Isaak-katedralen

Oprettet: 03.02.2009 - 16:20

Bog: "Isaak-katedralen" af Kari Hotakainen

Bogens forside

Finske Pekka arbejder som forgylder på Isaak-katedralen i Sankt Petersborg og er blevet vakt af kristendommen -  Hans gamle far Paavo er ateist og rejser efter en hjerneblødning over for at om

Forfatter: 
Kari Hotakainen
Oversætter: 
Helena Idström
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
144
Lån bogen - Køb bogen

Bogen var til debat i september 2008

"Kari Hotakainen udleverer aldrig sine personer uden at formilde med skraldgrin og kluklatter. Han er aldrig ond, uden at han også er øm. Det er han på hver eneste side af denne fine og afsindigt morsomme roman." Joakim Jakobsen, Weekendavisen d. 12. april 2006

Debatten stammer oprindeligt fra den gamle Litteratursiden.dk og blev flyttet med over derfra, da Litteratursiden fik nyt design samtidig med, at vi tog en nye teknisk platform i brug i februar 2009.

Desværre er den gamle debat nu forsvundet, og det er ikke sikkert, at den kan genskabes, hvilket vi selvfølgelig beklager meget.

På vegne af Læseklubben Ad libitum
- Malene Bisgaard, okt. 2011

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Malene M. Bisgaard

  tir, 03/02/2009 - 16:30
 • Malene M. Bisgaard

  tir, 03/02/2009 - 16:28

  8006 Malene
  28-09-2008 18:45:03
  Svar på: man skal nok låne bogen hele den måned, den er til discussion. (8005)
  Læse/skrive/huske tips
  Ja, jeg plejer i hvert fald selv at have bogen "ved hånden" hele den måned vi diskuterer den i klubben. Men det kan selvfølgelig blive et problem, hvis det er en meget efterpurgt bog... Forhåbentlig har jeg valgt nogle (gode) bøger uden at der er alt for meget "run" på dem - tak til Bente for roserne vedr. valget af bøger :-)

  For mig er det også en stor hjælp at skrive noter imens jeg læser - selvfølgelig slet ikke på samme dybdegående måde som da man var studerende, men bare enkelte korte stikord med sidetal når jeg falder over noget interessant, som jeg tænker jeg vil vende tilbage til her i klubben. Bentes metode, med at skrive noget om hver bog på sin computer lige når hun har læst den, er jo faktisk også en måde at lave "noter" på.

  Hvis man allerede har lånt, læst og afleveret bogen længe inden debatten, kan man jo evt. genlåne den på biblioteket når tiden nærmer sig. Hvis man har skrevet lidt ned under sin læsning, så kan de "glemte" detaljer sikkert hurtigt genopfriskes, når man bladrer bogen lidt igennem - heldigvis er bøgerne i vores klub jo ikke så lange ;-)

  8005 bente daugaard
  28-09-2008 16:49:42
  man skal nok låne bogen hele den måned, den er til discussion.
  Jeg lånte bogen kort før vi skulle diskuttere den, læste den hurtigt og afleverede den så igen-- men jeg kan se at man faktisk skal have bogen hos sig hele den måned den er til debat-, så man kan slå op igen og igen-man kan trods alt ikke huske alle enkeltheder- og så føler man sig lost, når diskussionen pågår. Tilbage hos mig står fortsat at jeg syntes det var en smaddergod bog- humoristisk og forfriskende og belærende.Har iøvrigt allerede læset alle de bøger "vi skal læse" og må komplimentere Marlene for hendes valg-- men jeg kommer i det samme dilemma, at jeg er lost når enkelthederne diskuteres. Men så har jeg lært så meget-- jeg skriver anmeldelserne lige når jeg har læst bogen,og lægger dem ind på computeren, så de er klar til at taste ind, når tiden er.
  7998 Lene
  28-09-2008 08:05:44
  Min vurdering
  Hej i læseklubben

  Har ikke haft tid til at læse så meget i sommer, da jeg har haft travlt med at sætte ny lejlighed i stand for så efterfølgende at flytte ind. Men jeg er nu blevet færdig med bogen, og jeg har grinet højt mange gange. Hovedpersonen er jo en intelligent, gammel gnavpot, som bare ønsker at have god kontakt med sin søn...

