Do

Oprettet: 01.10.2009 - 12:45

Bog: "Do" af Eva Tind Kristensen

Bogens forside

Digte, prosalyrik, fotografier og tegninger der føjer sig sammen til en skildring af tanker og følelser hos en ung kvinde, der som 1-årig fra Korea blev adopteret af en dansk familie fra Låsby i Jy

Forfatter: 
Eva Tind Kristensen
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
125
Lån bogen - Køb bogen

Bogen var til debat i oktober og november 2009.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Pernille M

  tor, 12/11/2009 - 16:50

  Jeg har ikke siden min gymnasietid læst digte (og det tæller ikke rigtig - de skulle altid analyseres sønder og sammen, og det gav gode karakterer, hvis man kunne perspektivere til Freuds overjeg og underjeg!!), så jeg tænkte at jeg ville prøve kræfter med "Do". Men er det lyrik? Jeg mener, jeg synes det var en skatkiste af finurlighed, ekselent sprog, geniale betragtninger, billeder, opskrifter, you name it. Jeg var faktisk meget begestret. Hun formår virkelig at beskrive sin splittede identitet på en fin måde, og synliggør samtidig en masse sjove ting om Danmark. Jeg var f.eks. ved at dø af grin, da jeg læste afsnittet om festen i forsamlingshuset. Og som Anay skriver er sammenligningen mellem hundesuppe og blodpølse jo genial! Billederne gjorde også bogen spændende personlig - troede man - men giver hun i virkeligheden "opskriften" på hvordan billederne skal tolkes til allersidst.
  Anya skriver, at hun gerne så en hel roman, og jeg er enig. Men måske er styrken ved denne fine lille bog, at den i den grad med enkle virkemidler beskriver tingene lige ind til benet!!
  Flot.
  Så HVIS det er lyrik, må jeg hellere fortsætte med genren :-)

 • Stine Marie Nor...

  søn, 01/11/2009 - 17:47

  Jeg læser ikke så mange digtsamlinger, og jeg har faktisk heller ikke læst "Find Holger Danske" af Maja Lee Langvad, som jeg refererer til i overskriften. Men jeg kom alligevel til at tænke på den, da jeg læste "Do" alene ud fra, hvad jeg husker af den omtale, der var af "Find Holger Danske" i 2006, hvor den blev udgivet. I følge omtalen på Bibliotek.dk indeholder den "Digte, tekster, spørgeskemaer og autentiske attester, som tilsammen kaster et humoristisk og tænderskærende ironisk lys over det at være dansk, når man er adopteret fra Korea". Det kunne man vel egentlig også sige om "Do". Er der nogen, der har læst begge digtsamlinger og kan fortælle mig, om der er noget om sagen?

 • Anya P

  fre, 02/10/2009 - 09:37

  Jeg hedder Anya og er til daglig mest at finde på Testklubbens sider på dr.dk, som jeg redigerer, men jeg har også planer om at være med i debatterne her, og jeg glæder mig meget til at læse efterårets testbøger.

  Den første bog, jeg har været i gang med, er Eva Tind Rasmussens 'do', en vældigt formeksperimenterende sag med digte, kortprosa, tegninger, breve, fotografier, sange og sågar madopskrifter!

  Forfatteren er adoptivbarn fra Korea men opvokset i Jylland og omdrejningspunktet i 'do' er identitet - som sagt skildret i forskellige former for lyrik samt punktnedslag i andre genrer.

  Den slags kan hurtigt blive lovligt selvhøjtideligt, men Eva Tind Rasmussen formår, synes jeg, at gøre det på en måde der er smuk og rørende, men også stedvis cool og rå.

  Dertil syntes jeg godt om den humor, jeg også sporer. Undervejs giver hun opskriften på bl.a. hundesuppe. Man når lige at forfalde til fordomsfulde europæiske klichéer om asiatisk mad, inden hun et par sider længere henne disker op med opskriften på blodpølse. En effektiv og elegant illustration af at vi vist alligevel ikke er så forskellige endda...

  Min eneste indvending - og det er vel snarere en slags kompliment - var at jeg fik stor lyst til at komme dybere ned i Eva Tind Rasmussens livshistorie. Den virker fascinerende i sit kulturclash mellem de blå koreanske bjerge og den stoute jyske muld. Her er den blot antydet. Jeg vil gerne høre meget mere. En roman ville ikke være nogen dårlig idé...

  Det blev et langt indlæg. Jeg har ingen forventninger til at andre skriver lige så meget :-) Men jeg kunne godt tænke mig at høre hvad I andre synes om bøger af denne type. Er det en genre der fænger jer?