Den italienske mafia

Oprettet: 02.01.2011 - 14:40
gun and cigar

An Offer You Can’t Refuse – Mafiaen i fiktionen og i virkeligheden

-mord, magt og mænd af ære. I gennem 150 bloddryppende år har underverdenens ukronede konger forarget og fascineret. 

 En kort historie om La mafia

I det moderne demokratiske, men måske lidt spændingsforladte samfund udøver samfundets mørkere skyggesider med vold og kriminalitet en enorm tiltrækningskraft på mange mennesker, hvilket det enorme antal krimier og kriminalstof på tv bevidner. Specielt én gruppe af kriminelle er omgivet med en særlig mystik, nemlig mafiaen og mere specifikt den italiensk/amerikanske mafia.

Som udtryk for den fascinationskraft, som den italiensk/amerikanske mafia har udøvet og til stadighed udøver, kan nævnes, at der er lavet et utal af film, skrevet bunkevis af bøger og produceret i stribevis af konsolspil alt sammen omhandlende mafiaen.

Mafiaen består af handlekraftige mænd, der sætter sig ud over gældende lov og ifølge deres egen udlægning helt og holdent bekender sig til ukrænkelige, maskuline begreber om ære og loyalitet indenfor den lukkede mafiafamilie præget af omertá, tavshedsløftet.

Opbygningen af mafiaen i USA sker i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor strømmen af indvandrere fra Kina, Irland og Italien er stor. Nogle af disse nye amerikanere tager de kriminelle strukturer med sig, som præger det område de kommer fra. Således får henholdsvis den sicilianske mafia, cosa nostra, og den napolitanske mafia, Camorra fodfæste i USA (sammen med de kinesiske triader og de irske gangs i øvrigt).

Men det er for alvor under spiritusforbuddet i USA i 1920erne, at mafiaen får stor politisk og økonomisk indflydelse i et lovløshedens USA, og mafiabossen Alphonse ”Scarface” Capone, der hersker i Chicago, bliver en eftertragtet celebrity på linje med vore dages Hollywood-stjerner.  Og han bliver på mange måder i datiden indbegrebet af den amerikanske drøm om social mobilitet: at det er muligt selv for en fattig italiensk indvandrerdreng at opnå et liv i overdreven, nærmest vulgær luksus som magtfuld mafiaboss.

Mafiaen bliver derfor et springbræt for mange i 30´ernes Depression til et bedre liv, om end det for de fleste bliver et kort og blodigt liv. Særligt Chicago står for eftertiden som indbegrebet af mafiavælde, men det er i virkeligheden i og omkring New York, at de mest magtfulde mafiafamilier befinder sig.

Den italienske mafias vej i USA er en broget og uskøn fortælling om strategiske magtalliancer med magten i Washington, som da mafiaen bliver taget med på råd og står for planlægningen og modtagelsen af de amerikanske tropper i Italien under 2. verdenskrig, hvilket åbner et enormt marked og gode kontakter til mafiaen i ´den gamle verden´, Italien. Og Cuba er i årene op til Fidel Castros revolution mere eller mindre styret af mafiaen. 

 

Once you´re in this family, there´s no getting out: filmene, litteraturen, musikken, maden og spillene 

Film:

Selvom der er lavet film om mafiaen nærmest fra den opstod i USA, markerer Francis Ford Coppolas episke mesterværk Godfather- trilogien, baseret på Mario Puzos roman af samme navn, et før og et efter i den fiktive fremstilling af mafiaen. Den udgør et uomgængeligt referencepunkt for enhver skildring af mafiaen i USA, også fordi mafiaen, den virkelige, også lader sig inspirere af og gerne vil se deres egne (mis)gerninger forstørret i lyset af det tragisk-heroiske lys som omgiver Corleone-familien i filmen og i Puzos roman. I den mesterlige og succesfulde mafia tv-serie The sopranos citerer mafiamedlemmerne i øvrigt konstant fra the Godfather.  

