Mærkedage

Oprettet: 27.01.2009 - 11:50

Bog: "Mærkedage" af Jens Smærup Sørensen

Bogens forside

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Forfatter: 
Jens Smærup Sørensen
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
408
Lån bogen - Køb bogen

Bogen var til debat inovember 2007

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Ole Knudsen

  tir, 27/01/2009 - 11:51
  Karin
  07-12-2007 21:19:06
  Svar på: glædelig jul (4114)
  Juleferie
  Jo jeg er vist også i julemode - omend det ikke betyder, at jeg er klar til jul :-(
  Blev glad da jeg så at januar måned sbog var udvalg og den var til at få fat på på biblioteket - og temmelig tynd....så den er tygget igennem og afleveret igen. Men jeg skal nok nære mig for at skrive noget om den før i januar!
  I stedet har jeg nu kastet mig over Jane Austen Klubben, og så håber jeg at få en masse gode nye bøger i julegave.
  God jyl og godt nytår herfra - og god bedring til Solveig med det brækkede ben.

  4114 solveig
  03-12-2007 15:41:37
  Svar på: Kære Alle og God Jul! (4110)
  glædelig jul
  Også god jul fra mig.
  Desværre kunne jeg ikke få fat i "Mærkedage" førend det var for sent.
  Jeg nåede ikke på bogforum, for jeg brækkede benet. Der er ikke gået jul i det endnu, men jeg har altså bare været uheldig.

  Venlig hilsen
  Solveig

  4110 Pernille
  03-12-2007 14:07:21
  Kære Alle og God Jul!
  Annette og Jeg er bange for, at der er ved at "gå jul" i det hele. Derfor vil vi foreslå, at vi nu holder pause og vender tilbage i det nye år til en dejlig snak om "Oh Romeo". Vi glæder os til de "bogsnakke", vi skal have i 2008 og vil gerne takke for jer for alle dem, vi har haft i 2007! Det har været en fornøjelse!
  Så glædelig jul og godt nytår. Vi håber, I får en masse dejligt bøger i julegave.
  Mange hilsner
  Annette og Pernille

  3944 Annette
  16-11-2007 12:21:41
  Svar på: Tale er sølv, men er tavshed guld? (3937)
  Orla og Emma
  Ja, at undgå at tale om problemerne betyder selvfølgelig ikke, at de ikke er der. Ikke at tale om tingene hørte sikkert tiden til, men måske er det også noget, som er ret nordjydsk. vis mere ...
  Når Søren Godiksen undlader at spørge til, hvad der er sket, så undgår han også at få ubehageligheder op til overfladen. Emma tænker i første omgang, at ægteskabet med Orla er hendes straf for aborten, men ikke engang de negative tanker vil hun tillade sig selv.
  Forsøgte Emma ikke at tale med Orla? Ligger hun ikke og tænker over, at det ville være bedst, hvis Orla spurgte, og så ville hun svare ham. Hun prøver også at få ham det fortalt - men på en ikke særlig diplomatisk måde – ved at fortælle om alle hendes kærester.
  Jeg tror, at du har fuldstændig ret i, at Orla lader sin frustration gå ud over drengene, og det er sikkert også det, der viser sig i den kedelige væremåde, som han har. At ingen griber ind overfor Orla’s mishandlinger af drengene er svært at forstå, men det ser vi jo også i dag.
  At moderen tilmed giver Emma skylden for Orla’s dårlige humør, det er svært at forstå.

  vis mindre ...

  3937 Inga
  15-11-2007 21:34:37
  Svar på: personer (3932)
  Tale er sølv, men er tavshed guld?
  Det vi ikke taler om "eksistere ikke", men glemmes det?
  Da Emma efter at være blevet udnyttet og svigtet i Ålborg hentes hjem af sin fader, bliver der ikke stillet nogen spørgsmål. vis mere ... Det er Emma ham meget taknemmelig for, og belønner ham ved at foreslå, at hun og Orla gifter sig og overtager gården. Ægteskabet bliver en realitet, men der bliver ikke talt ud.
  Ja, Annette,
  Der var også en anden, der gerne ville høre lidt mere om hvad der skete i Ålborg, men vedkommende turde ikke spørge, jeg tænker på Orla. Den illegale abort i Åjborg bliver et omdrejningspunkt i deres liv, men der bliver aldrig talt et eneste ord om det. I stedet for væver de rundt i forskellige forestillinger om hinanden, og for Orla, som i forvejen ligger under for svigerfaders store person slår det nogen gange kklik og han tæver løs på både børn og dyr.
  Jeg læste bogen første gang, da den lige var kommet i juli, og er nu lige blevet færdig med en genlæsning, hvilket har bevirket at personer træder klarere frem fx Ellen, Peder, Emma, Axel og Søren.
  vis mindre ...