  Herlig bog :-)

  7990 Iben
  26-09-2008 22:06:00
  Svar på: Forskellige forsider (7984)
  pelshue eller pindsvin
  hmmm fin finsk forside - sejt du kunne finde den malene. Jeg kan nu ikke helt se pelshuerne - jeg synes nu bare det ligner to fladmaste pindsvin klemt op af kuplen :-)-hehe!

  7984 Malene
  26-09-2008 13:59:10
  Svar på: samfund og forsiden (7983)
  Forskellige forsider
  Ja, det er rigtigt - den danske forsiden er ikke spor tosset ;-) Både sygeplejeskens kvindelige kurver og udeladelsen af kirkelige spir og tårne virker rigtig godt (dog er der en slags svag silhuet af kirken på bogens bagside). Men da Iben nævnte forsiden kom jeg automatisk til at tænke på, hvordan den finske forside mon så ud... Langt de fleste bøger ændrer nemlig forside, når de bliver oversat for at blive solgt i et andet land, så jeg tænkte at det ikke var helt uinteressant at sammenligne de to.

  Som I kan se, lykkedes det mig at finde den finske forside, og jeg har lagt den her på siden, så I også kan sammenligne :-)

  Og hvad synes I så om de to forskellige forsider?

  Umiddelbart kan jeg bedst li' den danske, men det er måske bare fordi, jeg allerede har vænnet mig til den? For faktisk synes jeg også, at det er totalt genialt, at kirkens kupel på den finske forside bliver til en pelshue!! Scenen med den gamle dame som ville sælge Paavo en pelshue var rigtig morsom - hvordan hun bare ændrede mening og snakkede ham efter munden/gav komplimenter efterhånden som samtalen kørte mere og mere af sporet, s. 79-80 Faktisk et rigtig godt eksempel på bogens "galskab" og humor :-) Men hvad så med de røde blomster på den finske forside? Kan I huske blomsterne fra bogen? Jeg er blank... Der var noget med et billede af Kyllikki midt i blandt en masse anemoner (men de anemoner jeg normalt støder på er bestemt ikke røde).

  7983 Iben
  26-09-2008 12:47:25
  samfund og forsiden
  Jeg er ikke så skarp til samfundskritik, så den kan jeg desværre ikke være med på.
  Jeg har derimod tænkt lidt over forsiden - den er da lidt sjov. Med sygeplejerskens rumpe lige op i hans hoved og de to gamle gubber - uden kroppe i baggrunden. Og så hedder bogen Isaak-katedralen - og ikke et eneste spir, tårn eller noget med forbindelse til Rusland er der på billedet...
  Og ps - jeg fik også associationer til Kykkeliky ;-)... Go' weekend!

  7947 Malene
  24-09-2008 10:40:24
  Svar på: Syn på Finland og Kylliki (7942)
  Hønemor?
  Herligt at er jeg ikke den eneste, som får de associationer, når jeg læser hendes navn! :-D

  7942 Berit
  23-09-2008 22:39:02
  Svar på: Samfundskritik? (7938)
  Syn på Finland og Kylliki
  Ja, det er nok en sarkastisk beskrivelse af hans hjemland.
  Jeg er sikker på, at Kyllikki kunne have være en formidler imellem de to mænd. Skønt navn i øvrigt - jeg har lidt svært ved ikke at læse det som Kykkeliky! ;-)

  7938 Malene
  23-09-2008 12:55:04
  Samfundskritik?
  Jeg har tænkt lidt over forfatterens (ironiske) måde at fremstille Finland/finnerne på, og jeg overvejer om der er en form for samfundskritik gemt i romanen? Tag nu bare nederst på s. 62 hvor far og søn lige har haft et skænderi:

  "Efter vores mening havde vi taget de største dyder i den finske livsform og båret dem hen til ham for at blive plukket. Stabilitet, flid og ingen visioner."

  Hvordan kan "ingen visioner" være en dyd? Det er i hvert fald svært for mig at tro, at forfatteren virkelig mener det... Er det mon lidt ligesom hvis en dansk forfattere havde skrevet noget sarkatisk om f.eks. janteloven? Har forfatteren gemt en "protest" i dette afsnit?

  7911 Malene
  21-09-2008 09:04:08
  Svar på: Den blå himmel (7910)
  Medlem af læseklub
  Du kan evt. sige, at du er med i en læseklub, hvor vi skal diskutere bogen. Så kan det være de får fat i den lidt hurtigere ;-)

  7910 Malene
  21-09-2008 09:02:07
  Svar på: Kommet tilbage fra ferie (7889)
  Den blå himmel
  Hej Anne, velkommen hjem fra ferie :-) Håber du har haft en god tur.

  Hvis dit lokale bibliotek ikke har "Den blå himmel", så tror jeg du skal snakke med en bibliotekar om at få bestilt den hjem (eller selv gå ind via www.bibliotek.dk og bestille den). Det er nemlig ikke en super ny bog, ca. 4-5 år gammel, så hvis de ikke har den, er det sikkert fordi de ikke købte den, da den udkom, og så skal den selvfølgelig lånes hjem fra et andet bibliotek til dig :-)

  7889 Anne
  19-09-2008 17:05:34
  Kommet tilbage fra ferie
  Jeg har problemer med at låne Den blå himmel på mit bibliotek, det ser ud,som om de ikke har den endnu.
  Jeg lovede at komme tilbage om det der skete i Rusland, og Jeg er enig med jer i, alt den forvirring i hans hoved skyldes, når man har været ramt af en hjerneblødning.
  Om Kyllikki kunne have gjort deres forhold bedre, det tror jeg ikke, det lød jo ikke til at Pekka (som voksen) var meget hjemme, da hun levede. Jeg har i min ferie også læst hjemmefronten,den var kanon.(god humor) Jeg tror, jeg skal til at se mig om efter andre finske forfattere.

  7886 Malene
  19-09-2008 13:08:16
  Kyllikkis rolle
  Jeg tror bestemt både Berit og Iben har fat i noget! At den distance der gennem årene er opstået mellem far og søn i deres øjne har været "nødvendig" for at de hver især kunne beskytte sig selv. Men tror I så det havde været anderledes, hvis Kyllikki stadig havde været i live? Ville hun have været i stand til at gyde olie på vandene imellem de to herrer?

  7863 Iben
  18-09-2008 12:17:26
  Pekka
  Pekka har jo også meget at skulle leve op til fra Paavos side. Han er enebarn og Paavo har sikkert en masse tanker og drømme for ham, og det virker som om, at Pekka ikke har levet op til faderens forventninger. Ikke at jeg tror han er flov over det, men på grund af det øger han afstanden mellem ham selv og faderen for at undgå sammenstødene...

  7853 Berit
  17-09-2008 22:48:01
  Svar på: Sønnen Pekka (7841)
  Pekka
  Paavo, har vel brug for at tænke på sin søn som egoistisk, for ikke at såres for meget over, at det ikke har et godt forhold. Jeg synes man af og til møder personer (særligt mænd?) der gør andre til "fjender" for ikke at blive såret af den afvisning de har fået.

  7841 Malene
  17-09-2008 11:31:51
  Sønnen Pekka
  Nu har vi snakket en del om hovedpersonen, men hvad synes I egentlig om hans søn, Pekka?

  I lang tid gav Paavo os indtryk af, at hans søn var en egoistisk ung mand, som var ligeglad med sin far og hans hjerneblødning. Jeg havde forventet mig en meget mere afvisende og kold person, da vi endelig "mødte" ham - men så vender billedet igen. Især det at Pekka rent faktisk havde hentet tegningen af Paavo på toilettet på Erimitagen havde stor betydning for min opfattelse af ham. Han er bestemt ikke ligeglad med sin far - men nogle gange bliver vores forhold til mennesker vi elsker højt alligevel forkludret. Jeg tror bare, at Pekka ikke har vidst, hvor han skulle starte for at nå ind til sin (gnavne) far og genskabe en forhold til ham.

  Hvad tror I?

  7798 Malene
  15-09-2008 15:38:01
  Svar på: Bøde (7784)
  "Jane Austen klubben" af Karen Joy Fowler
  Hej Mette - og alle jer andre som måske også har læst lidt Jane Austen...

  Når man har læst et par af hendes romaner (behøver ikke at være hele forfatterskabet), så kan jeg varmt anbefale romanen "Jane Austen klubben" skrevet af Karen Joy Fowler. Det handler om en læseklub(!) som udelukkende læser Jane Austen. Man kan sagtens læse bogen uden at have læst Austen først, da handlingen selvfølgelig har klubbens medlemmer og deres liv som omdrejningspunkt. Men hvis man også selv har læst Jane Austen, så giver det en ekstra dimension, når man læser bogen - og kan nikke genkendene til referencer eller episoder som bliver nævnt. Det er en rigtig fin bog, som jeg i hvert fald nød at læse :-)

  7784 Mette
  15-09-2008 11:18:12
  Svar på: Bogens tørre humor (7590)
  Bøde
  Ja jeg kunne faktisk også godt lide den om bøden - det var det eneste sted i bogen (eller rettere den ½-del jeg læste), hvor jeg grinede!
  Tak for tippet om Persuasion, den var skøn, jeg vil give mig i lag med mere Jane Austen nu.

  God uge

  7731 Malene
  10-09-2008 14:58:52
  Svar på: Forfatterens/Paavos tanker (7713)
  Forfatterens inspiration?
  Ja, desværre har vi jo ikke kunne invitere den finske forfatter Kari Hotakainen med i klubben ;-) Det kunne ellers have været spændende at høre om inspirationen til bogen! Men jeg forestiller mig at mange bøger starter som små enkeltstående idéer/tanker/episoder i forfatterens fantasi, som så på et tidspunkt kan bygges sammen til en historie. Uden at vide det kunne jeg forestille mig, at forfatteren måske engang har leget med sproget/tankerne og digtet sådanne kaotiske tanskestrømme, indtil han en dag "opfandt" Paavo og tænkte at det ville være helt perfekt til ham...

  Ja, det er kun et gæt :-) Men hvis jeg nogensiden skulle forfatte noget som helst, så tror jeg at jeg ville starte sådan: Nedskrive små løsrevne historier, sjove vendinger eller andre pudsige idéer jeg falder over - og så kunne nogle af dem måske med tiden vise sig at passe sammen i en større historie.

  7713 Iben
  09-09-2008 15:59:05
  Forfatterens/Paavos tanker
  Ja, det giver mening, at hjerneblødningen er årsag til at tankerne roder lidt rundt. Men hvordan kommer forfatteren dog på alle de "tankespind"?! Det er imponerende godt skrevet...

  7712 Malene
  09-09-2008 15:27:48
  Svar på: Mere om bogen (7705)
  Krydser fingre for fremtiden
  Ja, jeg synes også man kommer til at holde mere og mere af hovedpersonen som fortællingen skrider frem. Og jeg krydser i hvert fald fingre for fremtiden - både forholdet til sønnen men også muligheden for at der igen kan blive plads til kærligheden i Paavos liv. Ikke mindst fordi han i mine øjne er et mere elskværdigt menneske pga. kærligheden.

