DR Romanklubben i august 2017

Oprettet: 11.07.2017 - 13:29

Bog: "Fra vinterarkiverne" af Merethe Lindstrøm

Bogens forside

I glasklare billeder af omgivelserne og af personer, som befinder sig i en slags eksistentiel nød og hjælpeløshed over for livet, spejler forfatteren sin egen historie.

Forfatter: 
Merethe Lindstrøm
Oversætter: 
Claus Clausen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
224
Lån bogen - Køb bogen

I glasklare billeder af omgivelserne og personer, som befinder sig i en slags eksistentiel nød og hjælpeløshed over for livet, spejler Merethe Lindstrøm sin egen historie. Fra vinterarkiverne er en aktuel og dybt personlig roman om hvordan det er at være pårørende til en maniodrepressiv person.

Jeg synes det kunne være fantastisk hvis august måneds debat her på siden både kunne rumme en snak om bogen, men også en snak om hvilke erfaringer I selv har med maniodrepressivitet. Så kom ud af busken, hvis I kan. Det er vigtig at vi alle er med til at gøre psykiske sygdomme lige så almindelige at snakke om som de fysiske.

- Anmeldelse af bogen på Litteratursiden HER

- Interview med Merethe Lindstrøm på DR Kultur HER

- Video med Merethe Lindstrøm da hun i 2012 vandt Nordisk Råds Litteraturpris HER 

- Merethe Lindstrøm læser en lille smagsprøve fra bogen HER

 

Venlig hilsen Jørgen

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Poul-Erik

  søn, 06/08/2017 - 17:50

  Fra Vinterarkiverne er en roman, der ikke beskriver meget glæde men trods alt en kærlighed og omsorg, der holder parret sammen i bogen. De er begge præget af deres fortid og forældrenes liv, der heller ikke har været på livets lyseste sider. Manden Mats psykiske lidelse får en dag konen Merethe til at gå til busstoppestedet for at forlade ham - men hun kan ikke og er hjemme efter kort tid ved stoppestedet. Man kan spørge, hvorfor et menneske med så stort pres fra en mand med bipolar lidelse vælger at blive. En af forklaringerne er hendes kærlighed til manden - men måske også at det er ekstra svært at forlade en psykisk syg person. Hun skriver om hans mors skizofreni, farens alkoholisme og hendes fars angst som en genetisk kode for uro, når så meget forkert føres sammen. Hans mor Marina vil både ud - og blive på det psykiatriske hospital. Man mindes beskrivelserne i den fabelagtige gode bog Beckomberga af den svenske forfatter Sara Stidsberg.
  Marina formår heller ikke at skabe kontakter til andre, selv om hun forsøger - men hun kender ikke "opskriften".
  Et sted i bogen står "Jeg elsker din far så højt, men hvem kan leve så tæt på en sådan uro-det tror jeg ingen kan". Men Merethe gør hvad der er muligt i bogen - men hvad der videre sker, da huset på landet forlades står lidt åbent.

 • Jørgen Dissing ...

  tir, 11/07/2017 - 13:32

  DR Kulturs Mette Willumsen har skrevet en meget fin artikel om efterårets internationale bøger i DR Romanklubben, som du kan se HER. Mange tak for den!