Anbefalelsesværdige film og serier inden for genren omfatter: The Sopranos, Goodfellas, Casino , The Departed, The Untouchables, Scarface og Public Enemies. Det heroiske lys, som mafiaen sættes i, i disse stort anlagte film, bliver effektivt slukket i den superrealistiske italienske film, Gomorra, hvor mafiaens altfortærende kynisme nådesløst blotlægges.  

 

Skønlitteratur:

Vil man gerne læse skønlitterære fremstillinger af mafiaen er den italiensk/amerikanske Mario Puzo et oplagt sted at begynde. Mario Puzo har udover The Godfather skrevet Sicilianeren og Den sidste Don, der begge omhandler mafiaen.

Vil man gerne høre mere om den karismatiske Corleone-familie har den amerikanske forfatter Mark Winegardner skrevet to bøger, der spinder videre på Mario Puzos krønike, nemlig Godfather vender tilbage og Godfathers hævn.

Den cubanske forfatter Mayra Montera skildrer i sin krimi At danse til Almendra mafiaen i 1950ernes Havana. Og så har den amerikanske forfatter Don Winslow skrevet en sindsoprivende spændingsroman, Frankie Machines vinter, om en tidligere hitman for mafiaen.

Faglitteratur:

Den amerikanske historiker og italiens-kender John Dickie har skrevet et solidt historisk værk om den sicilianske mafias oprindelse og udvikling, Cosa Nostra.  Han beskæftiger sig dog kun med mafiaens aktiviteter i Italien, hvorimod den danske italiens-ekspert Thomas Harder i sin gennemgang af den scilianske mafias udvikling siden 1860 i bogen Mafiaens mænd også berører organisationens forgreninger i USA.

En egentlig gennemgang af mafiaens historie i USA giver amerikaneren William Balsamo i sin bog Mafia: historien om 100 års gangstervælde.  Og så har den italienske prisvindende journalist Roberto Saviano skrevet bogen, der danner forlag for filmen Gomorra, Mafiaen i Napoli.    

 

Crooner and all that jazz

Den amerikanske jazzmusiker Mezz Mezzrow mente, at jazzmusikken var underverdenens kendingsmelodi i de brølende 1920eres USA. Den rå jazz strømmede ud fra forbudstidens smugkroer, hvor jazzmusikerne i de tilrøgede lokaler havde stående ordre om at fortsætte med at spille uanset, hvad der skete omkring dem: slagsmål, skyderier, selv mord kunne ikke stoppe tidens toner.

Senere er det især den bløde og smægtende croonermusik, man forbinder med mafiaen. Nogle af de mest berømte navne som Frank Sinatra, Dean Martin og Tonny Bennet, optrådte fast i Las Vegas og på Cuba, de steder som mafiaens folk yndede at frekventere.

 

La gioia di vivere, livets salt: Maden

Maden er ikke til at komme uden om når man taler mafia. I den amerikanske mafiaserie The Sopranos er der stort set ikke en scene, hvor der ikke bliver spist et overdådigt måltid, og folkene bag serien har udgivet en morsom familiekogebog med alle retterne fra serien, så man som ikke-italiener kan få råd og vejledning til at begå sig i det italienske køkken og lave Ziti al forno, Cannoli  og andre lækkerier til la familglia.  

 

Spil:

Også indenfor spilområdet er mafiaen populær.  Her går den episke fortælling i fint spænd med action prægede missioner som i konsolspillene Mafia 1 og 2 og i Godfather 1 og 2, som bygger på filmene af samme navn.

Også Grand Theft Auto spillene har skabt fiktive universer, som står i gæld til de klassiske mafiafilm som for eksempel Carlitos way . Endelig er mafiaen også at finde på Facebook, hvor spillet Mafia Wars er enormt populær.  

 

Lille Mafiaordbog:

 

Boss/Godfather/Don: En mafiafamilies overhoved

Capo di tutti capi: Den øverste mafiaboss, som bosserne fra de enkelte familier står under

Capo: En underordnet leder indenfor mafiafamilien

Clip: at dræbe eller skade nogen.

Connected: at være medlem af mafiaen

Consigliere: normalt nummer tre i en mafiafamilies hierarki efter bossen og underbossen. Bossens rådgiver.

Cosa nostra: den sicilianske mafia, men bruges også i flæng om mafiaen i USA. Betyder direkte oversat ”vores ting” og er mafiaens egen måde at omtale deres hemmelige organisation uden at nævne den.

Flip: at bryde tavshedsløftet, Omertá, og samarbejde med politiet

Friend of ours: en måde hvorpå en mafioso kan fortælle et andet medlem, at en tredje person også er medlem af mafiaen.

Made man: medlem af mafiaen.

Omertá: tavshedsløftet

Sit-down: et møde

Sleep with the fishes: at blive dræbt og smidt i vandet

Soldato: den laveste grad indenfor mafiaen

Uomini d´onore, men of honor: mænd af ære, udtryk brugt af den sicilianske mafia, hvorved den ønsker at knytte organisationen til det sicilianske aristokrati.

Vendetta: Af personlige årsager at få hævn over en fjende

Wiseguy: medlem af mafiaen

.    


 

 

Links til sider på nettet:

Da mafia blev ordet
- en historisk introduktion til emnet http://www.forlagetlee.dk/emner/mafiaen/hisintro.htm

Mafiaens ti bud: http://avisen.dk/mafiaens-ti-bud-afsloeret_2427.aspx

American mafia, Eng.wikipedia opslag om den amerikanske mafia http://en.wikipedia.org/wiki/American_Mafia

Den udødelige gangster, artikel fra filmmagasinet Ekko http://www.ekkofilm.dk/essays.asp?viewall=true&table=essays&id=157

Bøger på denne liste

Bog: "The Godfather" af Mario Puzo

Forfatter: 
Mario Puzo
Udgivet: 
1969
Forlag: 
Greenwich, Conn. : Fawcett
Sidetal: 
446
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Frankie Machines vinter" af Don Winslow

Bogens forside

Krimi. Frank Machine er respekteret og sørger godt for alle. Sådan har det ikke altid været, for fortiden som mafia-hitman har givet mange fjender.

Forfatter: 
Don Winslow
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Århus : Klim
Sidetal: 
329
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "At danse til Almendra" af Mayra Montero

Bogens forside

Krimi fra 1950'ernes Havana, hvor en ung og nysgerrig journalist kommer for tæt på mafiaen i sin jagt på sandheden

Forfatter: 
Mayra Montero
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Århus : Husets Forlag
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Sicilianeren" af Mario Puzo

Spændingsroman om en moderne Robin Hood, Turi Giuliano, som i årene mellem 1943 og 1950 må kæmpe for sit liv mod så stærke magter som mafiaen og et korrupt politikorps på Sicilien

Forfatter: 
Mario Puzo
Udgivet: 
1987
Forlag: 
[Gyldendal]
Sidetal: 
378
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Den sidste Don" af Mario Puzo

Don Domenico kan som Clericuzio-familiens overhoved styre likvidationer og pengetransaktioner, men kærlighedsforholdene har han ingen magt over, og da en ung skuespillerinde møder familiens unge, begynder problemerne

Forfatter: 
Mario Puzo
Udgivet: 
1996
Forlag: 
Vinten
Sidetal: 
457
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Godfather vender tilbage" af Mark Winegardner

Michael Corleone og hans families historie i "hullerne" mellem de tre Godfather-film med hans forsøg på at gøre gangstersyndikatet til et respektabelt foretagende med alle midler

Forfatter: 
Mark Winegardner
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
628
Lån bogen - Køb bogen
0
Din bedømmelse: Ingen