Fortællinger fra 20 ubeboede danske øer

Oprettet: 01.09.2017 - 11:37

Bog: "Forladt" af Christina Vorre

Bogens forside

Underfundige historier om de tidligere beboere på tyve danske småøer, der nu alle er forladt, og om hvordan nogle af øerne nu har fået nyt liv.

Forfatter: 
Christina Vorre
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
230
Lån bogen - Køb bogen

Oktober måneds bog hedder forladt. Meget passende. Sommeren har iflg. kalenderen forladt os. Trækfuglene har forladt os. En del småøer i de danske farvande er også blevet forladt.

Der findes mere end 300 øer i Danmark, der er uden helårsbeboelse. På de fleste af øerne har der aldrig boet en sjæl, men tallet gemmer også på de øer, der engang har dannet ramme om små isolerede samfund og skæbner. Bogen "Forladt" tager dig med på en opdagelsesrejse til 20 udvalgte danske øer, som engang har været beboede, men nu er forladte. Nogle af øerne har fået nye liv, f.eks. som ferieperler og isolerede naturreservater, mens andre blot ligger øde hen. Via nedslagspunkter i både fortid og nutid bringer Christina Vorre dig tæt på de skæbner og hændelser, der har været med til at forme øernes historie - også lang tid efter de er blevet forladte.

De 20 øer i "Forladt" ligger fordelt i hele landet, i farvandene omkring Jylland, Fyn, Sjælland og Lolland-Falster, de fleste af dem bare en kort bådtur væk - som f.eks. Slotø, Kyholm og Enehøje.

Er dette en interessant bog? Kender I nogle af historierne om øerne? Eller har I andre historier om ubeboede danske øer? Byd ind med indlæg, kommentarer mv. 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • erlinglykke

    tor, 07/09/2017 - 10:43

    Forladt af Christina Vorre er på mange måder fornøjelig læsning. Det kunne være let at afvise bogen, da den jo dybest set handler om nogle - i den store sammenhæng - ubetydelige øer. Men flere af dem har faktisk spillet en rolle i den "store" danmarkshistorie, og der bliver det rigtig interessant. Et eksempel er Hjelm lidt øst for den halvø på Djursland, hvor Ebeltoft ligger. Hertil søgte Marsk Stig efter at være dømt fredløs for mordet på kong Erik Klipping, og her byggede han en borg og drev falskmønteri. På samme måde har andre af disse små øer, været en del af historien og kulturlivet. 

    Bogen er rigt illustreret og der er fine kort over de enkelte øer. Det eneste, jeg kunne have ønsket mig, var et Danmarkskort, hvor øernes placering var markeret.