  3932 Annette
  15-11-2007 14:49:07
  Svar på: hvor er hjertet? (3928)
  personer
  Jeg synes faktisk, at der er flere personer, som man bliver meget interesseret i.
  Flere af personerne ville det faktisk have været rart at høre mere om. Der er f.eks. Emma, som bliver hentet i Aalborg efter at have fået en abort. vis mere ... Hvad der skete dengang, kunne jeg godt have tænkt mig at høre mere om.
  Du har da ret i, at man godt kan fornemme, at forfatteren vil have hele udviklingen op gennem tiden med, men det er en let måde, at få genopfrisket kulturhistorien.
  En af de ting, som jeg synes er pudsigt, er de gange, hvor forfatteren taler direkte til læseren. Det kan jeg ikke lige umiddelbart mindes, at jeg har oplevet før.

  vis mindre ...

  3928 Karin
  15-11-2007 08:19:29
  hvor er hjertet?
  I har selvfø'lgelig ret alle sammen i jeres analyser af persongalleriet og temaerne. Men jeg synes stadig det er en bog, der mangler det der som kan gribe mig om hjertet. Det er nærmere en analyse eller en rapport, en slags dokuentar-roman, hvor vi ikke rigtig kommer ind under huden på personerne og jeg synes det lidt er en falliterklæring at man er nødt til at støtte sig til stamtavlen hele vejen igennem. vis mere ... Det kan være fint nok at man har den indtil man er kommet ind i bogens univers, men derfra skulle den gerne kunne stå selv. Efter min mening altså. Jeg bliver ikke grebet af de her skæbner. Jeg synes forfatteren er alt for kølig og fokuserer mere på doku end på drama. Men der er mange sjove små historier i historierne og mange sjove episoder hvor vi oplever festerne set indefra hovederne på nogle af de medvirkende. Der synes jeg det går bedst for Smærup.
  Og så ser jeg at januar måneds bog er kommet på - jeg må en tur på biblioteket :-)
  vis mindre ...

  3919 Inga
  14-11-2007 21:12:26
  Svar på: Peder (3918)
  jord giver magt
  Har man jord får man magt.Den store gård giver adgang til valg til sogneråd, menighedsråd, mejeribestyrelse osv Søren Godiksen har meget jord og megen anseelse, han karakteriseres som en "mild diktator. vis mere ... En scene fra konfirmationen beskriver hvordan sådan en handler: Peder og Ejnar Lundbæk står på trappen og nogle folk fra landsbyen nærmer sig, de er ikke bedt med, de er fulde og vil lave ballade, Søren bliver tilkaldt og han klarer situationen venlig men bestent, og alle falder til patten, som man siger til Peders store fortrydelse: var der dog bare nogle, der turde sætte sig op mod faderen, og tale ham imod! Allerede på dette tidspunkt er Peder klar over at der ikke vil være plads til dem begge to. en konflikt lurer.
  vis mindre ...

  3918 Annette
  14-11-2007 17:41:56
  Svar på: Mærkedage (3848)
  Peder
  Du har i beskrivelsen af Peder – Inga.
  Peder forlader jo gården, selv om han helst ville være blevet hjemme. Man føler virkelig med ham, da han beskriver, hvordan han lider af hjemve, så meget, at han må skjule, at han græder, der da han er ombord.
  Faderen bliver med at opfatte Peder, som en dreng – en dreng, som han blive ved med at koste rundt. vis mere ... Det er umuligt for Peder, at sige fra overfor faderen, og han må derfor flytte hjemmefra for ikke at komme til at hade sin far.
  I stedet for at tale om tingene, så var det et ”ungdomsoprør”, som fik store konsekvenser for hele slægten.


  vis mindre ...

