Askepot

Oprettet: 01.08.2011 - 09:28

Bog: "Askepot" af Kristina Ohlsson

Bogens forside

Krimi - Fredrika Bergman er ansat som akademisk uddannet efterforsker i politiet, hun føler sig ilde tilpas og "drengene" har da også svært ved at acceptere hende - Men lidt efter lidt får hun greb

Forfatter: 
Kristina Ohlsson
Oversætter: 
Lilian Kingo
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
406
Lån bogen - Køb bogen

Bogen er til debat i oktober måned

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Annebeth Larsen...

  lør, 29/10/2011 - 15:26

  Efter nu at have læst Askepot færdig, må jeg erklære mig meget enig med både NinaJ og Winni. Det er desværre en lidt for triviel krimi, og det irriterede mig virkelig at jeg simpelthen ikke fandt personerne troværdige. Som Winni skriver er de meget skabelonartigt beskrevet,og efter min mening også ret gammeldags fastlåst i kønsrollerne - selv om det dog bløder lidt op til sidst.

  Det positive er dog at plottet er rimelig godt skruet sammen, og som jeg har skrevet før synes jeg bogen flyder godt. Er man udelukkende ude efter en fængende letlæst krimi, synes jeg stadigvæk ”Askepot” er et godt bud, men den er ikke mere end det!

  Steenflemming1, du er bekymret over de voldelige krimier og spørger til om det virkelig er dem der sælger? For nogen tror jeg det er, men der findes jo også masser af populære krimiforfatter som ikke er ekstremt voldelige. Personligt er jeg mest til det jeg kalder for ”de rolige krimier” hvor det mere er person- og miljøbeskrivelserne der er i centrum frem for plottet. Jeg kan bl.a. godt lide Arnaldur Indridason og Johan Theorin, der foruden at skrive spændende historier er ekstremt gode til at beskrive et miljø så man virkelig ”mærker det”. Jeg holder også meget af Håkan Nesser, som på dette års krimimesse faktisk selv gjorde lidt grin med at han var ved at skrive sig ud af krimigenren, netop fordi mord og plot bliver mindre og mindre dominerende i hans bøger.

 • steenflemming1

  søn, 23/10/2011 - 10:19

  Fuldkommen enig med NinaJ.

  Forøvrigt er det bekymerende for den gode krimi at de er blevet mere og mere blodie og voldlige med perverse skurke. Sælger det virkelig?

  Jeg er forlængst holdt op med at læse voldsromaner som udgiver sig for krimier. I sær når det åbenbart altid skal gå ud over kvinder, er det ikke nok så skal det gå ud over børn.

   

 • NinaJ

  tir, 18/10/2011 - 13:06

  Nu er det også efterhånden lang tid siden jeg har læst Askepot. Jeg husker den som værende udemærket hurtig ferielæsning, men så heller ikke meget mere end det. Jeg fandt plottet trivielt og meget forudsigeligt. Historien gav indtryk af at være skrevet slavisk efter en gammeldags skabelon for hvordan en krimi skal opbygges, uden nytænkning eller spændende plot twists.

  I modsætning til nogle af de tidligere anmeldere følte jeg aldrig at bogens ellers grusomme tema rigtig kom ind under huden på mig, ligesom hovedpersonerne virkede uvedkommende. Dog skal det lige nævnes at jeg hørte bogen som lydbog. Min mening om bogen er muligvis farvet af at oplæseren er den mest fjollede jeg til dato har oplevet. Hun overspiller simpelthen stemmerne i sådan en grad at det var svært helt at tage figurerne seriøst.

 • Kirstine Louise...

  tor, 13/10/2011 - 11:38

  Skrevet af Winnie, ons, 12/10/2011 - 21:21
  Mænd der mishandler kvinder igen igen – nu også med børn!

  Askepot er en spændende bog. Jeg læste den over 2 dage.

