Jesper Vad

Jeg er født i 1964. Jeg har boet i Kgs. Lyngby nord for København hele mit liv. Jeg trådte mine første barnesko i Sorgenfri, hvorefter familien flyttede til Hjortekær/Lundtofte området, hvor både mine forældre og jeg stadig bor; imens min lillebror Søren for nogle år siden valgte at prøve lykken i Nordjylland.

Jeg er uddannet elektronikmekaniker, og arbejde som sådan hos Brüel & Kjær i Nærum indtil 1992, hvor jeg som led i en større omorganisering blev bedt om at forlade min pind. Hvilket jeg gjorde med en sær blanding af usikkerhed og lettelse; usikkerhed fordi det aldrig rart at få at vide, at man ikke er ønsket, lettelse fordi jeg et stykke tid havde overvejet, hvad jeg egentlig fik ud af mit ophold på B&K, udover hyren.

Jeg brugte derefter et par år på at "lede efter mig selv"; læste en masse alternativ litteratur og tog en HF i filosofi på det lokale Voksen Uddannelses Center. Hvilket alt sammen var meget spændende. På samme tid forsøgte jeg at overbevise AF og min a-kasse om, at jeg meget gerne ville prøve noget andet end elektronikken i mit liv, hvilket stort set faldt på døve øre (med få undtagelser). Så da jeg havde sloges med mig selv i den ene ende og AF/a-kasse i den anden et par år, besluttede jeg at ansøge om førtidspension.

Og her følger så en kort sygdomshistorie:

Nyrer ødelagt at urinvejsforsnævring da jeg var ca. 2 år gammel, hvilket resulterede i at jeg måtte i dialysebehandling i 1972, da jeg var 8 år gammel. Nyretransplanteret i 1984. Det var på baggrund af dette + diverse tillægsskavanker, at jeg i 1994 ansøgte om førtidspension. Og den blev jeg heldigvis tilkendt, og har levet af siden.

Det var så også på dette tidspunkt, jeg begyndte at skrive; både som følge af at jeg nu havde tiden til det, men også ud fra et behov for at "finde ud af mig selv og mit liv". Allerede da jeg mistede mit arbejde, var jeg begyndt at skrive lidt, men det var mest øvelser i at få mine tanker ned på papir, uden umiddelbart derefter at trykke på DELETE. Og mit skriveri tog også først for alvor fart, da jeg ikke længere havde truslen om arbejde hængende over hovedet. Sådan gik der yderligere nogle år, hvor jeg på bedste navlebeskuende vis betragtede mig selv og livet omkring mig, og skrev ned hvad jeg så. Indtil jeg til sidst havde en så tilpas stor bunke digte liggende i min skuffe, at familien mente at jeg burde gøre noget mere seriøst med det. Jeg havde ikke selv næret nogen tanker om at tingene eventuelt kunne udgives; jeg skrev udelukkende for min egen skyld, som en slags terapi.

Men det lykkedes alligevel familien at overtale mig til at overlade mine digte til en forlægger, hvilket i 1997 endte med at blive til digtsamlingen VAND AF EN STEN. Jesper Vad døde 2001.

Oprindelig publiceret ForfatterNet Lyngby-Taarbæk - 26. juni 2000

Debut: 
1997
Død: 
2001
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Vand af en sten" af Jesper Vad

  Digte, som ganske stilfærdigt funderer over tilværelsen, som fx: "Livet begynder / når man ikke længere / tager det for givet / Eller / for nogle / er det måske der / det slutter..."

  Forfatter: 
  Jesper Vad
  Udgivet: 
  1997
  Forlag: 
  Green
  Sidetal: 
  72
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

EN LET BERØRING ...

Og det slog mig ...
at den tanke der tidligere havde været exceptionel og storslået,
den tanke med hvilken jeg havde berørt himlen
- og med hvilken himlen havde rørt mig,
var blevet en hverdagstanke,
en fast del af min sjæl.
Men i stedet for at gøre mig glad,
fyldte det mig med sorg og længsel.
Jeg følte,
at jeg aldrig igen ville opleve en tanke,
der som denne ville lade mig berøre himlen.
At jeg med denne tanke
havde oplevet det klareste og mest storslåede
jeg ville komme til at opleve i dette liv.
Og min sorg og længsel blev kun større.
Men langsomt vågnede en ny tanke:
Måske var det ikke længden
eller bredden
eller højden på tanken,
som bar mig til himlen.
Måske var det slet ikke tankens størrelse,
der løftede mig …
Måske var det dens blotte berøring.
Tanken var lille, simpel og smuk,
men ved dens berøring
blev min verden storslået.
Og det har den været siden.

Inspiration

Jeg læser helst ting, som jeg mener vil kilde mit intellekt i en eller anden henseende. Jeg synes i det hele taget bedst om at læse ting, som kræver af mig, at jeg må vende dem inde i hovedet et par gange. Og det er ofte ting fra de alternative reoler. Og det er også ofte disse ting, der inspirere mig til at skrive; mange af mine digte har deres rod i andres tanker.

Men jeg holder også meget af- og har ind imellem behov for en god "afslapnings" bog; dvs. en bog der uden større mentale sværdslag blot glider ned. Jeg har altid elsket Sci-Fi genren, og anvender gerne bøger fra dette lag af litteraturen, når hovedet trænger til at slappe af; selvom disse historier ofte er ganske tankevækkende. Og denne letlæsning har da også ofte inspireret mig til at skrive.

Men ellers lader jeg mig stort set inspirere af alt, hvad livet smider i hovedet på mig. Fra et billede i en avis, til sneen på næsen, eller to ord sagt i køen i det lokale supermarked; ting jeg har set, hørt og læst er blevet til digte. Jeg skriver udelukkende når tingene dukker op i hovedet på mig (og jeg har mulighed for det). Jeg har ingen fast skriverutine; dukker en tanke op kl. 04:38 om morgenen kan jeg godt finde på at stå op og tænde for min PC for at skrive den ned.

Og sådan forløber mit liv stort set i dag, meget stille og roligt. Og lejlighedsvis ganske kreativt.