Seneste kommentarer

 • Så er jeg færdig med Kaare 5 timer 24 minutter siden

  Så er jeg færdig med Kaare Dybvads "Udkantsmten". Jeg må indrømme at jeg blev ganske overrasket. Forfatteren har formået at komme godt rundt omkring i emnet og har delt bogen op i 3 dele, så man hele tiden som læser er klar over hvad man er i gang med og hvor forfatteren vil have os hen.

  Bogens tre dele er:

  Del 1 - som omhandler hvordan italesættelen af udkantsdanmark og provinsen er opstået. Her fortæller han blandt andet om hvordan journalister med vilje vælger at vise den "dårlige" side af udkantsdanmark.

  Del 2 - som omhandler hvor forkert tankegangen er når man siger at provinsen er økonomisk tilbageslående. Forfatteren kommer b.la. ind på at når man optæller eksport indtjening ind efter byer/regioner så glemmer man at selv om store virksomheder har hovedstol i Hovedstaden så er det faktisk i Provinsen at selve arbejdet og eksporten foregår.

  Del 3 - handler om decentralisering. Forfatteren kommer med eksempler på hvordan decentralisering er lykkedes i andre lande. Forfatteren kommer også med hans bud på hvordan regionalpolitik kan være med til at skabe mere ligelig fordeling af landets goder.

  Jeg synes det er en virkelig god bog, som understøttes af en lang række sandfærdige fortællinger. Det er tankevækkende at man fra politisk side har centraliseret Danmark, så meget og at man "glemmer" hvor vigitg provinsen er.

  Jeg synes det er super fedt at Kaare Dybvad har valgt at skrive en bog som sætter centraliseringen på dagsordenen. De millioner af danskere som ikke har adresse i Hovedstaden fortjener at blive set og lagt mærke til.

  4 stjerner ud af 5.

 • Årets Copenhagenpride var 8 timer 2 minutter siden

  Årets Copenhagenpride var vellykket overstået, netop som jeg gik i gang med at læse ”Månesten.”

  Gennem romanen fik jeg genopfrisket, hvor svært det var at være homoseksuel i begyndelsen af 1900-tallet. Hovedpersonens affære med en dansk matros bliver opdaget, og matrosen bliver straffet i overensstemmelse med den danske flådes regler. Gad vide, hvilke regler det var – og hvornår blev de ophævet?

 • Dejligt at høre, Sanne! 10 timer 24 minutter siden

  Dejligt at høre, Sanne! :)

  Men du er i dén grad velkommen til at blive medlem - og vi kan jo lige nu friste med en debat om Gustavs bog "Mit sande jeg" i hele september, hvor Gustav selv vil deltage i debatten :)

  Mange hilsener Merete

 • ´Kongens fald´ er en af de 2 dage 3 timer siden

  ´Kongens fald´ er en af de danske klassikere som er uomgængelige, hvis vi vil forstå vores litteratur.

  Du skriver: "Bogens gamle sprog og uoverskuelige plot spændte en del ben for mig. Jeg havde svært ved at koncentrere mig om bogen i længere tid af gangen og derfor trak læsningen ud. Jeg havde svært ved at blive grebet af bogen. Men efter at være kommet igennem den er jeg glad for at jeg fik den læst. Johannes V. Jensens utrolige beskrivelser skal især roses."

  Alle store kunstværker kræver et selvstændigt arbejde - en personlig bearbejdning; det er jo netop det der gør bogen til en klassiker. For mig træder historien lyslevende frem når jeg læser ´Kongens fald´.

 • Kongens fald er en historisk 2 dage 5 timer siden

  Kongens fald er en historisk roman hvor man parallelt følger Mikkel Thøgersen og Kong Christian II. Det er dog også en dannelsesroman hvor man følger især Mikkels udvikling.

  Mikkel starter ud med at være en ung studerende men får så job som rytter for kongen.

  Han er tit drevet af hævn og det skaber en masse forviklinger og gør at han ender ensom og skuffet over livet.

  Han voldtager Ane Mette som var forlovet med Otte Iversen som hævn for at Otte Iversen har forført den pige Mikkel er forelsket i, Susanna.

  Ane Mette bliver gravid og får datteren Inger. Som senere gifter sig med Axel som er søn af Otte Iversen og Susanna. Mikkel dræber Axel pga misundelse over den familie han aldrig fik og for at få en hemmelig skat.

  Inger dør i barselssengen da hun føder Axels barn Ide (Mikkels barnebarn). Mikkel møder senere pigen men vil ikke kendes ved hende.

  Samtidig følger man kongens forfald. Folket vender ham ryggen efter det voldsomme blodbad i Stockholm som giver ham magt over Sverige.“Kongens kraft ophørte fordi han brugte den” Hans del af fortællingen handler meget om storhed og håbløshed.

  Scenen hvor kongen sejler frem og tilbage og skiftevis er ivrig og modig og klar på endda at erobre England - og bagefter syntes alt er håbløst og mister alt mod - denne scene er meget sigende. Og når landets konge er så ubeslutsom, opgivende og tvivlende kan det kun gå galt. Han ender da også som fange på Sønderborg Slot hvor han er indespærret i mange år med sin tro følgesvend Mikkel.


  Bogens gamle sprog og uoverskuelige plot spændte en del ben for mig. Jeg havde svært ved at koncentrere mig om bogen i længere tid af gangen og derfor trak læsningen ud. Jeg havde svært ved at blive grebet af bogen. Men efter at være kommet igennem den er jeg glad for at jeg fik den læst. Johannes V. Jensens utrolige beskrivelser skal især roses.

  Er der andre som har læst den, enten fornylig eller for mange år siden? Hvad synes i om den? Både godt og skidt.

  Denne måneds bog er som nævnt udvalgt af forfatter Robert Zola Christensen. Han giver sin begrundelse her

 • Har spurgt  forskellige rundt 4 dage 6 timer siden

  Har spurgt  forskellige rundt omkring, om de de kendte til sagen om guldet eller havde hørt noget i en eller anden sammenhæng, men det havde de aldrig rigtig  spekuleret over. Mere positive svar fik jeg fra studerende,
  som  åbenbart kunne relatere til deres historieundervisning , hvor det var berørt , og hvor de nærmest havde
  diskuteret det i relation til konspirationsteorier. Men konspirationsteorier "skjuler" jo en sandhed, som ikke
  lige findes i dokumenter m.v.  og så er vi vel lige vidt. Omvendt har det det jo i nogle tilfælde vist sig, at en konspirationsteori er sand - så man i virkeligheden altid må operere med to sandheder: den officielle og
  den skjulte! 

 • Hej TK Dejligt at du også 4 dage 6 timer siden

  Hej TK
  Dejligt at du også kunne lide Boy, ja den er virkelig bevægende og forfærdelig på en og samme tid. Den kalder på alle følelserne i en.
  Jeg har været inde på forlagets hjemmeside og jeg kan ikke se at der er noget af samme forfatter undervejs. Hilsen
  Marianne

 • Som andre her på siden har 4 dage 9 timer siden

  Som andre her på siden har jeg også undret mig over de spørgsmål, der bliver rejst. Hvordan kunne en regering omgå loven om et forbud mod at eksportere guld og så alligevel sende guldet fra Nationalbanken ud af landet? Og hvordan kunne det lade sig gøre, uden at nogen opdagede det?
  Jeg har a samme grund brugt en del kræfter på at besvare de spørgsmål, men er ikke kommet videre end det, der fremgår af bogen. At omgå loven var en nødvendighed, hvis man ville bringe det i sikkerhed. Og hvis tyskerne ikke skulle opdage det, skulle det foregå i hemmelighed, og derfor kunne man ikke starte med at ændre loven, hvad der måske ellers ville have været det mest oplagte. Det kunne have medført en politisk debat, der ikke var ønskelig.
  Og eftersom affæren skete i en højere sags tjeneste, har regeringen måske ikke ment et lovbrud var den største forbrydelse, de i så fald ville begå. Og at de i givet fald kunne få tilgivelse bagefter.
  De mange lastbiler midt om natten må givetvis have vakt en del opsigt for de få, der var ude at spadsere på det sene tidspunkt. Men denne undren var åbenbart ikke nok til at starte et opklaingsarbejde for at finde ud af, hvad der var i gang. Og spurgte man de ansvarlige skulle de nok vide ikke at sige noget.
  Så det undrer mig ikke så meget her efterfølgende, at det lykkedes at smugle det ud af landet i hemmelighed. Men hvad der stadig undrer mig den dag i dag, er at ingen af de trods alt mange, der kendte til sandheden, efterfølgende har fortalt om det. Hverken nationalbankdirektøren, der elelrs var flittig taler og skribent, elelr de politikere, der genre kan lidt at prale af modige beslutninger, der lykkes.
  Som det fremgår af mit indkæg her er disse spørgsmål og svarene på dem præget af mange måske'er og fremlæggelse af mulige forklaringer. Jeg kan stadig kun gisne om motiverne. Der findes måske dokumenter, der kan kaste mere lys over disse spørgsmål, men det er i så fald ikke lykkedes at finde dem i de mange arkiver, der er trevlet igennem Så hvis nogle skulle have gode bud på steder, hvor man kan fortsætte eftersøgningen hører jeg meget gerne om det

