Birgitte Jørkov

Født 1946 på Frederiksberg.

Cand.mag. i dansk, historie og filosofi (Københavns Universitet).
Løsarbejder inden for forskning og formidling, først og fremmest som gymnasielærer, men har også undervist på universitetet, teknisk skole og handelsskole og har været videnskabelig medarbejder på Nationalmuseet.
Et rejselederjob i Italien i studietiden lagde grunden til en årelang interesse for italiensk historie og kultur.

Debuterede i 1986 som kogebogsforfatter med "Solens Køkken", som både giver opskrifter fra og fortæller om madkulturen i den syditalienske region Calabrien.
Debuterede i 1989 som skønlitterær forfatter med novellen "Sikken Søndag".

Oprindelig publiceret ForfatterNet Helsingør - 27. august 1999  

Debut: 
1989
Land: 
Danmark
Links
Bøger
 • Bog: "Dødssynder" af Birgitte Jørkov

  Bogens forside

  Krimi - Vi følger det hårde dagligliv i Helsingør i året 1486, hvor byens nye klosterkirke er ved at være færdig - Der indtræffer et mord, og munken og bygmesteren Johan må igen ud af sit

  Forfatter: 
  Birgitte Jørkov
  Udgivet: 
  2011
  Forlag: 
  Hovedland
  Sidetal: 
  271
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Vesten for Øret" af Birgitte Jørkov

  Bogens forside

  Krimi fra 1400-tallets Helsingør -  Der lægger et skib til i byen, og købmandsenken Elne Jeps får en af kaptajnerne som lejer i sit hus -  Det fører mange ting med sig -  Der ske

  Forfatter: 
  Birgitte Jørkov
  Udgivet: 
  2006
  Forlag: 
  Hovedland
  Sidetal: 
  265
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Når himlen falder ned" af Birgitte Jørkov

  Bogens forside

  I 1400-tallets Helsingør mistænkes købmandsenken Elne for brandstiftelse -  Hun får yderligere problemer, da hendes søn mistænkes for mord, men hun kæmper videre - både for opkla

  Forfatter: 
  Birgitte Jørkov
  Udgivet: 
  2003
  Forlag: 
  Hovedland
  Sidetal: 
  264
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Vor Frues sorte søndag" af Birgitte Jørkov

  Bogens forside

  Enken og købmanden Elne Jeps er en personlighed i 1400-tallets Helsingør -  Sammen med munken og bygmesteren Johan finder hun både kærligheden og løsningen på en forsvunden formu

  Forfatter: 
  Birgitte Jørkov
  Udgivet: 
  2001
  Forlag: 
  Højbjerg : Hovedland
  Sidetal: 
  256
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

KROKODILLETÅRER

Drip-drippedrippe-drip-drippedrippe-drip.
Evindeligt drippedrippe-drip ned i lyskassen uden for vinduesglassets snavsede, mælkede flade.
Indenfor dødens stilhed.
Ovenover ligger huset, kæmpestort, buldersort, i hvile. Forladt for en tid giver det sig klagende i konstruktionen.
Nedenunder, i kælderen, kold, klam, støv i hvile, dødens stilhed. Kun regnvandets drippen i lyskassen udenfor.
En bilmotor trækker sig op ad bakken. I svinget udenfor fejer lyskeglen henover murfladen, slipper en stråle ind gennem det snavsede kældervindue.
Indenfor reflekteres den først i en række høje skabe med glaslåger. Mat, for det er lang tid siden nogen har bekymret sig om at pudse glassene, men kraftig nok til at spejle sig i glasøjnene på fuglene der står stift på deres pinde inde i skabet - ugler, spurvefugle, nogle andefugle, en råde og den i livet så vimre kongefugl.
Strålen slipper fugleøjnene og fejer over bordet med stakke af papirer under gråbrunt, fløjlsblødt støv. Under bordet, helt henne under den ene bordende, med snuden halvt ude, styrkes den i mødet med endnu et par øjne, gule, stive, døde, trodsigt sendes den videre mod bagvæggen.
Her fanges den af en skællet hale, ledes hele vejen ned over en skællet ryg, ud over en skællet snude, glimter i en ubrudt dobbeltrække gullige, sylespidse alligatortænder, kastes op mod et halvtåbent øje.
Sendes videre med svækket styrke ind i hjørnet mellem alligatoren og endnu et skab. Fanger først en sko, en velpudset brun lædersko, så det øverste af en sok, grå med mønster, så et stykke blottet skinneben med hårvækst, et krøllet kamgarnsbukseben, en jakke, kamgarn som bukserne, opknappet, afslørende en tynd uldsweater, farven i mørket er som levret blod, en lys skjorte, intet slips, og så en hals, strakt i vejret som ville den dreje hovedet helt ud af strålens rækkevidde, men halsen er ikke lang nok, strålen rammer en barberet hage, springer over hvor munden må være, er ved at forvilde sig ind i nogle sorte næsebor i en næse som er underlig forvreden, mast, op mod et brustent øjeæble. Ud af næseborene løb en gang en tynd, mørk strøm. Strømmen er nu stivnet og mat.
Inden strålen endelig dør ud, reflekteres den som en sidste gestus i alligatorøjet. En tårer - eller?  

Inspiration

Bøger.
I min forestillingsverden er Helvede et sted uden bøger. Der har altid været bøger i mit liv. Før jeg lærte at læse, læste mine forældre højt for mig. Efter jeg lærte kunsten, har jeg altid haft mindst én bog med mig.
Da jeg første gang fik brev i rudekuvert fra Biblioteksstyrelsen, tænkte jeg straks at det måtte være en regning. På en eller anden uhyggelig måde havde Biblioteksstyrelsen fundet ud af at jeg havde et overforbrug af bibliotekslån, og det sendte den mig nu en regning for. Sådan forholdt det sig heldigvis ikke. Det var en check med mine bibliotekspenge.
Jeg læser ikke alt, men næsten. Skønlitteratur, ny som gammel og faglitteratur. I årenes løb har jeg haft nogle alvorlige, langvarige kærlighedsforhold: Andersen (H.C. og Benny), Blixen (Karen), Sørensen (Villy), Madsen (Sv. Åge), bare for at nævne et par stykker. Og så har jeg vist læst stort set alt hvad der er skrevet af kriminallitteratur. Hvad jeg ved om svensk, norsk og engelsk natur og samfundsforhold, stammer fortrinsvis fra denne læsning.
Jeg underholder mig med bøger, og jeg lærer om verden og andre menneskers forestillinger om verden gennem bøger. Jeg tror ikke læsning direkte inspirerer mig til at skrive, men læsning inspirerer mig til at åbne øjnene og folde ørerne ud, til at opleve verden.
Men min lyst til at fortælle historie og historier opstår først og fremmest i det direkte møde med andre mennesker.  

Se også