Thomas Bruun

Født: 20. april 1959, opvokset i Nykøbing Sj.
Debut: Mørket. Et digt.

Thomas Bruun er både forfatter og billedkunstner. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling 1982 og hører til i kredsen af De unge Vilde, sammen med bl.a. Claus Carstensen, som han har lavet to bøger med.

Som forfatter til både digt- og novellesamlinger samt romaner er de gennemgående temaer livet og døden udsat for tilfældet, skæbnen og kærlighedens vilkårlighed, og som andre af senfirsernes forfattere har han blik for den skæve vinkel, humoresken og grotesken.

Størst anmeldersucces har Thomas Bruun fået med romanen Tilfældet skæbnen. Romanen handler på et niveau om en ung mands uheldige og kejtede forsøg på at gøre indtryk på en ung pige; først da han bruger sin eminente evne til at fortælle grumme skæbne- og vandrehistorier, lykkes hans forehavende. Men i fortællingernes sproglige struktur lurer opløsningen af helhedssynet og samtidig med dette indskydes stemmer, som består af almindelige menneskers almindelige overvejelser om deres liv her og nu.

Thomas Bruun er, som det fremgår af ovenstående, optaget af ”tilværelsens ulidelige tilfældighed”, det sanselige, det erotiske, ironien, humoren, meningen og især mangelen på samme.

Han er bl.a. inspireret af den franske billedkunstner og kunstteoretiker Marcel Duchamp og den franske forfatter og filosof Georges Batailles tanker, og stilmæssigt af den hårdkogte 50-krimi samtidig med den Joyce’ske bevidsthedsstrømmen.

Formen er ekspressionistisk, meget billedrig og Thomas Bruun opfatter sig selv som, på én gang ”litterær billedkunstner” og ”billedlig forfatter”.

”Et lille lysende, men almindeligt ignoreret forfatterskab, som jeg med glæde har slået på tromme for.” (Lars Bukdahl)

Biografien er udarbejdet af Eva Bjervig og Anne-Grethe Kragsholm, Gladsaxe Bibliotekerne

Debut: 
1984
Land: 
Danmark
Bøger
Læs forfatteren

Hverdag

hver dag

en dåse

makrelguf

og en dåse

bøfsmat

hver dag

en dåse

makrelguf

og en dåse

bøfsmat

om lørdagen

også lidt

tingelingelater