Jeg skyder genvej forbi døden

Oprettet: 28.06.2010 - 11:09

Bog: "Jeg skyder genvej forbi døden" af Einar Már Guðmundsson

Bogens forside

Digtcyklus i fem dele om verden og livet, kærlighedens paradokser, historien og erindringen

Oversætter: 
Erik Skyum-Nielsen
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Valby : Vindrose
Sidetal: 
140
Lån bogen - Køb bogen

Bogen er til debat i juni 2010.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Ole Knudsen

  ons, 28/07/2010 - 12:39

   

  Jeg har som sagt "Hvidbogen" til gode, men jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med den; godt at høre den er god fra en pålidelig kilde:-)

  Med hensyn til "Jeg skyder genvej forbi døden" så har samlingen ændret sig for mig. Jeg kom lidt skævt ind på formen - hvad der selvfølgelig har været med til at nuancer og udvide min læsevej i denne fine samling: Det korte af det lange er at jeg læste digtene som korte, men fandt ud af at de jo i virkeligheden er lange. En af årsagerne - hvis der er sådan en - kan være at digtene står i midten af siden og at de ikke er skrevet helt ned til slutningen af siden, som ellers er normalen. Denne opdagelse gjorde at digtene trådte tydeligere frem for mig i sin fortællende form.

  Som nævnt i forrige indlæg kan billedsproget til tider virke patetisk, og jeg har tænkt over hvad det er der gør at det for mig at se ikke bliver for patetisk: Eksempelvis på side 40: "mens vi sad / som gæster / på tomhedens café / og så ruderne græde." Hvis denne metafor stod alene ville den (måske) blive dømt som tung og kluntet, men fordi den er sat sammen med de andre elementer i samlingen, syntes jeg den fungerer.

  Jeg oplever "Jeg skyder genvej forbi døden" som en digtsamling der har eksistentielle erfaringer som tema. Det bliver foldet flot ud mellem en metaforisk og nøgtern registrering af digter - jegets liv. Et digt som for mig at se indeholder begge dele er "Jason med det gyldne skind" hvor bevægelsen fra det registrene til det metaforiske udfoldes.

  Sidst men ikke mindst så har "Jeg skyder genvej forbi døden" simpelthen noget på hjertet!

 • amager

  lør, 03/07/2010 - 17:37

  Jeg har læst Hvidbogen og hørte Einar Már Gudmundsson i samtale på Bogmessen i Forum.Det var selvfølgelig omkring bogen og Islands situation op til,at de nu er kommet under IMF´s kontrol. Manden er tydelig indigneret på den alm. islandske befolknings vegne.Jeg synes, at Hvidbogen bliver forsøgt holdt nøgtern, selvom det må være vanskeligt ikke at blive meget personlig overfor hovedfigurene i det islandske krak.Det er samfundsbeskrivelse set nedefra og refleksion på hændelser og begivenheder krydret med egne digte og kulturelle henvisninger til musik, litteratur mm.

  Jeg synes det var spændende læsning.

 • Ole Knudsen

  tir, 08/06/2010 - 15:37

   

  Hej alle sammen, så har jeg lagt ”Jeg skyder genvej forbi døden” litteratursiden fra mig for denne gang, og er nu nåede hen til tasterne: Første gang jeg slog op i digtsamlingen var min umiddelbare reaktion at digtene var for ligetil og overbroderet med adjektiver i et klichefyldt sprog. Men sådan er det ikke mere, digtene har ændret sig for mig.

  Jeg ved ikke helt hvad der gør det, men digteren slipper efter mit skøn godt fra det, til tider, klichefyldte sprog, måske fordi højtideligheden netop får sit modspil i de nøgterne hverdagsagtige beskrivelser. Hvis jeg skal prøve at sætte en mærkat på så er det (måske) forfatterskabets magiske realisme sat på lyrisk form.

  Jeg ser digtsamlingen pege ud på andre værker i forfatterskabet: Hvad jeg lige i siddende position ser, er tre henvisninger til andre værker i forfatterskabet; det ene er romanen ”Sindets tremmer” litteratursiden som der eksplicit peges på med digtet af samme navn, og så romantrilogien ”Fodspor på himlen”, ”Drømme på jorden”, ”Navnløse veje” litteratursiden der indeholder en implicit indignation over samfundsforhold; eks. på side 74 i romanen ”Navnløse veje” og jeg citerer: "Julius Blomberg, Julli Blomm, var kongen blandt dem, der drev udlån af penge, og som blev kaldt ågerkarle, selv om lignende aktiviteter i dag drives af investeringsfonde ejet af agtværdige banker.” Kritikken af bankernes grådighed føres eksplicit videre i debatbogen ”Hvidbogen” som jeg ikke har læst, men læst om i anmeldelser, kronikker osv. 

  Et sidste forsøg på et signalement af ”Jeg skyder genvej forbi døden” i denne omgang: Skånselsløs og øm