Hippie

Oprettet: 04.11.2011 - 15:33

Bog: "Hippie 1: Tre år og 74 dage der forandrede Danmark" af Peter Øvig Knudsen

Bogens forside

På en sandet og forblæst mark i Thy forsøgte tusindvis af unge hippier i sommeren 1970 at skabe et nyt samfund med totalt demokrati og frigjort lyst - Og hippiernes oprør forandrede vores måde

Forfatter: 
Peter Øvig Knudsen
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
527
Lån bogen - Køb bogen

Hippie 1 er til debat i læseklubben i december 2011 og januar 2012. Peter Øvig Knudsen deltager i debatten. Hippie er anarkistiske anekdoter, røverhistorier, skæbneberetninger og begavede blomsterbørn.

Dag for dag beretning om unge hippiers forsøg med at skabe et nyt samfund i Thylejren i sommeren 1970. Eksperimentet, der varede i 74 dage, blev kulminationen på tre års bevidsthedsudvidende oprør - indledt over hele den vestlige verden

se aftenshowet   og  læs  anmeldelserne

Peter Øvig Knudsen vil deltage i debatten

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Connie

  fre, 20/01/2012 - 16:53

  Jeg hørte og så en udsendelse om protestsange på dr2 den anden aften, og måtte trække på smilebåndet af alle de gode gamle revolutionære tekstforfattere og musikere.

  Efter at have  genhørt Niels Skousens uforlignelige "68" på 

  "U tube" vil jeg da  opfordre evt. læsere at lytte til denne tekst, og nyde den meget tilbageskuende sanger.

  Selv er jeg især fascineret af det meget reflekterende refrain ; "Jeg er  ikke egentlig utifreds..."

  Han formår at sige alt det Peter Øvig Knudsen får beskrevet i sin bog, bare på en sangs tid.  

 • Ulla Kardel

  tir, 10/01/2012 - 14:35

  Et sted i Hippie 1 står der noget med at stofferne skulle ha
  været øjenåbenere , men i stedet for blev dørlukkere.....
  Det samme udtryk møder jeg i omtalen af den nye bog : Eik
  Skaløe - breve til en veninde...  Eik Skaløe  var sanger
  digter og  del af hippiebevægelsen ?....Han begik som ung selvmord.  Efter endt læsning  af Hippie  må jeg nok konstatere, at det i virkeligheden var stofferne, der "tog livet af"
  hippiebevægelsen og blokerede for en større påvirkning af
  eftertiden og eller var Hippiebevægelsen noget uden stoffer?

   

 • Ulla Kardel

  tor, 29/12/2011 - 18:47

  Journalister og historieskrivning ja hvad er der i vejen med at journalister skriver historiebøger som nu f.eks. Peter Øvig....det er der åbenbart nogle historikere der synes, kan være problematisk, når journalister skriver mere dramatiske fortællinger, og "ikke tager det hele med", som nogle siger....
  Faldt lige over nogle artikler på nettet...Heldigvis er vi mange andre, der har det godt med at læse disse historiefortællinger, der er skrevet på en spændende , dynamisk og engageret måde, og alligevel er i top hvad fagligheden angår!!
  Og så ønskes I alle godt nytår....

 • Ulla Kardel

  tor, 22/12/2011 - 16:17

  Hej Tina
  Citatet er fra Weekendavisen 17 -18 dec.
  "Vores version 2011 -2012": Sådan gik det, og sådan går det..
  læs det , så kan du selv vurdere......men det er vist seriøst ironi!

 • Tina S

  tor, 22/12/2011 - 15:25

  Er det et seriøst indlæg i Weekendavisen?

 • Ulla Kardel

  ons, 21/12/2011 - 20:29

  Nu fik vi jo d.19.12  lidt at vide om, hvad Hippie 2 vil indeholde,og det er jo fint, så vi ikke skal nøjes med  Årets Spin fra Weekendavisen....citat: "Peter Øvig vil i bind 2 afsløre, at aids,finanskrisen,højrepopulismen,ADHD. disciplinkrisen og misbrugssamfundet er et direkte produkt af Thylejren.Venstre vil kræve en kommision til undersøgelse af Thylejren nedsat..."