  Så er det desuden en rigtig fin iagttagelse, Berit. Jeg tror faktisk du har ret, når du siger at alle hans kaotiske tankestrømme kunne være en følge af hans hjerneblødning. På kun ganske få uger har han jo skulle genopleve hele sit liv (fylde "harddisken" op igen), så det er vel kun naturligt, hvis tankerne bliver en smule kaotiske ind imellem - især i pressede situationer.

  7705 Berit
  08-09-2008 23:13:49
  Mere om bogen
  Det er nu ved at være noget tid siden jeg blev færdig med Isaak-katedralen. Jeg synes absolut det var en læsværdig bog. Interessant som Gud blev skrevet med stort, selvom ordene kom fra en ateist. Jeg synes hovedpersonen blev mere og mere rørende efterhånden som historien skred frem og følte med ham i hans forvirring og kaudervælske tanker, som jeg tager som en følge af hans hjerneblødning. Man håber ligefrem for ham at han virkelig ender med at blive kærester med damen fra hotellet.

  7689 Malene
  08-09-2008 15:24:52
  Svar på: liiige ved... (7664)
  Kærlighed som formildende omstændighed
  Ja, hovedpersonen er et gammelt brokhoved ;-) Men efterhånden som man læser bogen og hører flere flashbacks om hans kone, så synes jeg personligt, at Paavos kærlighed til Kyllikki gør ham mere "menneskelig". Han elsker hende så højt, at hans liv næsten begynder at smuldre, da hun dør - og selvom det ikke kan "undskylde"/forklare hele hans opførsel, så er det vigtigt at læse om. Uden hans evne til at elske så højt og inderligt, ville han virkelig bare være et surt gammelt brokhoved - men kærligheden til Kyllikki er på en måde en "formildende omstændighed".
  7688 Malene
  08-09-2008 15:19:15
  Svar på: feriehilsen fra Stockholm (7625)
  Glæder os til at høre mere...
  ...om din oplevelse af bogen, når du kommer hjem fra ferie :-) Ak ja, langrendsløberne! Forfatteren har virkelig en speciel form for humor!

  7664 Iben
  05-09-2008 15:46:23
  liiige ved...
  Så der ikke langt igen...
  Men hold da fast en gammel muggen knark han er... Jeg har lige læst om, at han proppede nøglekortet i hæveautomaten.. Altså da- hvad det ikke ender med!! Han starter jo en helt lavine med hans forstokkethed og stædighed.
  Men altså - nogle gange blir det lidt tåget, når han begynder at filosofere om alt muligt. Jordforbindelsen tabes totalt - og alle hans tanker kører rundt og blir noget mærkeligt noget uden mening. Nå, jeg læser videre :-)
  God weekend!

  7625 Anne
  03-09-2008 21:07:47
  feriehilsen fra Stockholm
  Ja- jeg har også fået læst bogen og jeg må indrømme, at jeg har grinet højt mange gange. ex. de finske langrendsløbere tog livet af hende - hvordan kunne det lade sig gøre?

  Eller hun brækkede begge mine ben med en jernstang. Opholdet på hospitalet var det sjoveste.

  Det der skete i Rusland var en smule for langhåret for mig, men det kommenterer jeg nærmere, når jeg kommer hjem fra ferie.

  7599 Malene
  02-09-2008 17:16:59
  Svar på: Næsten læst (7587)
  Dejlig ferie
  Og jo tak Iben - jeg har i hvert fald haft en rigtig dejlig sommer :-) Fik dog ikke læst helt så mange bøger som jeg havde planer om (det gør jeg vist næsten aldrig). Udover månedens debatbog blev det faktisk kun til tre romaner, nemlig: "Stilhedens tårn" af Takashi Matsuoka der var fortsættelsen til bogen "Spurvenes sky" som jeg læste tidligere på året. En fantastisk historie fra 1800-tallets Japan om mødet med Vesten, krig, kærlighed og traditioner. Så læste jeg "Blink blink" af Kaori Ekuni - en spøjs fortælling om et japansk ægtepar bestående af en psykisk ustabil kvinde og en bøsse. Omverdenen forventer at de finder sig en mand/kone, så for at gøre forældrene glade gifter de sig med hinanden ;-) Og endelig bogen "En kongelig læser" af Alan Bennett som handler om, hvad der sker, da dronningen af England opdager sin lokale bogbus(!)

  Selvom jeg ikke fik læst så meget, så fik jeg til gengæld købt en del bøger på min ferie i USA ;-) Bøger er jo fantastisk billige derovre sammenlignet med danske priser, så kæresten og jeg havde svært ved at styre os (var seriøst bange for overvægt da vi skulle flyve hjem, men så galt gik det dog ikke).

  Jeg håber også klubbens andre medlemmer har haft en dejlig ferie - måske har I læst flere bøger end mig? ;-)

  7591 Malene
  02-09-2008 15:12:17
  Et bud på budskabet...
  Jeg har gjort mig flere tanker om temaet med religion vs. ateisme og selvfølgelig Paavos forhold til sin søn. På s. 76 diskuterer de emnet og Pekka kalder sin far for en vane-ateist, noget jeg synes rammer meget fint. Jeg tror bogens budskab handler meget om, at livet er for kort (og for dyrebart) til at man skal være uvenner. Det er vigtigt at nyde den tid man får sammen med de mennesker man elsker - at fejre kærligheden uanset forskelligt livssyn. Jeg tror, at Paavos modvilje mod religion også handler mere om en modvilje mod, at folk bliver verdensfjerne og ikke lever i nuet. På s. 137 siger han:

  "...du bør interessere dig for det, som er hér på den her side...efter døden er der ingenting...alt er før den...du skal tage hånd i hanke med...du må ikke på det her tidspunkt i dit liv leve i noget hinsides...du skal være her..."

  Og det er jo ikke en egentlig protest overfor religion som sådan - men mere et spørgsmål om at han ønsker at folk skal være nærværende og leve livet. Så kan det være, at han ofte har mødt troende/religiøse mennesker, som distancerede sig fra verden omkring dem, og derfor forbinder han de to ting(?) Men det hænger jo ikke nødvendigvis sådan sammen :-)

  7590 Malene
  02-09-2008 15:00:14
  Svar på: Næsten læst (7587)
  Bogens tørre humor
  Ja, jeg synes også at de sjoveste episoder finder sted under hospitalsopholdet, som da Paavo afkræver en sygehjælper en "bøde" til hans rejsekasse fordi han "tager sig betalt for krænkende omtale" efter hun har kaldt ham en grønsag (s. 57) En scene der jo i og for sig er ret sørgerlig - men som forfatteren for vendt, så man sidder og smiler af (med) den gamle mand.

  I bogens anden halvdel synes jeg især mødet med det russiske politi var underholdende, hør bare betjentens opfattelse af udenlandske journalister: "De har en båndoptager, De kan lidt russisk, De svarer uforskammet, og De bedyrer deres uskyld. Disse fire ting gør Dem til journalist." (s. 125). Og stakkels Paavo kan slet ikke få manden til rigtig at høre hvad han siger - komisk på en næsten Monty Python-agtig måde :-D

