Vibeke Henningsen

Født: 1954

Uddannelse: Engelsk/Oversættelsesvidenskab, Københavns Universitet.

Noget af det bedste skolen gav mig med var indholdet af bøgerne i biblioteket og dokumentationen for en af mine eftersidninger: "Løbet bort fra skolen for at se på bier" – litteratur kan antage mange former.

Bidrag i Apparatur, Information og Øverste Kirurgiske.

 

 

Debut: 
2000
Land: 
Danmark
Links
Bøger
Læs forfatteren

Poesiens skur.

Her på Islands Brygge så man for en del år siden en stor, kraftig, hjemløs mand, altid iklædt en jordslået oilskinsfrakke og med et par fyldte plastikposer i hænderne. Om sommeren overnattede han ofte på en af Christianshavns Volds bænke og om vinteren af og til under Langebro. Om dagen sad han som regel og så lige ud i luften, og hvis nogen talte til ham blev han enten rasende eller meget bange. Nu er det længe siden jeg har set ham, og måske er han død, men engang, en kold vinterdag, kom jeg ind på Hovedbiblioteket i Krystalgade, og der i en lænestol som nu er væk - jeg ved ikke om den forsvandt med ham, eller han forsvandt med den - sad han og sov med store blussende røde kinder og et saligt smil. Under hans opsvulmede, møgbeskidte hænder, som lå foldet henover maven, lå et opslået eksemplar af min første digtsamling.

Anmeldelser, uanset om de er kongeniale eller kritiske, indsigtsfulde eller forvrøvlede, hører med til samtalen om det forfattere sender ud i verden – men det er denne der indtil videre har betydet mest for mig.

Inspiration

Eftersidninger. Stikordsregistre. Skeletter, stilladser og mærkelige maskiner. Den hemmelighed alle ting ejer. Lygtebærerne af Robert Louis Stevenson (essay). To bøger jeg fandt i en bogkasse på Jagtvej i 1974: Om grammatologi af Jacques Derrida og Børnehistorier af Peter Bichsel; den ene for sin umiddelbart fuldkomne ubegribelighed, den anden for sin umiddelbart fuldkomne begribelighed. En rigtig lortebog - svensk, tror jeg nok. En smuk sang som hedder Favela, oh!, hvilket jeg som meget ung uden videre antog betød Oh, farvel!, men senere fandt ud af betyder slumby i Brasilien. En astronaut som i et interview fortalte, at han i rummet havde haft en stærk oplevelse af, at universet er kærligt og bevidst, hvorefter han blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, og hvad deraf fulgte. Botanisk Have, særligt Hus 5: 'Subtropiske planter, især fra egne med mediterrant klima som selve Middelhavsområdet, Sydafrika og det sydvestlige Sydamerika. Her findes bl.a. oliventræ, pinje, forskellige ege-arter (bl.a. kork-eg), myrte, akacie, eucalyptus, jordbærtræ og cistus-roser. Desuden de sydhemisfæriske nøgenfrøede slægter Podocarpus og Araucaria.'

(Indsendt til Islands Brygge Bibliotek 2003)

 

Anmeldelser

Weekendavisen 16.06.2000
Politiken 02.07.2000
Ekstrabladet 29.06.2000
Information 29.12.2000
Litteraturmagasinet Standart, nr. 4, 2005