 • Tina S

  tir, 20/12/2011 - 11:12

  Jeg synes overordnet set, at Hippie 1 har været spændende og underholdende læsning. Eller rettere lytning :-)

  I den forbindelse kan jeg bare ikke give Tømrer Claus nok credit for den flotte og stemningsskabende underlægningsmusik.

  Mixet af faktuelle nyheder fra tiden, deltagernes egne subjektive memoirer samt beskrivelser af løsrevne begivenheder, der formede nogle af personerne, giver den interessante fortælling.

  Eneste anke er måske, at fortællingen omkring Leif Varmark og Henning Prins til tider er temmelig langhåret. Og havde jeg læst bogen var det nok her, jeg ville have bladret lidt.

  Der bliver jo holdt en fantsatisk masse (stor-)møder, hvor eneste præmis tilsyneladende er, at næste indlæg skal være mere absurd end det forrige og at møderne endelig ikke må munde ud i en konstruktiv konklusion. -En fed tid for folk, der kunne lide at høre sig selv snakke!

  Retrospektivt kan jeg ikke se, hvad denne periode kom til at betyde for Danmark. For mig at se, var mange af de store samfundsændringer allerede indtrådt, så om noget var hippie-tiden måske en konklusion på disse og en lang fest for de deltagende.

  Så mit spørgsmål til dig Peter Øvig Knudsen er: Hvorfor har du givet bogen undertitlen "tre år og 74 dage, der forandrede Danmark"?

   

 • Peter Øvig Knudsen

  man, 19/12/2011 - 16:24

  Kære Connie 'Yin-Yang' m.fl.

  Jo, hvis man kigger på omslaget af Hippie 1, vil man se, at forsiden er hvid - med en sort prik. Og det er netop et udsnit af det yin-yang-tegn, som findes på indersiden af omslaget (i øvrigt et fotografi af yin-yang-låget til en ganske lille metaldåse, jeg købte sidste vinduer i hippiernes drømmeland, Nepal). Og forsiden på Hippie 2 vil tilsvarende (eller modsat!) blive sort med en hvid prik. Og derfor er det rigtigt, at første bind især fortæller de mange gode og opbyggelige historier om hippiernes optur i årene frem mod sommerlejren i Thy 1970. Mens andet bind i højere grad koncentrerer sig om nogle af de mørkere sider af oprøret, ikke mindst sindssyge, drab og selvmord som følge af stofeksperimenterne. Men filosofien bag det kinesiske yin-yang-tegn er jo netop, at intet kun er sort eller hvidt - alting bærer sin modsætning i sig.

   

 • Connie

  tor, 15/12/2011 - 21:16

  Godt at se , og læse,  at der er flere der har personlige erfaringer at dele med os andre.

  Efter mit lidt private indlæg over tanker som bogen satte igang, var jeg lidt i tvivl om jeg bevægede mig ud over hvad en kommentar / svar på bog indlæg kan indeholde, så tak til Ulla for oplysningen om at der ikke er nogen begrænsning ,( så længe vi holder en god tone forståes ! .)

  God ide at bruge  en blog til at delagtiggøre andre i personlige oplysninger fra " Hippie tiden" , det er nok et  bedre forum at kome af med de personlige betragtninger / erfaringer / oplevelser. For så er det kun folk der selv har søgt oplysningerne, hvorimod folk der forventer at hele debatten kun drejer sig om  bogen nok bliver fælt skuffede.

  På den anden side- ...Jeg  syntes jo tit det er svært her på sitet / litteratursidens digitale læseklub ,  at personliggøre de forskellige in puts , for til forskel fra en fysisk læseklub mangler vi jo det nonverbale sprog i vores kommunikation, så det er jo også rart når bidrag yderne gider at give lidt af sig selv, og som Michael rigtigt skriver - "en god bog er jo netop en bog der sætter tanker ( og minder ) igang " : )

  Her følger der lidt service oplysning til jer der har lyst til at få oplevelsen af bogen gennem ørergangen. Undskyld Peter - håber du har fået forhandlet en god aftale med DR, for du går utvivlsomt glip af noget salg  , men til gengæld får du jo din og Tømrer Claus `s stemningsskabende beretning ud til et bredere pubikum.

