Platons hule

Oprettet: 29.01.2009 - 14:59

Bog: "Platons hule" af José Carlos Somoza

Bogens forside

Krimi - I Platons Athen dukker det lemlæstede lig af en smuk ung mand op - Tegntyderen Herakles skal forsøge at løse det mystiske dødsfald, men flere lemlæstede lig dukker op - Ind i mellem op

Forfatter: 
José Carlos Somoza
Oversætter: 
Rigmor Kappel Schmidt
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Århus : Husets Forlag
Sidetal: 
299
Lån bogen - Køb bogen

Bogen var til debat i oktober 2007

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Ole Knudsen

  tor, 29/01/2009 - 15:00
  Helle
  11-11-2007 13:37:06
  Old - Grækenland
  Hvor jeg dog nød læsningen af Platons hule. Desværre fik jeg først læst den færdig i slutningen af oktober - og da var I jo allerede i gang med Vinteren i Lissabon. Så jeg kommer halsende bagefter.
  Noget af det, jeg holder meget af ved at læse en bog - er - at man bliver nysgerrig på at undersøge mere om forskellige detaljer. Her det gammelgræske univers, den græske mytologi inspireret af navnesammenfaldene, Platon og de gamle tænkere i særdeleshed.
  Spændende valg af bog, Ove!!

  3540 Dorrit
  21-10-2007 18:12:59
  Svar på: En mærkelig bog (3532)
  i hvert fald anderledes....
  Har det som dig Hanne, leeeedte efter billederne inden de blev serveret... Men læste dog noterne undervejs, for ikke at ryge helt bag af vognen... En gang i mellem irriterede de noter mig også, men valgte at sige, de var en del af bogen.

  Dorrit

  3533 Birgit
  20-10-2007 21:52:46
  Svar på: Platons teori om ideerne/ Visdommen 5 platoniske elementer (3526)
  Platons hule
  Så vidt jeg husker, er ideen med Platons hule netop at vise Platons ideverden. Ideerne er virkelige, mens fænomenerne er ufuldkomne spejlinger af ideerne. Du ser kun skygger inde fra hulen. Jeg må indrømme, jeg af og til hoppede over de mange noter, som jeg synes tager livet af en roman. Indimellem var de dog meget interessante; men også med meget små bogstaver.

  3532 Hanne
  20-10-2007 20:48:31
  En mærkelig bog
  Jeg er næsten færdig må jeg hellere skynde mig at sige...
  Indtil videre synes jeg bestemt ikke det er en let tilgængelig bog. Jeg går hele tiden i stå og er nødt til at læse flere passager igen. vis mere ... Det hænger sammen med, at jeg gerne vil blive bevidst om, hvad det næste billede er inden jeg får det serveret og jeg synes ikke det er nemt. Jeg er kommet til at fokusere lidt for meget på forfatterens uddannelsesmæssige baggrund og får nok lagt lidt for mange tolkninger ind i det han skriver. Jeg er blevet lidt optaget af den dialog der foregår mellem noterne og selve teksten og kommer hele tiden til at tænke lidt Freudiansk - et overjeg der er kommenterende. Det er måske nok lidt svævende, men det fylder en del i min læsning af bogen. Ind imellem kan jeg blive en smule frustreret over kommentarerne og har mest lyst til at læse historien og så noterne efterfølgende - jeg kan næsten blive lidt irriteret på de forskellige tempi i historierne. Ja jeg må nok erkende, at der er en hel del for mig at hitte rede på i den her bog. Jeg må se at blive færdig.
  vis mindre ...

  3526 Dorrit
  20-10-2007 15:03:02
  Platons teori om ideerne/ Visdommen 5 platoniske elementer
  I note 57 nævner den nutidige oversætter Platons teori om ideerne...
  Er det det samme, som de 5 elementer Philotextos og Platon diskuterer i kapitel 7 ??

  Dorrit

  3428 Dorrit
  16-10-2007 10:18:20
  Svar på: Krimi eller? (3211)
  En "svær" bog
  Ove skrev: Og så er der det med læseren/forfatteren der bevæger sig både i og uden for plottet - nem er den ikke!

  Nej, men som du skriver Ove, den er så svær som man gør den til. vis mere ... At bogen var skrevet som bog, og vi fulgte den nutidige oversætter som fodnoter gjorde det meget nemt. Dog med lidt forvirring, da han pludselig deltager i bogens kapitel 8! (sjovt at jeg som læser faktisk godtager hans forklaring på hans egen deltagelse i bogen)

  Har liiige læst de sidste linjer og sidder og tænker aha.... Hatten af for Somoza må jeg sige. Må genlæse kapitel 7 ligesom Birgit og summe lidt over nogle personer, jeg i hvert fald ikke brugte energi på, da de optrådte i løbet af bogen.
  Da bogens opklaring kom frem, tænkte jeg yes ingen ben i det. Bare Herakles der tyder tegn -det kunne jeg følge. Men formålet med bogen, hvis I forstår- formålet med vores tids oversætter, fangede jeg slet ikke undervejs!
  Så absolut en AHA oplevelse Ove, den kan tåle at blive læst igen , men vil sikkert ikke være lige så spændende, da man jo kender slutningen. Dog tror jeg at jeg vil fange flere nuancer hos de forskellige personer ved genlæsing......
  vis mindre ...

  3406 Dorrit
  15-10-2007 12:54:45
  Svar på: metaroman? (3219)
  krimi?
  Er endnu ikke færdig med bogen, men sidder og tygger på om jeg ville kalde den en krimi? Jeg mener, den står under krimi på biblioteket, Ove kalder den en krimi og det er den jo i og for sig også, der opklares da mord!
  Men jeg ville ikke sælge den som krimi,når jeg skulle anbefale den!.... Og lige hvorfor kan jeg altså ikke rigtig sætte ord på. Ville nærmere sige spændingsroman....

  3219 Birgit
  03-10-2007 20:15:05
  Svar på: Krimi eller? (3211)
  metaroman?
  Ja, i lang tid tror man et om forfatteren, indtil det afsløres, at man er blevet taget godt og grundigt ved næsen. Jeg vil ikke afsløre for meget, der er garanteret nogle, der ikke har læst færdigt endnu. Jeg diskuterede bogen med nogle oldlærere på Gladsaxe Gymnasium, de var helt opsatte på at bruge den i undervisningen, også i filosofi ville den sikkert være egnet.

  3211 Ove
  03-10-2007 15:10:31
  Svar på: Hulebilledet (3200)
  Krimi eller?
  Ja, det er jo så spørgsmålet. For det er vel én af de bøger der er lige nøjagtig så svær som man selv gør den til. Jeg synes den er begge dele - men jeg blev så fascineret af "platons hule" som et billede på det man tror man ser i en opklaring, at jeg syntes vi skulle have den med her i læseklubben. Og så er der det med læseren/forfatteren der bevæger sig både i og uden for plottet - nem er den ikke!

  3200 Birgit
  02-10-2007 20:48:36
  Hulebilledet
  Sikken en krimi, eller er det overhovedet en krimi? Det er meget overraskende at læse det sidste kapitel, hvor alt falder på plads og man bliver nødt til at genlæse kapitel 7, hvor jeg ikke var opmærksom nok.
  Sjovt at se de kendte skikkelser sat ind i en ganske vist lidt speciel hverdag.

  Navn: