Kvinden i buret - biografpremiere 3. oktober

Oprettet: 24.06.2013 - 12:37

Bog: "Kvinden i buret" af Jussi Adler-Olsen

Bogens forside

Folketingspolitikeren Merete Lynggaard forsvinder sporløst - Alle spor forfølges, men uden resultat - Sagen henlægges og tages først op igen, da vicekriminalkommisær Carl Mørck bliver led

Forfatter: 
Jussi Adler-Olsen
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
378
Lån bogen - Køb bogen

Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens Kvinden i Buret  har haft premiere. Vær med til at diskutere forventninger og forbehold!

Vi debatterer bog og film i september og oktober.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Anonym

  tor, 20/02/2014 - 08:24

  De missede fuldstændigt hvad jeg elsker ved Jussis Afd.Q nemlig Makkerparets små rasistiske ping pong og Assads finurligheder, iFilmen gjorde man ham alt Cool, alm og mere Dansk intellektuel, for man skal jo ikke tage fejl af Assad som faktisk er skarpere end lige umiddelbart, synd at de ikke kunne ha haft det med i Filmen for uden den charme mellem Mørk og Assad er filmen bare endnu en CSI bare som film.

 • Marion Tirsgaard

  ons, 20/11/2013 - 11:18

  Hej Christina. Jeg vil give dig ret i, at hovedpersonerne, især Carl Mørck, i mit hoved også var en del ældre. Men jeg synes faktisk at Lie Kaas passede godt til rollen, så som filmen skred frem, accepterede jeg det. Jeg ved ikke hvorfor instruktøren har valgt at gøre Mørck yngere - måske for at filmen skal appellere til et yngre publikum og at filmen blivere mere eksport venlig? Nogen, der ved det eller har læst en begundelse for valget?
  Omvendt tror jeg også en ældre Carl Mørck ville have givet filmen en charme, som jeg ved nærmere eftertanke, måske synes manglede.

   

 • Christina Poulsen

  tir, 19/11/2013 - 22:46

  Jeg er vældig splittet med denne film.
  Hvis jeg ikke sammenligner den med bogen synes jeg det er en rigtig god og spændende film.

  Nu er det bare sådan at jeg har læst bogen inden...
  Carl Mørk og Hardy er i mit hoved MEGET ældre end Nikolaj Lee Kaas og Troels Lyby. Der står et eller andet sted i bøgen at Carl sidder på kontoret i kælderen og bare skal har et par år til at gå inden han skal på pension. Jeg synes skuespillerne er super dygtige men ALT for unge.

  Jeg kunne også godt have tænkt mig at Asad var mere "udenlandsk" i hans væremåde og dialekt. På mig virker han for dansk.

 • Marion Tirsgaard

  man, 21/10/2013 - 10:28

  Så fik jeg også set filmen fra 2. række i en fyldt biograf.

  Jeg vil give Gitten ret i, at Carl Mørck fremstår langt mere sympatisk i filmen. Væk er alle de lidt dumsmarte bemærkninger, som han slynger om sig i bogen, ligesom Assad også fremstilles mere nuanceret. Selvom makkerparrets sammensætning er klichefyldt, så synes jeg det var noget af det, der fungerede bedst i filmen.

  Jeg synes desværre aldrig den blev rigtig spændende, men er sikker på, at det er fordi jeg havde læst bogen i forvejen og kendte plottet. Tandudtrækningen var dog styg, som Gitten også skriver. Jeg synes tilgengæld at den var flot filmet og at den havde en aura af noget gammelt over sig - fx var der ingen computere på skrivebordene mm. Det kunne jeg godt lide. Og så var jeg meget glad for at slutningen var knap så sukkersød, som den er i bogen. Dog synes jeg at den fløj henover bipersonerne lidt hurtigt, som fx Tage Bakkesen, som virkede overflødig i filmen men som fylder mere i bogen og at slutningen var for "hurtig". Som jeg husker det i bogen er de på gården flere gange inden de opdager tanken. MEN der kan jo heller ikke være plads til det hele.

  Alt i alt en god film, som jeg synes formidler bogens indhold fint og faktisk gør personerne mere sympatiske - og det sidste er et klart plus.  

   

 • Gitten

  man, 07/10/2013 - 21:50

  Rigtig god film.
  Skuespillerne levede helt op til mine forventninger.
  Carl Mørk fremstår noget mere sympatisk end i bogen, og det må jeg indrømme klæder ham.
  Assat, synes jeg også, er faldet mere heldigt ud, end i bogen.
  Sekretæren nåede man ikke helt at opleve, så det bliver spændende at opleve hende i de næste film...
  Fantastisk at se den grumme handling gengivet på filmlæredet..
  Særlig tandudtrækningen gjorde indtryk på mig.
  Næste gang jeg skal til tandlæge, må det simpelthen blive " A piece of cake" .

 • Eydda

  søn, 06/10/2013 - 00:53

  Spændene film, omend ( selvfølgelig ) ikke så langtrukkent spændene som bogen! Supergode skuespillere, men jeg savnede " bogens " Assad. Han var ligesom mere sin egen. " Filmens " Assad var ligesom lidt mere som os andre...... Men for "ikke-læst-bogen" folk, er den helt sikkert en oplevelse! Mine venner rykkede langt frem på stolen til sidst af bar spænding :). Nu glæder jeg mig til at komme igang med den 100 årige ! :)

 • Gitten

  ons, 02/10/2013 - 09:17

  For at kunne holde ud at se filmen... Uh ha.. Det er næsten værre at vente på, end at skulle en tur i rutsjebanen i Tivoli... Jeg forventer at se den på mandag.. Glæder mig!

 • Marion Tirsgaard

  ons, 02/10/2013 - 08:48

  Faldt lige over Smagsdommerne på DR K i går aftes, hvor de diskuterede filmen. Det var en interessant diskussion, hvor de især kritiserede filmens overbrug af klicheer.

  Men som en af dem selv sagde, så er det jo brugen af klicheer, der gør at man kender typen/genren på forhånd og som giver ro og tryghed. Og når plottet i filmen er så grumt, som det er i Kvinden i buret, så er det måske nødvendigt med alle klicheerne for at at vi som publikum kan holde ud at læse bogen og se filmen? 

  Programmet fra i går er endnu ikke at se på Smagsdommernes hjemmeside, men hold øje evt. med http://www.dr.dk/K/Smagsdommerne/

  Jeg glæder mig i al fald fortsat til at se filmen. Skal bare lige have fundet en ledig aften i kalenderen.

   

   

 • Marion Tirsgaard

  man, 23/09/2013 - 13:36

  Ja, du har ret i, at det er et spændende makkerpar. De komplementerer hinanden godt i og med at de er så vidt forskellige. Det skaber en god dynamik og noget af det, som jeg synes fungerer rigtig godt i romanen.

  Det er den svenske skuespiller Fares Fares, der spiller Assad i filmen. Han er bl.a. kendt fra "Jalla! Jalla!" og en ret stor stjerne i Sverige. 

 • Eydda

  tor, 19/09/2013 - 19:18

  Spændende og derfor hurtig læst bog. "Levende begravet" , det er lidt for uhyggeligt, synes jeg. Men ellers et spændende makkerpar. Glæder mig til at se, hvordan Nikolaj Lie Kaas klarer Mørck rollen :) han er jo en suveræn skuespiller:) Også spændende, hvem det er der skal spille Assad.

 • Marion Tirsgaard

  lør, 21/09/2013 - 11:53

  Så vendte jeg også sidste side i "Kvinden i buret" og min konklusion er, at det er en rigtig god krimi med et genialt plot. Jeg må overgive mig selvom jeg stadig synes, at sproget til tider er dårligt og klichefyldt, og at nogle detaljer ikke er helt troværdige.

  Jeg blev undervejs lidt irriteret over, som jeg tidligere har skrevet, hvordan Merete var i stand til at holde styr på dage og uger i sit bur. Det formår Adler-Olsen at rette lidt op i slutningen ved at beskrive hendes tilstand som kritisk bl.a. pga. gentagne blodpropper MEN at han så slutter af med at lade hende vågne op og sige "Tak Uffe"....hmm, den kunne jeg godt have undværet.

  Men alt i alt en pageturner med et godt plot. Glæder mig nu bare til at se filmen i biografen:-)

   

   

 • Marion Tirsgaard

  tor, 05/09/2013 - 11:34

  Jeg er bestemt også blevet fanget ind af bogen, nu hvor jeg nærmer mig slutningen med hastige skridt.

  Der er dog en ting (udover sproget), der irriterer mig ved bogen og som jeg ikke synes helt holder. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan Merete efter at have været indespærret i flere år, formår at holde så godt styr på tiden, at hun kan sige "i dag er det d. 6. oktober" og "i dag er det Uffes fødselsdag". Jeg ved godt, at hun får mad en gang i døgnet og at hendes bortførere taler til hende 1 gang årligt MEN alligevel. Hun er spærret inde helt alene i henholdsvis lys og mørke døgnet rundt. Hvordan er hun i stand til at skelne sådan? Burde hendes tanker ikke bære mere præg af, at hun har været isoleret så længe?

  Eller er der en vigtig detajle, som jeg har overset? 

 • Gitten

  man, 02/09/2013 - 15:20

  Det var da godt du alligevel blev fanget ind af bogen. Det er jo Sjovest at læse bøger man bliver gebet af :-)

 • Stinelk

  man, 02/09/2013 - 13:47

  Så har jeg vendt den sidste side i "Kvinden i buret", og jeg kunne næsten ikke slippe bogen til sidst. Det var en forrygende slutning, hvor der ikke var nogle løse ender, som der så ofte er i krimier. Jeg kunne også rigtig godt lide den måde, slutningen er bygget op på, hvor der ikke kommer en afklaring på om Merete bliver reddet eller ej her og nu. Derimod må man væbne sig med tålmodighed og vente med at få dette afklaret til bogens sidste side.

  Jeg må også give jer ret i, at Carl Mørcks karakter bliver mere udbygget i løbet af bogen, og man opbygger som læser mere og mere sympati for ham. Men helt overbevise mig om, at Jussi Adler-Olsen har et flydende og godt sprog, samt er en god karakterskaber, kan I nu ikke!

  Derfor glæder jeg mig rigtig meget til at se filmen, hvor man ikke skal døje med den litterære uformåen, men bare kan nyde historien og karaktererne.

 • Marion Tirsgaard

  man, 02/09/2013 - 12:38

  Jeg er kommet et godt stykke ind i "Kvinden i buret" og må tilstå, at jeg er meget enig ned Stinellk. Jeg synes Adler-Olsens sprog er lidt kedeligt og unuanceret, måske fordi historien bæres så meget af dialog. Normalt har jeg en svaghed for sure brovtne mænd, men i dette tilfælde synes jeg, at Carl Mørck er meget ensidig og klichefyldt med udsagn som "bringer mit pis i kog". Jeg synes faktisk, at han er lidt irriterende, men måske skal jeg lige et stykke ind i romanen for at få ham helt ind under huden. Sådan er det jo som regel også med andre sure brovtne mænd:-)

  Til gengæld synes jeg, at historien virkelig holder. Det er anden gang, jeg læser bogen. Jeg kan desværre huske plottet (tror jeg), men er alligevel fanget ind af historien om Merete, og Carl og Assads opklaringsforløb. Kan, som Stinellk, godt lide skiftet mellem fortid og nutid - det gør bogen spændende og dynamisk, og jeg har det i hvert fald sådan, at jeg lige skal læse et kapitel til for at se, hvordan det går med de forskellige hovedpersoner.

  Glæder mig til at se filmen, måske især til hvordan, som Gitten skriver, Carl Mørck karakteren fremstår på film.  