  Jeg skal i øvrigt bede min svigermor om at tage et billede af den efterhånden nok  så omtalte Leo Kari trærod, men jeg er bange for at hun kun har gammeldags kamera ,så ekspeditionstiden med at lægge billedet på hjemmesiden www.hippienu.dk bliver nok lidt langsommelig. God jul fra Connie Hippie lydbog

 • Tina Karina Mor...

  tor, 15/12/2011 - 08:38

  Har I mon set dette interessante blogindlæg fra en hippie læser :-)
  Hilsen Tina

 • Ulla Kardel

  tir, 13/12/2011 - 13:08

  Hvad er det lige Thylejren betyder for dig ...mig ...
  Hippie kan jo læses  af mange grunde....genopleve en tid,
  der var engang hulk!!  få oplysninger om en lejr / tid, som  "man"intet kender til,  og så også få en dokumentarisk beskrivelse med en masse gode historier... Isoleret kan jeg
  ikke sige Thylejren betyder noget specielt for mig men sammen med alt det andet der skete var/ gang i på det tidspunkt så er det en anden sag..På Thylejrens tidspunkt
  læste jeg på Biblioteksskolen i København, og  det var der ikke meget Hippie over!! og lige på det tidspunkt foretrak jeg 1 måned sammen med "5 folkevognsrugbrød" at køre rundt i Rusland...At Hammerich omtalteThylejren i sommeren 70 som en af de tre vigtigste begivenheder i det 20.årh. er bare vildt overdrevet også set fra år 2011......der flyver lige nu et par citater rundt i mit hoved fra Hippie...noget med "at være i fred for det satans samfund ..."  og "en generation, der var forelsket i sig selv"  og så noget med" stofferne skulle være døråbnere men blev dørlukkere"... det  prøver jeg lige at fordøje....

   

 • Michael Linde Larsen

  man, 12/12/2011 - 09:45

  Først og fremmest må jeg indrømme, at jeg endnu har til gode at læse "Hippie". Ikke desto mindre så tager jeg dig på ordet og spørgsmålet, Connie og griber bolden med dit spørgsmål i dit indlæg.

  Nu da jeg ikke kan refere til bogen, så bliver det i første omgang mine personlige erfaringer og oplevelser jeg graver frem. For jeg husker, at i slutningen af 1980erne besøgte jeg Thy-lejren sammen med det højskolehold jeg gik på. Godt nok var det en efterårsdag, og det småregnede. Men hold da op, hvor jeg oplevede det som en trist affære. En flok alkoholiserede mænd foran en barakbygning mødte en, når mna trådte ind i lejren. Og så var det ellers den ene triste jordhule, skurvogn og andre såkaldte bygninger som mødte en rundt i lejren. For mig at se, var der ikke megen frihed og nye tanker. Men forfald var der rigeligt af. I hvert fald var der meget langt fra en solbeskinnet sommerdag med musik, dans og tro på et nyt samfund til det som jeg så i slutningen af 1980erne.

  Men hvad med tankerne, som du spørger om, Connie? Ja, hvad med dem. Når jeg går rundt og kasserer bøger på Odense centralbibliotek, er det ofte en morsom og tankevækkende oplevelse at støde på bøger fra 1970erne. I dag kan man trække på smilebåndet af arbejderlitteraturen - digte fra en arbejdsplads, kvindeskrifter som diskuterer dagsordner som forlængst er gået i glemmebogen og andre ting som hørte den tid til. Den kunstneriske kvalitet er ofte ikke helt på højde med nutidens målestok. Og ofte gemmer vi kun 70erne bøgerne, fordi de kan være gode at have til studerende, når de skal skrive om perioden.

  Stadigvæk har vi jo også værker af Ceausescu og formand Mao. I dag står de som manifester voer en svunden tid. Men for 35 år siden blev de jo læst med stor alvor og set op til som vise ord det var værd at bide mærke i.

  Sommetider har det undret mig, at love/peace and understanding ikke altid er det budskab som står tydeligst i litteraturen fra den tid. Mere er det en fokusering på fjenderne af klassekampen. Det kan være mændene eller imperialisterne.

  Nå, det var lidt personlige erfaringer og betragtninger. Mere har jeg desværre ikke at byde ind med, før jeg får læst bogen. Men på den anden side, er det jo tit det som sker med en god (fag)bog. Man kan hurtigt komme til at forlade selve bogen for at bevæge sig over til en mere general snak om emnet.

