Rune T. Kidde

Jeg blev født i Dalum, Odense d. 27. september 1957. Boede til jeg var 6 år i Bellinge. Min far var grafiker, maler og illustrator Thormod Kidde, og jeg har gennem hele min barndom og ungdom fulgt hans arbejde og kampe med store illustrationsopgaver som for eksempel Danske folkeeventyr, Gösta Berlings Saga, Nordiske gudesagn og Ingemanns romaner. Hans originaltegninger findes idag på Vejle Kunstmuseum. Far var fynbo, og min mor, Kit Kidde, var københavner, så jeg er opdraget tosprogligt. Bor i dag på Nørrebro i København. Mor var engelsk korrespondent, og kom senere til at arbejde med både keramik, stoftryk, teater og sang. Det er min baggrund for at være blevet autodidakt forfatter, tegner og fortæller.
Jeg blev født ind i det kreative på godt og ondt, og der var en hel masse af begge dele. På den ene side nervesammenbrud og pantefogeder, der hamrede på døren. På den anden side redaktører, mediefolk og kunstnere der kom som gæster i mit barndomshjem, især efter at jeg som 6-årig flyttede med far og mor til Faldsled på sydfyn.
Det bedste i min barndom og det, jeg overlevede på, var lange vandreture i naturen, og så historierne. Min far forsvandt i lange perioder ind i de store værker, han illustrerede; men når han eller mor læste op for mig af Thorbjørn Egner, Milne, Saint-Exupéry, Astrid Lindgren eller Carl Barks' mesterlige fortællinger, så åbnede hele verden sig. Storm P. var min egen store favorit.
Jeg blev uddannet som samfundsfaglig student på Vestfyens Gymnasium, og ville være sømand, journalist eller præst; men det var tilrettelagt anderledes fra højere sted, og jeg trådte i stedet ind i den kreative verden. Min første offentliggjorte tegneserie hed Sherif Star, og den verserede på Politikens børneside, Kængu-posten, i 1970. Da jeg kom i realen, udgav jeg undergrundsbladet Kong Svend sammen med min gode ven Ole MacDonald Jørgensen, og der kan man finde mine første digte og noveller og en mængde interessante artikler om for eksempel genanvendelse af brugt kaffegrums.
I gymnasietiden stiftede jeg Folkebevægelsen for W. C. Fields. og udgav medlemsbladet Fields'isten. Det var på den måde, jeg første gang kom i kontakt med Dan Turèll. Vi skrev kort og breve og sendte frieksemplarer til hinanden med mellemrum fra det tidspunkt. Det betød meget for mig, at han gad at vende sit blik mod Fyn dengang. Onkel Danny med de sorte negle fra København var den eneste, jeg kunne finde, der brugte sit liv på den måde, jeg gerne selv ville bruge mit på en dag. En multikunstner, der ikke var til at sætte i bås; men kunne mange forskellige ting.
Jeg voksede op sammen med det gryende danske tegneseriemiljø, udgav mit eget lille undergrundsblad med tegneserier, Blomstrende spaghetti, og flyttede i 78 til København for at være tættere på kollegerne og forlagene. Piet Hein besøgte mig i min lille, saneringsmodne lejlighed på Folkvarsvej, da mine første overgrundsalbums med tegneserier, Rune T. Kidde og Man siger så meget udkom i 1980, og det var det andet af de to skulderklap, der har betydet mest for mig. Siden dengang er det så blevet til mange rejser i udlandet og omkring 117 titler i omtrent lige så mange genrer. Tegninger og skriverier til et utal af blade, bl. a. Politiken, Ekstra Bladet, Månedsbladet Press, Svikmøllen, Anders And & Co. og Basserne. Romaner, digtsamlinger, børnebøger, tegneserier, CDer, radio, tv, teater og opera. Jeg mangler bare balletten; men jeg er ikke helt sikker på, at de vil ha' mig. Siden 1994 omrejsende historiefortæller, dels på egen hånd, dels med orkestrene Jazz du Soleil, La Danza og Trio Confetti i samarbejde med komponisterne Steen Thomsen og Christian Søgård. Rejser i bla. Japan, Kina, Bali, Sri Lanka, USA, Israel, Færøerne, Grønland, Maldiverne, Dansk vestindien, Martiniqur, Puerto Rico, Seychellerne, Australien og Thailand. (se også: www.runetkidde.dk)

Oprindelig publiceret ForfatterNet Horsens - 16. august 2000  

Debut: 
1980
Død: 
2013
Land: 
Danmark
Links
Bøger

Se også