  7587 Iben
  02-09-2008 14:26:46
  Næsten læst
  Håber alle har haft en god sommer :-)...
  Jeg er næsten færdig med bogen - det er ikke en bog jeg bare må læse i, den falder mig lidt tung.. Men sjov er den og indimellem må man tage sig selv i ikke at fnise højt. For det er da skægt den måde han beskriver den anden patients uheld, som en trutten i bukserne. Han har virkelig sin mening om sagerne, og den er da ikke sådan lige for andre at flytte rundt på. Og hvis nabopatienten vover at slumre hen under hans filosofiske betragtninger, så får han da lige et ordentlig dask med avisen! Hvilket jo resulterer i en maltrakteret kæbe
  :-)...
  7575 Malene
  01-09-2008 22:44:46
  Svar på: anmeldelse af isaak-katedralen. (7569)
  Lige i øjet...
  Kære Bente - du ta'r jo ordene ud af munden på mig! Både med dine betragtninger om bøgernes sidetal (og hvordan lange bøger ikke nødvendigvis automatisk er gode bøger pga. deres længde) men også med hensyn til denne måneds bog...

  Ligesom dig fandt jeg også hentydningerne til det historiske/politiske/kulturelle forhold mellem Finland og Rusland meget interessante - selvom jeg desværre ikke har den nødvendige viden til at forstå det i detaljer. Måske ved nogen af klubbens andre medlemmer mere om de to landes indbyrdes forhold?

  Og jeg har selvfølgelig også gjort mig nogle notater/tanker omkring slutningen og bogens budskab (kærlighed og accept), men de noter ligger lige nu sammen med bogen på mit kontor, så jeg må vende tilbage med noget lidt mere uddybbende omkring slutningen i morgen ;-)

  PS: Lange bøger kan selvfølgelig også sagtens være gode romaner. Kvaliteten hverken stiger eller falder nødvendigvis med sidetallet - og jeg elsker at dykke ned i en velskrevet roman (uanset længde). Jeg synes bare, der er noget fascinerende ved forfattere, som skærer ind til benet og formår at fortælle gode og gribende historier uden at bruge en halv regnskov på det...

  PPS: Jeg har også lånt forfatterens roman "Hjemmefronten" men har ikke fået læst den endnu.

  7569 benye daugaard
  01-09-2008 16:50:38
  anmeldelse af isaak-katedralen.
  Anmeldelse af Kari Hotakainen:Saak-katedralen
  .
  Det er længe siden jeg har læst en så velskrevet, humoristisk bog, og hvor der også er en hel del at tænke over .
  Så har den desuden den store fordel at den kun er på 144 sider, ikke en side for lidt, og det er en nydelse at sidde med en bog der ikke er på de sædvanlige 500 sider, som enhver forfatter i dag, mener at man skal nedkomme med, når man skal udgive en bog. Tænk at nå at få fortalt sin gode historie på så få sider, så læseren sidder tilbage med fornemmelsen af at bogen er hel og fuldkommen.
  Bogens hovedperson er en mand på 70, der har bestået 1. del af apoplekticum, men i løbet af sit hospitalsophold(der er beskrevet utrolig humoristisk) får man en fuldstændig opskrift på hvordan man skal kunne komme igennem fra lalle-stadiet og op til et normalt agerende individ.
  Han stiler mod et traumatisk møde med sin søn, der restaurerer en kirke i s. Petersborg- denne søn har gennem flere år udvist foruroligende religiøse tendenser- og det er kommet til et opgør med den ateistiske fader-det er åbenbart noget der optager forfatteren- kristendom contra ateisme- men til sidst kommer han til den erkendelse at kærlighed er kristendom og ”hans defensiv smulrede, hans forsvar svigtede og hans fornuft kapitulerede”.
  Desuden er forholdet mellem Finland og Rusland beskrevet på en finurlig måde, som morer en, selvom man måske ikke helt fatter alle de politiske finter- jeg gør i alfald ikke.
  Jeg har straks bestilt ” hjemmefronten” af samme forfatter.