  PS. Sjovt at læse om din fortid blandt røde lejesvende og andet godtfolk, Connie.

 • Connie

  søn, 11/12/2011 - 19:20

  Jeg har lige lukket bogen og slukket min I pad shuffle, så jeg er altså e`n af nørderne der fik det hele med : ) Måske ville det klæde mit indlæg at jeg lige fordøjede første del af " multimedie- oplevelsen", men jeg har det ligesom de fleste af hippierne i thy lejren- der er ikke så langt fra tanke til handling.

  Jeg vil i dette indlæg beskæftige mig med form og indhold og personlige refleksioner.

  Jeg forventer at slutte af med et spørgsmål som jeg håber starter  debatten her i fagklubben.

  Jeg vil først anbefale jer at besøge hjemmesiden;

  www.hippienu.dk og måske også google lidt på tiden omkring sommerlejren i 1970.( finder det iøvrigt lidt tragi komisk at det virkelig skal være nødvendigt for så anerkendt en kunstner og samtidshistoriker / dokumentarist som dig Peter Øvig Knudsen at du er nød til at suplere dit bogsalg med div. merchandise varer, og jeg håber så snadelig ( ha ha - en utilsigtet stavefejl , der skulle vidst have stået sandelig ) at Tømrer - Claus er forretningsmand nok til at få del i overskuddet ) .Og nu til bogens form;

  Den fortællende fagbog er, som der står på forsiden, en ny genre , og som vi er flere der  har nævnt , hvor er det en fin ide at lægge passende stemningsmættet underlægningsmusik til oplæsningen.

  Jeg oplever at tonen i bogen er rammende og autentisk  gennem både ord og toner.

  Det bliver ikke  mikrofonholderjournalistik, for historien bliver formidlet med et passende kildekritisk blik overfor de meget subjektive fortællinger, virkeligheden er jo som øjnene ser og oplever.

  Debatten; Her er jeg inspireret af div. avis indlæg fra efteråret.

  Har grundholdningen bag Thy lejren betydet noget for os i dag ? Alt efter om man er højre eller venstre drejet , anarkist eller liberalist , centralist eller bare personligt forvirret, er der forskellige  bud på dette spørgsmål, men for mit eget vedkommende må jeg sige at jeg , især igennem min seminarieuddannelse først i 80èrne på et meget progressivt sted på vestegnen ( det nu for længst lukkede Albertslund bh.seminarium ) var omgivet af 68`erne. VS var bare partiet derude, og det selvfølgelig også gennem at det var folk som Erik Sigsgård d.er stod i spidsen for lærergruppen, ligesom Bente Hansens søster også var ansat, og de i det hele taget alle sammen var " En stor familie"

  Både blandt mine medstuderende , og især blandt lærergruppen var grundholdningen som i Thy lejren

   "Make love not war"- Nogle af os  var endda primus motor i en fredsgruppe vi kaldte " Må vi så få fred" sikkert kraftigt inspireret af bagmænd i det venstre radikale miljø, og klimaks var da 3 af os i folketinget agerede levende freds-duer, og næsten fik Erhard Jakobsen til at se rødt,  ( uden dog at blive anholdt for aktionen) i kampen mod atom misil rakketterne- og det lykkedes jo at få dem afmonterede : )Stor var min overraskelse da jeg på s. 349 i bogen læser om en tilsvarende aktion helt tilbage fra først i 60`erne. Vi var altså bare copy-cats : (

  Nå , men selv om vi ikke var originale i vores aktionsmåde, så var det da en stor oplevelse at prøve at være med til sådan en aktion , der selvfølgelig vil præge mig i min måde at agerer på i mange andre sammenhænge.

   Igennem min  studietid genkender jeg også kampen mellem forskellige fraktioner på venstrefløjen, selv deltog jeg i opposition til DKP fløjen i PL (pædagogstuderendes landsråd) og husker også uendelige lange møder med forskellige mere eller mindre skjulte dagsordener.

   Hvor var det dog egentlig en opslidende tid , der på venstrefløjen. Gad vidst hvem der har haft det lykkeligste liv af dem der medvirker i bogen ? -  Det er selvfølgelig umuligt at gøre op, da livet jo består af både yin og yan, op og nedturer, men nu ham  P. Louis Jensen der , (også takket være tømrer Claus musik ) Han får rollen som den onde skurk i din bog ,  og det var da også hans fraktion med Bjørn Nørgård  o.a der besatte kirken i Hjardemål. En episode jeg også har hørt rigtig meget om i min svigerfamilie . Den må vi have til gode til næste efterår, men er det rigtigt fortolket når jeg føler at der har været mest yin energier i det netop fortalte bind 1, og at vi har alle nedturshistorierne til gode og dermed Yans mørke i bind 2 ?

  Som en lille krølle kan jeg fortælle at nogle af mine medstuderende tog på studierejse til lejren i 1984, og de kom hjem med blærebetændelser , halsbetændelser, og var bagefter ret desillusionerede over hvad det ny samfund havde udviklet sig til. Min studierejse gik til Hamburg og vi  havde det sjovt sammen med en masse andre unge mennesker : )

  Nu til det forhåbentligt debatskabende spørgsmål ?

  Hvad har thy lejrens grundtanker betydet for jer andre ?

  Og Peter - ang. Leo Karis "syrede" rod, må jeg beklageligvis meddele ( uden at have spurgt svigermor ) Den er ikke til salg, men jeg skal scanne et billede ind til din hjemmeside , så kan I danne jer et indtryk af "Træmandens kunstneriske åre".

  Undskylder iøvrigt at jeg lod pennen løbe af med mig , jeg er ikke er god til at fatte mig i korthed når jeg først får begyndt..

 • Ulla Kardel

  fre, 09/12/2011 - 21:43

  Apropos musikken....så vær lige opmærksom på  cderne:
  Hippie Hits - du skal ud hvor du ikke kan bunde, udvalgte rocknr.
  fra Hippieselskabet. Desværre kan de først udlånes fra bibliotekerne fra d. 28.2 2012 .....

   

 • Peter Øvig Knudsen

  ons, 07/12/2011 - 18:31

  Kære Connie m.fl.

  Jeg er meget glad for, at I er glade for lydbogen med musik - jeg har selv haft en fornemmelse af, at det faktisk må være en helt anden oplevelse at indtage bogen på den måde. Jeg tror, man kommer lidt mere i svingninger med tiden... (Desværre, Ulla, kan man ikke på biblioteket downlåne lydbogen med musik, vist nok af nogle tekniske årsager, jeg ikke helt forstår. Men man kan jo bede sit bibliotek om at købe lydbogen som cd - den indeholder lydbogen både med og uden Tømrer-Claus' musik, så man selv kan vælge.)

  Og dit spørgsmål, Connie, om vejret i bogen og DMI: Ja, faktisk har en af mine gode medhjælpere fra Lokalarkivet i Thisted, Flemming Skipper, skaffet mig alle vejrmeldingerne fra de 74 dage. (Og hvis din svigerfamilie en dag vil sælge Karis værk, så sig lige til!)

 • Peter Øvig Knudsen

  ons, 07/12/2011 - 18:31

  Kære Connie m.fl.

  Jeg er meget glad for, at I er glade for lydbogen med musik - jeg har selv haft en fornemmelse af, at det faktisk må være en helt anden oplevelse at indtage bogen på den måde. Jeg tror, man kommer lidt mere i svingninger med tiden... (Desværre, Ulla, kan man ikke på biblioteket downlåne lydbogen med musik, vist nok af nogle tekniske årsager, jeg ikke helt forstår. Men man kan jo bede sit bibliotek om at købe lydbogen som cd - den indeholder lydbogen både med og uden Tømrer-Claus' musik, så man selv kan vælge.)

  Og dit spørgsmål, Connie, om vejret i bogen og DMI: Ja, faktisk har en af mine gode medhjælpere fra Lokalarkivet i Thisted, Flemming Skipper, skaffet mig alle vejrmeldingerne fra de 74 dage. (Og hvis din svigerfamilie en dag vil sælge Karis værk, så sig lige til!)

 • Connie

  ons, 07/12/2011 - 10:56

  Ja, det er virkelig godt skruet sammen at lave stemningsbilleder via musikken fra dengang , samtidig med at historien bliver fortalt. En dejlig fornyende måde at høre en lydbog på .

   Jeg har nu også fået fat på bogen, og læser lidt med samtidig med at jeg lytter, og så er der jo alle de sjove og historiske billeder med i købet i bogudgaven.

