Kirsten Brenøe

Jeg blev født d. 4.6.1939 på Frederiksberg. Enebarn af forældre, som havde fået 4 børn, hvoraf 3 døde under fødslen. Blev ikke særlig forkælet, havde en dejlig barndom med masser af legekammerater, tog pigeskole-eksamen fra Marie Kruses Skole i 1957. Dernæst på husholdningkursus, et år i London, som au-pair, og blev så husholdningslærer i 1961 fra seminariet på Suhr.
Lærer på Frk. Skovs husholdningsskole 1961-62.
Sekretær på Dansk Gasbeton A/S 1962.
Konsulent på Statens Husholdningsråd 1962-64.
Gift med ernæringsforsker Claus Brenøe 1964-91, hvor han dør.
Madskribent på ugebladet Hus og Hjem 1965-69.
Diætist på Sankt Lukas Stiftelsen 1971.
Forelæser i børneernæring på Økonomaskolen 1972.
Ernæringsskribent på Landsbladet 1973-74.
Gæstelærer på Suhr Seminarium i børneernæring i 1973.
Ernæringsskribent på Berlingske Tidende 1975-77.
Freelance skribent for Den Danske Bagerstands Fællesorganisation 1980-81, samt på flere dagblade.
Tekstforfatter 1982-84.
Skribent på Helse, og Bladet om Dig og Børnehelse fra 1984-96.
Satiriske causerier til tidskrifterne In-Pak, Plus Proces og Ingeniøren, kronikker til dagbladene fra 1986.
Freelance skribent på Den Liberale presse fra 1995.
Freelance skribent på Ålborg Stiftstidende og Århus Stifttidende fra 1997.

Foto: Privat foto

Oprindelig publiceret ForfatterNet Gentofte - 22. maj 2000

Debut: 
1993
Land: 
Danmark
Links
Bøger
 • Bog: "Fikserbilleder: digte" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  Digte som fortæller små afrundede helheder, samlet i tre afsnit: Nutid, Fortid, Datid; de tre afsnit er illustreret med udsnit af det silkemaleri, der indleder bogen.

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  2008
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  60
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Eftersommer: digte" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  Digte som i en mundret, prosalyrisk stil fortæller om vigtige begivenheder og oplevelser i et langt liv, der både har budt på glæder og på sorg.
  Bogforside: Kirsten Brenøe

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  2004
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  67
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Isolation" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  Noveller om de mange problemer som ensomme mennesker i dagens Danmark kan møde: skilsmisse, ensomhed og grundlæggende mangel på kærlighed

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  2004
  Forlag: 
  Facet
  Sidetal: 
  116
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Fars raket" af Kirsten Brenøe

  I 20 små noveller beskrives en række hverdagssituationer oftest med en afsluttende pointe og en vis sørgmunter, ironisk tilgang.

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  2000
  Forlag: 
  Net-Bog-Klubben
  Sidetal: 
  82
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Slip strømmen" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  Digte som bæres af en meget personlig synsvinkel, hvor indtryk fra naturen kombineres med erindringsglimt, så der af det personlige opstår noget alment

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  2000
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  55
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Set med andre øjne" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  Digte som skildrer et menneske der er kommet videre i livet efter tabet af en elsket ægtefælde, og som nu lever med sorgen og ikke i den

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  1997
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  51
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Scener fra et samliv: digte" af Kirsten Brenøe

  Digte som smukt og kærligt fortæller om et samliv der slutter for tidligt, da forfatterens mand døde af kræft.

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  1993
  Forlag: 
  Vistoft
  Sidetal: 
  39
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Sorgarbejde" af Kirsten Brenøe

  Bogens forside

  På omslaget: Lær at erkende, acceptere og gennemleve din sorg

  opstilling i folkebiblioteker. 13.17

  Forfatter: 
  Kirsten Brenøe
  Udgivet: 
  1993
  Forlag: 
  Lademann
  Sidetal: 
  64
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

Midt i en suletid (causeri) At vejen til mandens hjerte går gennem maven har vi vidst, siden Eva lokkede Adam til at tage en bid af et friskplukket æble, og han vidste næppe, at et æble om dagen holder doktoren af vejen. Siden det paradisiske mellemmåltid har mennesker været uhyre nemme at friste til kulinariske udskejelser, og det ganske uanset køn. Når mor er præmenstruel er der ikke noget så peppende som kulsort kaffe, fyldte chokolader og 10 afsnit af Glamour, mens farmands bedste selvværdsgenopretter er stegt flæsk, whisky og en nervepirrende tyrefægtning.
Mad har en vidunderlig dulmende effekt, fordøjelsen af tunge spiser kræver netop så megen energi, at vi bliver bøvede og sparker problemerne uden for banen, og imens mobiliseres safterne til nedbrydning af fedt-og sukkerboomet. I stressede situationer er mange, der propper sig, så de er ved at bombere, og det er ikke kun p.g.a. paradisets frugt, selvom slutresultatet godt nok bliver Michelinmænd med æble- eller pærefacon.
Kampagne på kampagne er regnet ned over vores svulmende kroppe, den ene mere skræmmende end den anden. For at komme fri af skrækscenarierne, har vi pillet batterierne ud af høreapparatet. Med en rest livskvalitet i behold stikker vi poten ned i supermarkedets disk, fisker et eller andet op, som vi ikke har en jordisk chance for at dissekere rent indholdsmæssigt, guffe det i os, og smager det godt, gentager vi succsessen. Forbrugere er primitive og modige.
Midt i en suletid lyder sloganet Big is Beautiful som englelyd i mine ører. Pindemennesker er spøgelsesagtige, knitrende og kantede. Stort er ikke blot flot og pompøst, det kan sandelig også blive vejen til et stop for befolkningstilvæksten på kloden.
I masser af år er ungdommen blevet gødet med vitaminer, er skudt i vejret, fået enorme fødder og simpelthen tilegnet sig luftrummet. Det siger sig selv, at så snart føddernes længde overstiger kropsdiameteren på det tykkeste sted, har vi et eksistentielt problem. Hvordan pokker skal vi klare at brødføde de lange lyn? De snupper jo al ilten fra os andre ved deres ekstreme motioneren.
Det skal blive fedt med et nyt årtusind uden sundhedsapostles utidige snagen i vores BMI (body mass index). Lad os spise os tykke og fede, så har vi i hvert fald gjort vores til at nedsætte middellevealderen. Det er ikke lige fedt, om livet er tidsmæssigt overskueligt, omsorgsuafhængigt og slutter spontant, mens legen er god, eller er det?

Inspiration

Når jeg skriver causerier, er det dagligdagens drillerier, der inspirerer mig. Fx. indkøbsturen hos Ikea, hvor det pludselig går op for mig, hvorfor der står leveres usamlet på varerne - de kan nemlig ikke samles, hverken af mig eller Ikea og må derfor byttes, indtil en af parteren kapitulerer. Det kræver en god portion humoristisk sans at være forbruger i dagens Danmark. Den ulykkelige, der er født uden, må gå til i frustration. Digtene bliver til, når en stemning er påtrængende, fx. den øredøvende ensomhed, sterilitet og knirken fra rulletrapperne i et indkøbscenter en søndag eftermiddag, hvor alenefolket trisser rundt og får has på dagen. I mine noveller er der næsten altid småbidder af noget selvoplevet, noget som trænger til en tur i centrifugen, så det uvæsenlige sorteres fra, og man nemmere kan forholde sig til det skete.