Ann Mari Urwald

Ann Mari Urwald er født i 1939 i Vanløse, en forstad til København, og fik tre år senere en søster. Hendes far var kunstmaler, som det hed den gang, moderen er født i Schweiz og arbejdede som sekretær på Nagels Artistbureau. Der var kun to andre kvinder i forstaden, der var udearbejdende, de øvrige arbejdede hjemme som husmødre.

Ann Mari Urwald havde rigeligt tid til at læse bøger og drømme sig ud i verden. I bogreolen stod titler af bl. a. Ernest Hemmingway, Camus, Saint Exupéry, Martin Andersen Nexø, Tolstoj, Ilja Ehrenburg, Casanova og rejseskildringer. Og rejser blev det til med familien, ned gennem Europa og altid forbi mødrelandet Schweiz, hvor hun i 1956 var au-pair hos en familie i Geneve.

I tøser og drengetrafik, der er en bog om veninder, der glider fra hinanden, og om det første bekendtskab med det andet køn, er der meget selvbiografisk stof.

Ann Mari Urwald tog realeksamen, blev gift i 1960, blev udlært litografisk tegner i 1961, og fik to børn. Senere blev hun rytmik- creative dance- og afspændingslærer og underviste i elleve år på Søllerød lille Skole i Farum. Efter et ophold på nervesanatorium med en længerevarende depression, uddannede hun sig til terapeut/healer og arbejdede samtidig i elleve år som reproduktionstekniker på Borgens Forlag.

Datteren Lise Urwald, har illustreret flere af hendes bøger.

Hun har altid været meget optaget af mødet med det fremmede, forholdet mellem kønnene, og af den mundtlige synge- & fortælletradition, og har rejst vidt omkring i søgen efter visdom og menneskekærlighed.

Guinea i Vestafrika ser hun som sit andet land, og trådte i 1990 frem som eventyrfortæller af afrikanske eventyr for såvel børn som voksne sammen med den herboende guineanske eventyrfortæller Ibrahima Sory Diallo.

Ann Mari Urwald fortæller også eventyr, myter og løgnhistorier fra andre dele af verden, ofte fulgt af sang/dans fra den pågældende kultur, samt danske og nordiske folkeeventyr. Repertoiret udvides stadig.Ann Mari Urwald har mange rigtig gode historier om kærlighed og sexliv, som målgruppen - de 12-15 årige - i DEN GODE HISTORIE, 2002, vil værdsætte og more sig over.

Oprindelig publiceret Forfatternet Allerød - 1. juni 1999

Debut: 
1973
Land: 
Danmark
Bøger
Læs forfatteren

Stenen

Stenen
Våd duft i min hånd af
luft og fjordvand
I dens tegning en fortid af grønt
Græs og fyrretræer mod ferieblå himmel
Og se, en mor der hænger lagner i vindens favn
Og gennem skoven af græsstråsøjler
en hvisken:
Selv en sten har sin bestemmelse
De sagde det
Først Gud
Så min far
Og nu stenen
våd og rund som en hukommelse.

Nolde

Ser den sorgfulde kvinde
Og hende der danser
med sig selv Og hende
der danser med en anden Og hende
hvis hjertes renhed og kroppens begær
slås om magten til at eje
bølgerne Dække sig med himlen Og
træde dansen i leret Og så Pjerrot
så uskyldigt i pagt med hvide liljer
Fra en skumring i hjertet
strømmer de frem Kræver rum
til at danse lidenskaben og styre kraft
på en knivsæg
Den satan til kolorist
maler skyggen på lærredet
og kvinden frem i lyset.

Digte for børn

Bøn

(til når du er ked af det)

Ælle bælle
lille lærke
flyv så højt
at himlen revner
i mit lille bitte hjerte
fyldt af smerte.

Ælle bælle
syng så højt
lige i mit øre
træk mig ud af grædeland
lille bitte lærkemand
gør det nu
tak du.

Natten

Natten er stor
kommer hvor jeg bor
som en varm, rolig mor
sætter gode spor,
dækker lysets jord
med kloge, trygge ord