  3909 Tina. Redaktør på Læseklubben
  14-11-2007 15:41:17
  Vi ses - i virkeligheden - på bogmessen i Forum
  Kære Læseklub
  I den kommende weekend d.16. 17. og 18.nov er der, som mange af jer sikkert ved, Bogmesse i Forum. En weekend fyldt med bøger, forfatterinterviews, gode tilbud og naturligvis masser af læsere. vis mere ... Der er en massen, puffen, godt humør og spændende oplevelser.
  Litteratursiden.dk er naturligvis også at finde på bogmessen i stand nr.85.
  Michael Larsen og Tina Mortensen, som er redaktører på Læseklubben, er på bogmessen fredag og lørdag. Spørg efter os i Litteratursidens stand.
  Det kunne være så hyggeligt at mødes med jer og høre, hvad I synes om læseklubben og gerne, hvordan vi kan gøre det bedre.
  I Læseklubben på Litteratursiden er det læseren og læseoplevelsen, der er i centrum. Derfor inviterer vi, som de eneste nogensinde (så vidt vi ved) en læser på scenen.
  Det sker fredag kl.14.30 og lørdag kl.14.00 i Litteratursidens stand, nr.85
  Håber vi ses.
  Hilsen Tina og Michael.
  Redaktører af Læseklubben på Litteratursiden.dk

  vis mindre ...

  3848 Inga
  12-11-2007 14:31:20
  Mærkedage
  Jeg synes også at Mærkedage er en god roman, og at det tager sin tid at læse den.
  Jeg er enig med Pernille i det hun skriver om Søren Godiksen, men tænk så på Peder, som måske gerne ville blive, men som ikke kan få plads til sine eget liv på grund af forventninger og forudbestemmelser, han ser ingen anden udvej end at søge ud.

  3777 Annette
  07-11-2007 14:45:11
  Mærkedag
  Jeg er enig, jeg synes at ”Mærkedage” er en velskrevet og absolut læseværdig fortælling.
  Det er lykkedes godt for forfatteren at beskrive udviklingen fra bondesamfund til industrisamfund, ja den kan vel nærmest kaldes kulturhistorie i romanform.

  Du har da ret i Karin, at der er mange personer, at holde styr på. vis mere ... Der er også mange personer, som lige træder ind på scenen, og som egentlig ikke har betydning for andlingen, og efter et stykke tid kan man tænke, hvad blev der egentlig af den og den. Stamtavlen i bogen er uundværlig, for at holde styr på hele persongalleriet.
  At det er en bog, som man tager lang tid, er jeg enig i. Det er sådan set fint nok, at den er opdelt i kapitler, så man kan læse en episode færdig ad gangen.

  vis mindre ...

  3766 Pernille
  07-11-2007 00:54:19
  Mærkedage
  Jeg synes, Mærkedage er en god roman.
  Den tager lang tid at læse, man er nødt til at læse de lange afsnit ud i et, og man er nødt til at bruge stamtræet bag i bogen rigtigt meget, og at gå tilbage flere gange. vis mere ... Netop for at lære alle de personer at kende.

  Men jeg synes, at beskrivelsen af Danmark i det 20. århundrede, af den store udvikling, der sker både på landet og i byen og i slægten, er fantastisk godt ramt. F.eks. bliver jeg virkelig rørt over beskrivelsen af den gamle Søren Godiksen, der ikke forstår, hvorfor hans søn hellere vil til søs og senere være pilot end arve gården. Han føler, at det er enden på hans slægt og på den gård, han har brugt hele sit liv på. Han forstår det ikke og noget går i stykker indeni ham.
  Sådanne beskrivelser synes jeg, rammer mig, og får mig til at forstå et menneske, jeg ellers føler mig langt fra, både i alder og i interesse. Og det er god litteratur, når den kan det, synes jeg!
  vis mindre ...

  3722 Karin
  02-11-2007 21:34:13
  Hva så?
  Skal vi ikke i gang med at diskutere? Nu er det snart længe siden jeg lukkede "Mærkedage" og faktisk har jeg ikke haft tid til at læse ret meget siden. Men jeg vil da gerbne høre hvad I andre mener om bogen. vis mere ... Jeg synes selv den var en smule langtrukken grænsende til kedelig og jeg fandt opbygningen lidt skematisk. På mig virker det som om forfatteren mere tænker sig frem end føler og så bliver jeg altså ikke revet med.
  Der var også en milliard personer som man næsten ikke lærte at kende og jeg har stadig her bagefter svært ved at holde rede på familieskaberne. Og så går hans ide jo lidt i vasken.
  Men hvad siger I - kom iud af busken!
  vis mindre ...

  Navn: