Anne-Marie Vedsø Olesen

Født: København, 1962.
Debut: Salernossol. 

Mit navn er Anne-Marie Vedsø Olesen. Jeg er født og opvokset i Danmark, har boet en del år i Belgien og USA, og har nu igen slået mig ned i København, som jeg holder utrolig meget af.

Jeg er oprindelig uddannet læge (Københavns Universitet), men da mit første romanmanuskript blev antaget, skiftede jeg karriere og har siden arbejdet på fuld tid som forfatter. Jeg elsker at være forfatter. At tage springet og skifte karriere var en af de lykkeligste beslutninger i mit liv.   Jeg debuterede som forfatter i 2000 med romanen "Salernos sol",  der vandt 2. prisen i Gyldendals middelalderromankonkurrence. Siden har jeg skrevet en romantrilogi om den ægyptiske kasogud, Seth, der genfødes ind i vores moderne verden. Musik, myte og magi er de elementer, der går igen i fortællingerne om Seth.

Jeg brænder for alvor for musik og teaterrummet, specielt operaen. Jeg har altid følt, at en stærk magi var tilstede, når jeg sad inde i operasalen.

Som barn elskede jeg - som nu - dybt og inderligt at gå i teatret, og min allerførste drøm om en karriere var at blive operadirigent. Idag "dirigerer" jeg istedet mine fortællinger og alle personerne deri. At skrive er lidt som at dirigere musik, synes jeg. Denne følen efter om udtrykket er præcist, hele tiden frem og tilbage, hente følelsen, file til, slibe teksten, indtil den rammer præcis det, man har inde i sig og gerne vil udtrykke.

Men der er alligevel en forskel. For forfatteren er skabende og dirigenten udøvende kunstner. Og min primære trang er at skabe.

Men jeg sørger altid for, at der er musik med i mine bøger. Jeg kan slet ikke lade være. Det er de musiske følelser, der driver mig til at skrive.

Biografien er udarbejdet af Anne-Marie Vedsø Olesen
Portrættet redigeres af Århus Kommunes Biblioteker

Foto: Morten Holtum

 

Debut: 
2000
Land: 
Danmark
Links
Bøger
 • Bog: "Mordersken" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Madeleine Montdidier bliver uddannet som morderske ved sultanens hof i Konstantinopel, og hun bliver en vigtig brik i magtkampene først i Osmannerriget og senere i Frankrig.

  Udgivet: 
  2016
  Forlag: 
  Politikens Forlag
  Sidetal: 
  379
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Bastarden" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Madeleine de Montdidier er nået frem til kong Philip II's hof, men hun har mange fjender på grund af sin kærlighed til kongens halvbror Juan af Østrig. Hvem kan hun stole på?

  Udgivet: 
  2015
  Forlag: 
  Politken
  Sidetal: 
  281
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Dronningens dame" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside
  Udgivet: 
  2013
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  315
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Glasborgen" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Judith er sopran og skal synge hovedpartiet i den særprægede og karismatiske nye komponist Rolf Bergströms opera - Men det er blot overfladen, derunder er der gys og grønlig gru på bunden af v

  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  276
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Gudernes tusmørke" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Seth er i sit vilde liv nået nutidens Tyskland og en opsætning af Wagners opera Parsifal - Igen forelsker han sig glødende, og hvirvler sine omgivelser ind i et guddommeligt oprør mellem godt og on

  Udgivet: 
  2007
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  252
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Tredje Ikaros" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Da den genfødte egyptiske gud Seth i London møder den danske maler Victoria, går en række skæbnesvangre begivenheder i gang, som ender med det endelige opgør mellem Seth og den l

  Udgivet: 
  2004
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  251
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Djævelens kvint" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  Da den ældgamle egyptiske gud Seth lader sig genføde i nutidens København, får det store konsekvenser for den unge musikstuderende Gabriel og hans veninde Heloise -  De bliver in

  Udgivet: 
  2002
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  370
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Salernos sol" af Anne-Marie Vedsø Olesen

  Bogens forside

  I 1100-tallets Italien uddannes fortælleren til læge - Senere deltager han i det andet korstog, hvor han bliver den franske dronnings elsker, med hvad dertil hører af lidenskaber og intriger.

  Udgivet: 
  2000
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  183
  Lån bogen - Køb bogen
Inspiration

Tolkiens Ringenes herre er og bliver den bedste roman nogensinde, hvor meget den litterære elite end rynker på næsen ad den. Jeg læste den som teenager, og igen, og igen ... og igen. En årrække var dog de franske tænkere (Gide, Beauvoir, Camus, Sartre, Saint-Exupéry og Sade) i højsædet kun afløst af russisk sjæledramatik (Tolstoj, Gogol, Dostojevskij og Pusjkin).
Men først og sidst og størst er alligevel Shakespeare og hans skuespil, den mand har om nogen skrevet det hele, belyst alle menneskelige aspekter af tilværelsen. Yndlingsstykke gennem lang tid: hans hårde og desillusionerende Troilus og Cressida.
I det hele taget står angelsaksisk litteratur højt på min liste i øjeblikket, Lawrence Norfolk med hans kaotiske og samtidig så stringente og lærde og syrede romaner, bedst Lemprières ordbog. Men også Antonia S. Byatts på én gang fortættede og fyldige realismeromaner om tankens magt og afmagt. Og så er jeg i øvrigt solgt til stanglakrids over for fantastiske indslag af enhver art, Anne Rice og hendes supersanselige vampyrromaner, Frank Herberts filosoferende science fiction, Mary Stewarts magiske Arthurlegende ...  

Se også