  Der er noget (hyggeligt) gammeldags over bogens opbygning. Plottet er godt bygget op, men personerne er beskrevet skabelonagtigt. Den kvindelige akademiker over for de mandlige politifolk og deres fordomme over for hinanden. Gæt på om det ændrer sig undervejs!

  Sproget er ikke dårligt, men udmærker sig heller ikke, som f.eks. hos John Verdon, Jussi Adler eller Åsa Larsson.

  Jeg undrer mig igen over, hvor ofte mænd/forbrydere fremstilles som syge og voldelige over for kvinder. Det er ubehageligt at læse. Og her er der også børneofre.

  Personerne griber mig ikke rigtig, og jeg tror ikke, jeg vil læse mere af forfatteren, med mindre jeg falder over bøger til 20 kr. i supermarkedet (som denne), og hvis det altså ikke handler om mishandling af kvinder igen.

   

 • Gitte Hansen

  ons, 12/10/2011 - 16:04

  Jeg måtte flere gange lægge bogen fra mig, sa jeg synes det er en afskyelig roman... altså på den gode krimi-måde at forstå.

  Vold mod kvinder, nedslagtning af små børn og pædofili er nogle voldsomme emner, der for mig kan være svære at sluge, især når de optræder i så koncentreret for, som de gør i "Askepot". Jeg fik læst bogen over ganske få dag og følte mig godt underholdt og spænding var der rigeligt af. Jeg synes dog det er et lidt "billigt" trick fra forfatterens side at inddrage både vold mod kvinder, drab på småbørn og pædofili. Jeg tror de fleste sidder med en masse grimme billeder, historier og forestillinger, som man unægteligt kommer til at blande med ind i historien, når en forfatter trækker disse kort.

  Som Winnie skriver i sit indlæg (som hun desværre er kommet til at lægge ind under "Forbarm dig") mener jeg også at personerne (politi og efterforskere) bliver skabelonagtige. Jeg føler ikke rigtig med dem og jeg får dem ikke rigtig ind under huden. Måske er det fordi jeg har læst og følger med i en del krimi-serier og måske lidt har glemt hvor dårligt man kendte personerne i fx. Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Camilla Läckbers i begyndelsen.

  Men summa sumarum - Jeg var godt underholdt og spænding var der nok af. Jeg synes slet ikke at "Askepot" er så ringe endda og Kristina Ohlsson får da også en chance mere, da jeg helt klart også vil læse den næste bog i rækken.

 • Anne Klara Bæhr

  ons, 12/10/2011 - 12:58

  Det er efterhånen længe siden, jeg læste Askepot. Men det var en af de krimier, jeg havde svært ved at lægge fra mig. Jeg synes, hovedpersonen, Fredrika Bergman, er en spændende og troværdig person - og det gør bogen mere medrivende. Efterfølgeren Tusindfryd er mindst lige så spændende. Kristina Ohlsson, som jeg oplevede på krimimessen, er en meget entusiastisk person. Jeg synes hendes bøger er mere helstøbte og "nytænkende" end fx. Läckbergs - hvis bøger, jeg synes, er blevet meget skabelonagtige med tiden

 • Annebeth Larsen...

  man, 10/10/2011 - 22:07

  Jeg er kommet lidt over 100 sider ind i bogen og tænker umiddelbart at bogen er bygget op som en "typisk" nyere svensk krimi - minder mig en del om bl.a. Camilla Läckberg og Viveca Steen. Det er ikke negativt ment, indtil videre er jeg rimelig godt underholdt og bogen "flyder" godt... meeen der må nu godt snart komme et par overraskelser som er knap så "typiske" :) 

 • Kirstine Louise...

  ons, 05/10/2011 - 11:27

  Jeg læste "Askepot" da den udkom og har også senere læst fortsættelsen "Tusindfryd". Jeg anbefaler den tit til lånere, da jeg synes at den var rigtig velskrevet og udspekuleret. Jeg kan rigtig godt lide når krimier bliver set fra forskellige synsvinkler og det er bemærkelsesværdigt hvordan forskellige personer opfatter forskellige hænderlser (her tænker jeg på forsvindingen i toget).