Røde orm

Oprettet: 27.05.2017 - 20:50

Bog: "Røde orm 1+2" af Frans G. Bengtsson

Bogens forside

SØFARER I VESTERLED og HJEMME I ØSTERLED er de to berømte skildringer af vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid.

Forfatter: 
Frans G. Bengtsson
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
508
Lån bogen - Køb bogen

Juni måneds historiske klassiker er "Røde Orm" af Frans G. Bengtsson. Udgaven hvor de to bind "Søfarer i Vesterled" og "Hjemme i Østerled" er slået sammen. 

(Hvis man kun har læst første bind er man også meget velkommen i diskussionen)

Det er en spændende skildring af vikinge tiden. 

Bogen er desuden lige nu lavet til en dramatisering af det Kongelige Teater. Læs mere om det og bogen her.

Her kan også læses om bogen og stykket

Læs en anden anmeldelse her

Vi glæder os til at diskutere denne bog med jer. Skriv blot din mening eller kommentarer herunder :) 

 

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Lena K B Høyer

  tir, 11/07/2017 - 20:29

  Når man læser Røde Orm, er der mange aspekter der tiltaler en. Vikingetogterne er et af dem, det handler om at rejse langt til søs og kæmpe og slås. Et andet aspekt er religionsspørgsmålet. Orm er ikke så højtidig omkring religioner og det er omstændighederne, der præger hans valg og skift. Så handler den også om kærlighed, særligt Orms og Ylvas kærlighed og om at bygge et samfund og at omstille og tilpasse sig. I teaterstykket havde de selvfølgeligt ikke mulighed for at følge alle emner fra bogen. Derfor valgte de et emne. Det handler kun om Orms forelskelse i Ylva. Og det giver vel mening, kærlighed sælger. Religion er ømtåleligt, rejserne er svært at gengive og samfundsopbygning er måske en smule kedeligt. Fred være med det. Lad os sige alt det gode først. Det er et fantastisk sceneshow, vildt godt var, at de indrog bakken (som var museets tag), for at vise fantasier og drømme. Scenen selv, som var et gammelt skibsskrog, indeholdt en masse luger og overraskelser. Og de statister, der blev brugt som del af kulisserne, var imponernde. Desværre regnede det den dag jeg så det (hvilket var okay, det gjorde det mere autentisk), så der var ingen ravne på taget, men det forestiller jeg mig som positiv tilføjelse, når de er med. Jeg elskede det engelske hof. Kongen er noget af det sjoveste, jeg længe har set, total gennemført! Kostumerne var i det helt taget fantastiske!!! Vildt flotte og kreative. Men så var der Røde Orm... Jeg syntes han var mildest talt irriterende, hans kærlighedsblabla fik ham til at virke som et ADHD-barn uden medicin. Han kunne ikke rumme eller tænke andet end Ylva og deres skæbne og... ja, det var smadder irriterende... Men alt i alt elskede jeg teaterstykket, man skal bare acceptere præmissen og abstrahere fra Orms kærlighedsudbrud.

 • Diana Bach

  tir, 27/06/2017 - 13:21

  Det varer ikke længe, før de begynder at afmontere det kæmpestore vikingeskibsskrog, der har fungeret som scene ved Moesgård Museum i Aarhus. Forestillingen Røde Orm slutter her 1. juli. Men hold da op en stor oplevelse at se historien foldet ud som teater med heste, fakler, musik og skibe. 

  Jeg blev overrasket over, hvor tæt teaterstykket faktisk holder sig til originalen. Vi kommer ind i fortællingen på det sted, hvor Røde Orm kommer til Jelling for at præsentere den hellige klokken for Harald Blåtand. Og så følger vi ham hen til brylluppet med den skrappe og skarpe skønne Ylva. 

  Der er masser af symboler og henvisninger til kampen mellem religionerne. Dem, der har læst bogen, kan især få noget ud af de små henvisninger, Røde Orm kommer med omkring hans fortid med Allah. Mens man sagtens kan følge med uden at have læst bogen.

  Jeg forsøgte forgæves at få min 12-årige søn til at læse bogen på forhånd. Men nu er han klar til at kaste sig over den. Hurra!

 • Anja D. Rasmussen

  man, 26/06/2017 - 00:39

  Frans G. Bengtssons værk "Røde orm", med sine 502 sider, har alt! Humor, action og spændende historiske begivenheder.

  Orm Tostesson  får navnet Røde Orm på grund af  hans røde hår og skæg. Ham følger man igennem hele bogen. På togter, som roer slave, hjemme i Gröning på gården, i kampe osv. Han bliver gift med Ylva, kong Haralds egenrådige datter. De får en stor flok børn.

  Man bliver introduceret for rigtig mange karaktere, som alle har en spændende historie at fortælle. Og på den måde får vi et indblik i mange forskellige samfundslag og landes kulturer, i vikingetiden.

  Kristendommens indtog spiller også en stor rolle i fortællingen.

  Grundet bogens længde kan den være lidt voldsom at komme igennem, men jeg var fuldt ud underholdt! Og nysgerrig efter hvad der nu ville ske. Plottet er spændende. Det rummer gode historier om blodige kampe, jagten på guld, gilde hos kongen og masser af hævn.

  Jeg vil klart anbefale denne bog til andre. Især hvis man som jeg er interesseret i historiske romaner.

  Hvad synes i om bogen? Ville i anbefale den? Var der ting i bed mærke i?

  Har nogle af jer der har set stykket på Moesgaard Museum? (der kan læses om det i links herover)