  Jeg vil godt rette et spørgsmål til Peter Øvig Knudsen .

  Ang. din research; Har du rettet henvendelse til DMI da du skulle beskrive vejret de enkelte dage ? Det giver et virkeligt godt indblik i stemningen deroppe , når denne detalje også bliver beskrevet.

  Jeg kan i øvrigt rigtig godt lide den måde historien bliver fortalt kronologisk , opdelt i dage som kapitler, med de dertil hørende flash backs og nutidige beskrivelser af folket der var med. God formidling af samtids historie.

  Og så lidt personligt vedr. min læseoplevelse.

  Ang. Leo Kari. Ham havde jeg hørt om igennem min mand , og min svigerfamilie, som jo altså har sommerhus på de kanter ( ved Bulbjerg) Han var i vores kreds kendt under navnet

   " Træmanden" .Mine svigerforældre kom faktisk af og til på trægården ( til stor fascination for min mand, der var dreng dengang ) .

  De købte blandt andet  en meget syret Trærod skåret ud med mange mange gemte dyr indeni træroden. Denne rod har nu fået en ny og mere spændende betydning, nu hvor vi er blevet oplyst om ophavsmanden var mere end ham originalen der solgte sin grund til Thy lejren : )

  Den må nærstuderes når svigermor skal besøges næste gang.

   Det er rigtig sjovt at læse en fagbog der trækker den nære historie / familiekrønikkerne ind i et større perspektiv. Og den historie med den fattige bondefamilie der skulle låne penge til et toilet, den har min svigerfamilie også været ude for ( det var faktisk sådan de kom i besiddelse af deres sommerhusgrund ) !

 • Ulla Kardel

  tir, 06/12/2011 - 15:03

  Hej Tina

  Kan kun give dig ret! Er blevet helt afhængig af de lydpakker!
  Fremragende makkerpar, og det er jo ganske spændende
  at  f.eks. sidde og lytte til Tømrer Claus som en stemme fra
  fortiden, der på denne  måde pludselig bliver nærværende i
  nutidens fortælling.Gad vide, om det bare var sådan en ide,
  der kom flyvende?   ......I hvert virker det helt naturligt....

 • Tina S

  lør, 03/12/2011 - 18:17

  Jeg havde forestillet mig at indtage "Hippie" som almindelig bog, som jeg også har bestilt. Men ikke modtaget. Og det faktum fik mig til at kaste mig ud i lydbogen, som jo hurtigt åbenbarede sig som en ikke helt almindelig en af slagsen.

  Tømrer Claus´musik er for fed! Udover at den er flot og stemningsskabende, griber jeg nogen gange mig selv i at sidde og rocke med, og først, når Peter Ø. K. genoptager læsningen, husker jeg, at jeg egentlig er igang med at høre "Hippie".

  Straks blev jeg nysgerrig omkring det spændende samarbejde, og heldigvis fandt jeg et lille interview på P4 med Peter Ø. K. og Tømrer Claus. -Det er fra samme interview, jeg har stjålet overskriften :-)

  Jeg har nu hørt det meste af første lydpakke, og jeg synes at "Hippie" er spændende oplæsning. Selv om det foregår lidt før min tid (jeg er født i 1969), er mange af de store personligheder jo fortsat store mange år fremover og Peter Ø. K. gør begivenhederne meget vedkommende.

  Hvad angår formatet synes jeg, at Peter Ø. K. og Tømrer Claus sætter en helt ny og spændende standard for lydbøger.

  Jeg glæder mig til at lytte videre!

 • Ulla Kardel

  tor, 01/12/2011 - 22:45

  Hej Connie
  Synes egentlig, det er en god pointe - det med spejderlejren
  i hvert fald hvad det organisatoriske angår - troede egentlig
  Thylejren var meget mere løs ......men er nu dybt  imponeret over, hvor meget arbejde der skulle til for at få lejren til at køre, men åbenbart var det  forholdsvis få, der stod for den del..Skønt at læse om din svigerfamilies oplevelser som nabo til lejren...ville gerne ha oplevet det!
  Og så kan du kun glæde dig til resten af Hippie...
  PS :  Det er også en mulighed gratis at låne Hippie som ebog   fra eReolen.dk  (digitale ebøger fra dit bibliotek )

   

   

   

 • Connie

  tor, 01/12/2011 - 16:54

  Ja- Ulla, det var da et godt spørgsmål - Jeg syntes da den nye generation har meget godt fat i hvad det drejede sig om,- bortset fra det med spejderlejren. Det var nok lidt mere eksperimenterende det der foregik dengang i Thy / Hanherred sommerlejren.