  7567 Malene
  01-09-2008 16:25:51
  Tanker om bogen
  Hvor skal vi starte? Hvad med lidt generelle tanker om bogen... Lagde I andre også mærke til at præcis halvdelen af bogen foregår i Finland (hovedsageligt flashbacks og hospitalsopholdet) og den anden halvdel i Rusland. Det skiller faktisk lige præcis på s. 72 (hvilket er halvvejs til bogens samlede sidetal, 144). Jeg ved ikke rigtig om det betyder noget, men det er da lidt pudsigt :-)

  Hvad synes I ellers om bogen og dens personer? Som historien skred frem synes jeg, at forfatteren var rigtig god til at vise begge sider af sagen (far/søn - ateisme/religion). Og for mig viser bogen virkelig hvordan mennesker nogle gange kan gå galt af hinanden, når de ikke får talt ud - heldigvis tror jeg at Paavo og Pekka når at få talt ud i tide.

  7561 Mette
  01-09-2008 13:33:01
  Svar på: Ferie ramt (7525)
  Jane
  Jeg har lige skrevet mig op til Persuation, hvor pudsigt, den vil jeg hente senere i dag!

  Jeg vender tilbage og snakker med om gnavpotten.

  Kh
  Mette

  7544 Malene
  31-08-2008 01:25:45
  Svar på: Ferie ramt (7525)
  Hovedpersonen
  Jeg er lige blevet færdig med de sidste side og må altså bare sige, at jeg faktisk endte med at holde rigtig meget af hovedpersonen (gammel gnavpot eller ej). Men det kan vi snakke mere om i september ;-)

  7525 Malene
  28-08-2008 23:12:59
  Ferie ramt
  Dejligt at I er så diskussionslystne - I skal på ingen måde undskylde :-) Det er nærmere mig som bør undskylde, at jeg ikke har svaret på jeres indlæg, men jeg holder ferie og har bl.a. været 2½ uge i USA. Jeg vender dog tilbage på arbejde på mandag og glæder mig til at diskutere bogen med jer :-) Sidste side er ikke vendt endnu, men ligesom Berit er jeg lidt betaget af den mavesure hovedperson - kan ikke rigtig finde ud af om jeg synes om ham eller ej ;-)

  Til Mette: GLÆD DIG til Jane Austen!! Jeg elsker simpelthen hendes personbeskrivelser og iagttagelsesevne! En af klassikerne er selvfølglig "Stolhed og fordom" (den som BBC bl.a. har lavet en fantastisk tv-serie ud af med den skønne Colin Firth som Mr. Darcy). Men en af mine personlige favoritter er "Lydighed og længsel" (findes også med titlen "Kærlighed og svaghed" - engelsk titel: "Persuasion").

  7484 Mette
  25-08-2008 22:03:00
  Hmmm
  Så er jeg nået halvvejs i bogen og har lige lukket den med et brag: jeg vil ikke læse længere...Hovedpersonen irriterer mig og keder mig på samme tid, jeg har simpelthen ikke tålmodighed til ham.
  Jeg har aldrig fået læst Jane Austin, så hende vil jeg i gang med, eller den nye Fay Weldon.

  God læse-lyst til jer andre, jeg håber, at I har bedre held med Isaak-katedralen
  Mette

  7362 Mette
  13-08-2008 08:41:49
  Svar på: Isaak-katedralen (7331)
  Herligt
  Det lyder godt, jeg har det på samme måde, jeg vil gå ind og bestille den på biblioteket nu. Selv er jeg lige gået i gang med Blekingegadebanden.

  Jeg vender tilbage, når jeg er kommet i gang med Isaak

  7331 Berit
  10-08-2008 11:19:58
  Isaak-katedralen
  Så er jeg igang med min første bog i læseklubben. En rigtig sjov, tankevækkende og skør bog. Hovedpersonen er indimellem dybt usympatisk, men kan alligevel ikke lade være med at holde af ham og alle hans forviklinger. Ind til nu nogle meget rammende beskrivelser af at blive ældre og at være ramt af en hjerneblødning. Spændt på at følge med i den religiøse/ateistiske konflikt i bogen. Undskyld jeg er lidt hurtigt ude, men det var svært at vente nu jeg er ny...

  Publiceret 9. juni 2008