Stine Bitsch-Larsen

Født: 1918 i Nørre Snede.
Debut: Hedens brød.

Jeg er født i Nørre Snede og vokset op i en præstegård i Vinding-Vind syd for Holstebro, hvor min far var præst.

Uddannet på henholdsvis Århus og Københavns musikkonservatorier som organist og statsprøvet musikpædagog i 1950.

Efter nogle år som lærer med undervisning af børn med læsevanskeligheder, fik jeg uddybet min interesse for god børnelitteratur, hvor sprogets rytme og den gode historie kan give børn læselyst og mod og vilje til at overvinde et ordblindehandicap.

Blev i årene 1979-89 uddannet som maler og grafiker og udstillede i Norge og Danmark. Jeg har illustreret mine bøger og bøger af Asger Baunsbak-Jensen, udgivet på Poul Kristensens Forlag.

Fra 1980-85 arbejdede jeg med historien om de indkaldte sydtyskere fra Phalz, Würtemberg, Hessen, Baden-Durlach og andre sydtyske lokaliteter.

Præsenterede et billedmateriale sammen med min kunstbog om kartoflen, Hedens brød, 1983, Poul Kristensens Forlag. 

Skrev sammen med forfatteren Jørgen Nielsen De sydtyske kolonisters bosættelse på den jyske hede, 1984, Forlaget Census.

At jeg selv nedstammer fra de fordrevne tyskere, som slog sig ned på heden, har naturligvis skærpet min interesse. På det seneste har jeg igen været optaget af emnet, og arbejdet resulterede i romanen På kongens befaling, som kom på Lohses Forlag i 2004.

 

Udgivelser

Senest udgivne titel: Gammelbogen II

Udgivet på forlaget: Forlaget Epigraf

Udgivelsesår: 2014

Alle udgivelser:
Hedens brød (1983)
Sofie Madsen (1997)
På kongens befaling (2004)
De sydtyske kolonisters bosættelse på den jyske hede (2005)
Holger Funder (2006)

Antologier:
Gammelbogen II (2014)

Skrevet og illustreret flg. børnebøger:
Layla, en fortælling fra vildmarken (1993)
Layla og Mellet (1995)
Layla, Mellet og Anna (1999)
Rummeltoft leder efter julemanden (2013)

Desuden illustreret flg. erindringsbøger af Asger Baunsbak-Jensen:
Fragmenter af en barndom (1989)
Farmor (1991)
Trøst i angst (2000)

 
 • Svanevinger
  Svanevinger (2016) Bogforsidens illustrator:Mette Herdel

  Beskrivelse:

  Stine Bitsch-Larsen (født 1918) debuterede som forfatter i 1983. Inden da havde hun været skoleleder, keramiker, organist og grafiker. I bogen fortæller hun om det fjerne Afrika og den nære Besættelse. Om sin opvækst som præstedatter ude på landet, om selv at blive holdt udenfor, men at insistere på at der altid findes andre veje. 
  Stine fortæller om sine svanevinger, der ikke altid kunne bære hende, men som alligevel endte med at bringe hende igennem den store livsfortælling - som denne bog rummer - om hende selv, opvæksten og familien. 
  ”Svanevinger” består både af Stines egen beretning, en omfattende fotodel og en sideløbende portrætsamtale af Michael Svennevig, der dokumenterer, hvordan det er at trænge stadigt dybere og længere ned i historien. 

Kilde: Dansk Forfatterforening 

Biografien er udarbejdet af Stine Bitsch-Larsen
Portrættet redigeres af Anne Marie Jensen, Furesø Bibliotek & Borgerservice 
Foto: Privat

Debut: 
1983
Land: 
Danmark
Bøger
Inspiration

Musik har altid været min store inspirationskilde. Da jeg 12 år gammel overværede opførelsen af Händels oratorium Messias i Holstebro sognekirke, var det en overvældende oplevelse, der kom til at præge resten af mit liv. På grund af dette møde med klassisk musik valgte jeg en uddannelse som organist og musikpædagog, og især  Bachs og Händels musik har fulgt mig lige siden – også når jeg skriver.

H. C. Andersens eventyr og alt, hvad der skrevet af og om Karen Blixen, er bøger, som jeg læser og vender tilbage til.
Martin A. Hansens og William Heinesens noveller nærlæste jeg i en lang periode. Jeg er vendt tilbage til Blichers fortællekunst og har fundet genklang i den jyske sprogtone, som jeg selv er vokset op med.
På det seneste har jeg opdaget Marie Bregendahls forfatterskab og læser alt, hvad hun har skrevet. Hendes menneskekundskab og psykologiske sans for børns og voksnes indre verden fascinerer mig, og personerne i hendes bøger lever netop inden for den tidsramme, hvor jeg selv vil arbejde med mine næste bøger.