  Jeg vil lige gøre jer opmærksom på det fine tilbud der kan benyttes , vidst indtil 7 / 12 - download bogen på DR- kultursiden. Selv har jeg benyttet mig af det, og nyder at træde ind i Tømrer- Claus og Øvig Knudsens genskabte univers med hovedtelefonerne på . Det er virkelig en multi medie oplevelse at lytte bogen, men jeg har nu også tænkt mig at få fat i bog udgaven. Jeg hæftede mig meget ved Øvig Knudsens forbehold i prologen om den subjektive virkelighed , og de mange mange medvirkende. Ja- der er en masse navne dropperi, men jeg syntes det bliver sat fint i relation til den historie der bliver fortalt, så det er bare med til at brede fortællingen ud. Jeg er allerede helt indfanget af stemningen, og jeg er kun nået til den første dag i sommerlejren 5. juli 1970

  Det er sjovt at høre om  steder og begivenheder der kan være myteskabende. Selv har min svigermor sommerhus 4 km. fra Frøstrup ( ved Bulbjerg ) og jeg har igennem min mand fået beskrevet hvordan mange af beboerne fra lejren kom ind og handle i Frøstrup, uden tøj på, og det skulle efter sigende ( vandre historie eller ej ? ) have skabt nedgang i grønsagssalget den sommer hvor sommerlejren stod på, fordi de dinglende tissemænd jo kunne have strejfet grøntsagerne. Nå - ikke mere herfra. Nu er jeg spændt på om kæmpeslagsmålet med fiskerne bliver beskrevet - foreløbig er der jo et meget positivt og tilforladeligt naboskab.

 • Ulla Kardel

  ons, 30/11/2011 - 23:25

  Så er tiden inde til at komme i gang med Peter Øvigs
  Hippie 1! Skønt at Peter Øvig på en så fantastisk og detaljeret
  måde får hippierne til at genopstå,så man nærmest føler, at  de er lige henne om hjørnet. Før jeg selv gik i gang med de 527 s. tog jeg lige pulsen på nogle gymnasieelever med spørgsmålet: Hvad siger Hippierne dig? Her følger et udpluk af svarene: Det er vist noget med stoffer og langt hår. - Fed musik og fri bar. - Blomster fred og kollektiver. - De tog vist på en slags spejderlejr i Jylland og lavede ingenting. - Mon  svarene ville blive anderledes, når de har læst bogen....??

   

 • Michael Krarup

  man, 28/11/2011 - 13:27

  Glem 68'erne. Her er det 67'erne det drejer sig om!
  67'erne var de udflippede hippier fra The Summer of Love, der troede på den indre forandring som et middel til at ændre samfundet, mens 68'erne var de studentikose marxister fra universitetet, der ville forandre samfundet gennem revolution. Og det er netop 67'erne og i særdeleshed Thylejrens historie, der denne gang er genstand for den øvigske vridemaskine, hvor det i Blekingegadebanden var en af udløberne af den marxistisk skolede del af ungdomsoprøret, Peter Øvig Knudsen behandlede. Og ligesom i Blekingegadebanden er det i højeste grad imponerende hvor stort et researcharbejde Peter Øvig har gjort for at få skrevet sit store værk. 527 sider i bind 1, og med en lignende omgang til gode i bind 2, som udkommer engang i 2012.

  Man kan tydeligt mærke Peter Øvigs fascination af de opbrud, der skete omkring 1970 og af den nye livsstil, som man forsøgsvis afprøvede i Thylejren - og i de tilhørende miljøer i især København. Det betyder også, at man i langt højere grad kan mærke Øvigs stillingtagen i denne bog end i hans forrige bøger. (F.eks i magtkampen mellem Peter Louis-Jensen og Henning Prins). Og så skriver Øvig som sædvanlig glimrende, lader sine personer komme godt til orde og tager de forbehold overfor sin fremstilling, som der skal til.

  Du kan læse hele min anmeldelse på min egen blog, Bogbrokken