Der var engang i Frankrig af Fabien Nury

Oprettet: 12.06.2015 - 10:20

Bog: "Hr. Josephs imperium" af Fabien Nury

Bogens forside

Da den rumænske jøde Joseph Joanovici i 1925 starter som skrothandler i Paris, er det starten på et finanseventyr uden lige; Men med magten og rigdommen følger også indflydelsesrige fjender

Forfatter: 
Fabien Nury
Oversætter: 
Søren Vinterberg
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Faraos Cigarer
Sidetal: 
65
Lån bogen - Køb bogen

Tegneserien er til debat i juni, juli & august

Bind 1 : Hr. Josephs imperium.
Bind 2 : Sorte ravne.
Bind 3 : Politiets ære.
Bind 4 : Til våben!.
Bind 5 : Den lille dommer.
Bind 6 : Det forjættede land.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Claes Isbrandtsen

  tir, 18/08/2015 - 14:52

  Frihedskæmper eller værnemager
  I 6 bind af ”der var engang i Frankrig” følger man skrothandleren Joseph Joanovici, der på trods af, at han hverken kunne læse eller skrive bliver en af de rigeste mænd i Frankrig under 2. verdenskrig, på sine evner til at vurdere metals renhed blot ved at bide i det.
  Hvis det blot var en historie om en analfabetisk skrothandler, ville det ikke være nødvendigt at bruge 6 bd. for at fortælle historien. Heldigvis er der masser af kød på fortællingen. Joanovice er en overlever, hans opvækst har hjulpet han til at kunne klare alle situationer.
  Dette får han i høj grad brug for, når han skal begå sig i krydsfeltet mellem modstandsbevægelsen/politiet og den nazistiske besættelsesmagt. Joanovici er som jøde selvsagt ikke nazisympatisør, han er egentlig heller ikke frihedskæmper. Han er interesseret i at sikre sin egen og familiens overlevelse og derfor samarbejder han på skift med den ene eller den anden part.
  Det er dog en svær balancegang, modstandsbevægelsen bryder sig ikke om personer, der har samarbejdet med nazisterne og efter krigen bliver han forfulgt af en dommer, som også af personlige grunde, vil have ham dømt for krigsforbrydelser.
  Det er især her tegneserien bliver rigtig god, der er meget få entydigt gode eller dårlige personer med, krig udvisker moralbegreber, de fleste er nok som mennesker er flest, og dette psykologisk nuancerede blik gør at personerne bliver interessante at følge.
  Det er svært at yde tegneserien retfærdighed på disse få linjer. Det vælter med mere eller mindre anløbne personer. Ingen er rene og intet er sort/hvidt. Det er det der gør serien så fascinerende og selv om Joanovici er drevet af hensynet til sin familie og elsker sin kone og børn, gør hans vilje til at overleve, at han bliver fremmed overfor dem.
  Tegningerne er godt håndværk, sidopbygningen er forholdsvis traditionel men det passer godt til historien og farvelægningen fremhæver stemningen for perioden.
  Alt i alt en fremragende tegneserie.