 • Gitte Hansen

  tir, 27/08/2013 - 21:00

  Ja der er solgt rettigheder til alle bøgerne i serien. Også til de 5 bind der ikke er skrevet endnu :-)

 • Gitte Hansen

  tir, 27/08/2013 - 20:59

  Jeg er netop kommet hjem efter at have set forpremiere på "Kvinden i buret" der er blevet vist i Svendborg i anledning af uddelingen af Svend-prisen.

  Jeg elsker Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q og har læst alle bøgerne i samme øjeblik de er blevet udgivet. Ja Carl Mørck er noget sur og negativ i betrækket, men for pokker hvor kommer man til at holde af ham, for han er trods surhed en mand med hjertet på rette sted. Assad er også en figur jeg holder utrolig meget af. Hans humør og store tålmodighed med Mørck giver et helt fantastisk modspil til alt det sure. De er et super godt par. At Rose så kommer med i billedet i bind 2 er heller ikke tosset. Jeg synes Jussi har skabt nogle fantastiske karakterer pg så kan han i den grad brygge en thriller op, så hårene rejser sig!

  Og så til filmen. Mine forventninger var kæmpe store og de blev indfriet. Selvfølgelig skal man tage hensyn til at tanker og følelser er svære at have med på film og med det i baghovedet har jeg intet dårligt at sige om den film. Skuespillerne gør det super godt og jeg skulle på intet tidspunkt gå på kompromis med mine egne forestillinger.

  Det er som bogen en barsk sag og der bliver ikke lagt fingre imellem. Glæd jer. :-)

 • Gitten

  man, 26/08/2013 - 16:06

  Ja Stinellk .. Jeg synes også Carl Mørk fremstilles som en sur gammel mand... Og ville ønske at han var knab så brovten og negativ omkring sin arbejdssituation og medarbejdere.. Men sådan har Jussi skabt ham. Og modsat dig så synes jeg at det løfter fortællingen... At man kan være så sur og alligevel være et "rimeligt" fornuftigt menneske... Det må være hårdt at være Carl Mørk.. Kommer der dog ikke nogen og bløder hans hjerte op Tænker jeg når jeg møder den slags mennesker både i bøger og i virkeligheden... Og det gør der sjældent :-). Synes det vil være fantastisk hvis det kan gengives i filmen.. Men jeg synes at have hørt at han kommer til at fremstå noget anderledes både i højde og drøjde, så mon ikke også han bliver lidt anderledes i sind end vi hver især forestiller os ham... Jeg glæder mig i hvert til fældet.
  Din anden betragtning om de 2 historier mødes, er det desvære forlænge siden at jeg har læst bogen til at jeg kan huske hvor godt det lykkes..

 • Stinelk

  man, 26/08/2013 - 11:57

  Så er jeg så småt kommet i gang med "Kvinden i buret", og historien fænger da bestemt, men er jeg virkelig den eneste, der synes, at Adler-Olsens sprog er helt ekstremt primitivt og brovtent?

  Jeg kan godt sætte mig ind i, at han bygger Carl Mørcks karakter som grovkornet og tykhudet politimand op, men for mig kammer det over og bliver plat. "Hold lige kæft . .", "Fandeme lækker af en krisepsykolog at være", "Næste gang du rører ved mit klokkeværk, så punkterer jeg dine silikonebomber . ." osv. - OK jeg HAR forstået, at Carl Mørck er en fandens karl!!

  Jeg håber virkelig, at den filmiske fremstilling af Carl Mørck er lidt mere nuanceret.

  Til gengæld kan jeg godt lide den måde, Adler-Olsen bygger stemningen i bogen op ved at skifte mellem Mørcks efterforskning i 2007 og Lynggaards indespærring i 2002 og frem. Det skaber en god variation i historien og en forventning om, at de to historier 'mødes' til sidst.

  Jeg er i hvert fald spændt på, hvad det hele ender med!

  Tror I filmatiseringen ligeledes benytter sig af disse to fortællespor til at opbygge spændingen?

