældighed skildres hudløst og uden glorificering i denne roman om en gruppe amerikanske soldater, der unge, uerfarne og uden kamptræning sættes ind i de blodige kampe mod japanerne på Guadalcanal i 1942

Koontz, Dean R.
Kellys bro, 1994.
Efter invasionen i Frankrig skal en amerikansk major bevogte en bro bag fjendens linier. Det er imidlertid en umulig opgave, for hans ingeniørtropper er halvskøre og stressede.

Lambert, Derek
Vendetta, 1989.
To soldater fra slaget ved Stalingrad, en russisk og en tysk, har begge som skarpskytter til opgave at dræbe den anden. De er fjender, men alligevel opstår en art samhørighed mellem dem. Bogen ligger til grund for krigsfilmen. Enemy at the gates.

Linna, Väinö
Den ukendte soldat, 1984.
Finsk skildring der følger en gruppe soldater i fortsættelseskrigen mod Sovjet i Fjernkarelen1941-44.

McCain, Charles
En retskaffen tysker
Vi følger den unge søofficer Max Brekendorf fra hans første krigskommando over tjenesten som u-bådskommandant indtil han i slutningen af krigen befinder sig langt fra havet berøvet de fleste af sine illusioner

McGivern, William P.
Soldater fra '44, 1981.
Skildring fra slutningen af den 2. verdenskrig af en deling amerikanske soldaters situation, da de bliver lukket inde mellem de tyske fortropper på en højderyg i Ardennerne.

MacLean, Alistair
H.M.S. Ulysses, 1995.
Søkrigsskildring fra 2. verdenskrig af livet ombord på en engelsk krydser, der eskorterer en konvoj til Murmansk i Sovjetunionen under hårde angreb fra den tyske hær og flåde.

Melville-Ross, Antony
U-båden "Trigger”, 1984.
Om tilværelsen på en ubåd i Middelhavet under 2. verdenskrig og de psykiske problemer, der opstår blandt besætningen.

Nekrasov, Viktor
Fronten går ved Stalingrad, 1983.
En skildring af tilværelsen for et russisk ingeniørkompagni i forreste frontlinje under det blodige afgørende slag om Stalingrad i 1942.

Radcliffe, Robert
Over mørke vande, 2007.
Den unge officer Micael Villiers deltager i slaget om Atlanten ombord på HMS Daisy.
1942 var slagets mørkeste år hvor de tyske ubåde sænkede hundreder af skibe. 

Radcliffe, Robert
Under engelsk himmel, 2006.
I den lille engelske landsby Bedenham i Suffolk lever beboerne under 2. verdenskrig sammen med en række evakuerede børn fra London og en base for amerikanske piloter.

Reeman, Douglas
Destroyerne, 1983.
Otte udtjente engelske destroyere, bygget under 1. verdenskrig, er i 1943 udset til specielle farlige raids mod tyskerne. - Skal de ofres, eller er de særlig modstandsdygtige?

Reeman, Douglas
Under dobbeltild, 1981.
Roman fra den 2. verdenskrig om en opbragt tysk ubåd, der bliver sat ind på en række operationer, hvor den angribes både af venner og fjender.  

Reeman, Douglas
Klar til kamp! 1982.
En lille engelsk eskadre bliver under 2. verdenskrig sendt til Sortehavet for at hjælpe russerne under den store offensiv mod tyskerne i 1943.

Shaw, Irwin
De unge løver, 1984.
En amerikansk teatermands, en amerikansk jødes og en østrigsk nazists skæbne som soldater under kampene i 2. verdenskrig til den endelige konfrontation i de sidste dage.

Shute, Nevil
Pastorale, 2006.
Om et kærlighedsforhold mellem en R.A.F.-kaptajn og en lotte på en engelsk flyvebase under 2. verdenskrig.

Tout, Ken
Kampvogn i krig, 1990.
Dramadokumentarisk beretning om en af 2. verdenskrigs træfninger i Normandiet i 1944, om forberedelser og overvejelser forud for slaget og om selve kampvognsoffensiven.

Tamelander, Michael
Dambusters : historien om Operation Chastise, 1943, 2010.
Roman om englændernes bomberaid mod den tyske industri i maj 1943 under oberstløjtnant Guy Gibsons ledelse.

Trew, Antony
Kleber's konvoj, 1982.
Under 2. verdenskrig jages en engelsk konvoj, på vej til Murmansk, af tyske ubåde. Det iskolde vand efterlader sjældent overlevende.  

Turow, Scott
Helt almindelige helte : roman, 2006.
Under slaget om Ardennerne i 1944 bliver en amerikansk officer sendt på en særlig mission, som imidlertid mislykkes og fører til krigsret og fængsel. Da hans søn mange år efter rekonstruerer de dramatiske begivenheder, bliver han klar over, at faderen var offer for en sammensværgelse, der prægede hele hans senere liv.

Wharton, William
I den klare nat, 1983.
Roman fra den 2. verdenskrig om en lille gruppe amerikanske soldater, der under Ardennerslaget i 1944 bliver sendt ud på en farefuld mission.  

 

Klassiske krigsromaner:

Baron, Alexander.
De kom fra land - de kom fra by, 1961.
Om kameratskabet, frygten og de blodige kampe i Normandiet 1944 ved de unge britiske soldaters møde med de tyske Waffen-SS elitepansertropper.

 Bøll, Heinrich.
Hvor var du Adam, 1972.
Om den tyske hærs tilbagetog gennem Rumænien og Ungarn i 1945. En periode præget af opbrud, flugt og tabte slag, af afmagtsfølelse og nederlagsstemning.

Mailer, Norman.
De nøgne og de døde, 1995.
Amerikanske soldaters oplevelser, tanker og samtaler under erobringen af en sydhavsø under Stillehavskrigen.

Plievier, Theodor.
Stalingrad, 1969.
En klassisk krigsroman om magtesløsheden og fortvivlelsen blandt de fortabte indesluttede tyske soldater i Stalingrads ruiner i vinteren 1942-43.

Ott, Wolfgang:
Hajer og småfisk, 1964.
Den unge Teichmann sendes som officersaspirant på togt med en nådesløs ubådschef. Teichmann vinder efterhånden chefens respekt men overtager samtidigt i kraft af krigens logik hans umenneskelighed. 

Shaw, Irwin
De unge løver, 1967.
3 unge mænd mødes i Østrig lige inden krigen. Vi følger nu deres senere skæbne som soldater i den amerikanske og tyske hær fra Slaget om Frankrig 1940 til deres sidste fatale møde i kampene foråret 1945. 

Uris, Leon M.
Læderhalsene, 1984.
Om en radiokolonne i det amerikanske marinekorps og dens deltagelse i anden verdenskrig på stillehavsfronten.

 

0
Din bedømmelse: Ingen