   

 • Marion Tirsgaard

  ons, 14/08/2013 - 16:12

  Så må jeg hellere tilføje Marco effekten til min "skal læses" liste:-)

 • Gitten

  tir, 13/08/2013 - 11:25

  Ja "grum" var lige det ord jeg ikke kunne finde da jeg skulle beskrive hvad jeg mente om bogen :-) .. Kan nu anbefale dig også lige at snuppe Marcus effekten. Hvis man er bare lidt kendt i Københavnsområdet så ser man med helt nye øjne på " socialrealismen" i byen... Super god historie på niveau med flaskepost og kvinden i buret..
  Nej jeg ved da heller ikke om det er alle børgerne med Carl Mørk der skal filmatiseres.. Sådan har jeg bare forstået det.. Men nu glæder vi os til den første :-)
  God ide med ældre film og filmnettet... Har umiddelbart ingen ideer til hvilke.. Netop derfor håber jeg på inspiration herfra siden.. Så, ja, jeg håber også at mange vil bidrage med deres input og kommentarer....
  Lige nu kan jeg komme i tanke om: frk. Smillas fornemmelse for sne.. Kedelig..
  Jordens Søjler.. God..
  Ringenes herre... Langtrukkent...
  Borte med blæsten God... Men dem har jeg jo selv allesammen læst og set :-)

 • Marion Tirsgaard

  tir, 13/08/2013 - 10:33

  Tak for dit indlæg, Gitten. Dejligt hvis der kunne komme lidt gang i denne bogklub! Ja, jeg glæder mig også meget til at se filmen. Jeg læste bogen for nogle år siden, så jeg tror jeg bliver nødt til at genlæse den inden jeg skal ind at se filmen. Jeg husker dog, at jeg blev meget grebet af bogen, dels fordi den var så grum og velskrevet men også fordi den var en modpol til de mange nordiske femi-krimier, jeg på dette tidspunkt læste (og som jeg efterfølgende er blevet lidt træt af)! Jeg har læst hele serien om Carl Mørk med undtagelse af den seneste Marco effekten. Jeg stod lidt af på Jounal 64, da jeg synes plottet var lidt kedeligt men alle de andre var jeg meget begejstret for. Nok mest "Kvinden i buret" og "Flaskepost fra P", så jeg håber, at de filmatiserer alle i serien, hvad jeg faktisk ikke ved om der er planer om?

  Har du i øvrigt ideer til andre film og bøger, som vi kan debatterer på siden, er du meget velkommen til at komme med dem. Vi pønser lidt på at lægge nogle ældre filmatiserede romaner op, hvor man kan se filmen på www.filmstriben.dk. Så er der mere at vælge i mellem og man er ikke nødsaget til at komme i biografen:-)

   

   

 • Gitten

  man, 12/08/2013 - 20:44

  Hej.. Så vil jeg da lige prøve at være lidt med her..
  Jussi Adler- Olsen har jeg set lidt interviews med i fjernsynet og jeg synes han virker til at have nogle holdninger som jeg bifalder.. Nok derfor bestemte jeg mig på et tidspunkt for at læse hans bøger med Carl Mørk. Krimier har jeg ellers sjældent valgt som mit læsestof, men hans bøger fangede mig lige ind :-) Da jeg senere hørte at netop de bøger skulle laves til film, tænkte jeg, at jeg havde gjort rigtigt i mit valg af hvilke krimier jeg ville læse, - og begynde at glæde mig til filmene :-) Da jeg så denne læseklub.. Er det jo et oplagt sted at starte med at være med i en " læseklub".... Den næste bog med den 100 årlige der sprang ud af vinduet, - glæder jeg mig virkelig også til at se på film. Bogen fandt jeg som mange andre hylende morsom.. Og den gjorde mig glad.. Kan lige nu ikke helt huske detaljerne.. Så den gider jeg godt læse igen! Kvinden i buret var for uhyggelig til mig. Det vil sige den har jeg læst en gang og det var spændende, gyseligt og rædselsfuldt læsning, så det bliver ved den ene gang. Det bliver spændene at se filmen. Håber den bliver knap så uhyggelig en oplevelse :-)