 • Jeg vil lige minde om at  en 5 dage 22 timer siden

  Jeg vil lige minde om at  en perle vel nærmest opstår ved et  heldigt sammentræf af omstændogheder. Perler dannes jo om et resulat af at muslingen har været heldig at få indkaplet et fremmelegeme i en beskyttende perlemorskappe. Det gør det imidlertid til et virkeligt smukt symbol netop i forhold til temaerne i denne roman.

 • Så har jeg læst Kaare Dybvads 5 dage 23 timer siden

  Så har jeg læst Kaare Dybvads bog "Udkantsmyten". Nogle afsnit er jeg undervejs vendt tilbage til, for at kontrollere, om jeg helt havde forstået, hvor forfatteren havde ført mig hen.

  Titlen "Udkantsmyten" og undertitlen "Hvordan centraliseringen af Danmark ødelægger vores økonomi og sociale sammenhængskraft" afslører med næsten flammeskrift, at centralisering er hovedbegrebet i bogen og ikke ord som udkantsdanmark, forkantsdanmark eller vandkantsdanmark. Forfatterens fokus er den del af Danmark, som officielt hedder "Provinsen". 

  Provinsen er kort fortalt det Danmark, som ikke er København plus Nordsjælland samt Odense, Århus og Aalborg kommuner. Så kort kan det siges, og Kaare Dybvad tager i sin bog fat på at beskrive forskellene mellem  Provinsen (udkantsdanmark) og det, der ikke er Provinsen - hvilket i allerhøjeste grad er Hovedstadsregionen.

  Bogen er inddelt i 3 hovedafsnit, hvor det første afsnit bruges på at fortælle anekdoter om Provinsen, om eksempler fra fx Nakskov om et samfund, der har oplevet en deroute med mange forskellige elementer. Her fortælles også om, hvor det politiske pres og centralisering i flere tilfælde gennem årene har sendt større dele af befolkningen ind til de større byer.

  Dette skal lede frem til bogens andet afsnit, hvor der på fortræffelig vis gives flere eksempler på, at Provinsen har langt større betydning for den danske økonomi end vi normalt forestiller os. Flere virksomheder i Provinsen har haft kolossal betydning for lokalområdets indbyggere, andre virksomheders eksistens, kulturelle aktiviteter m.m. Men betingelserne for overlevelse er ofte næsten uoverstigelige på grund af de politiske beslutninger om især centraliseringer og uddannelsesmuligheder.

  Dette andet afsnit er meget spændende læsning. Kaare Dybvad forklarer, at det er Provinsen, der står for den danske eksport rent fysisk - men i statistikkerne er Hovedstadsregionen ofte registreret som stor eksportregion. Det skyldes, at nogle virksomheder (fx Carlsberg) har deres adminsitrative hovedsæder i Hovedstadsregionen, mens næsten alle medarbejdere er ansat og arbejder i Provinsen. Dette er naturligvis kun en petitesse, mens det er langt mere spændende at læse om de mange penge, der fysisk eller teknisk flyttes mellem Provinsen og - især - Hovedstadsregionen.

  Det kan man læse om i bogens tredie afsnit, hvor den kommunale udligning præsenteres. Hovedstadsområdet og især Nordsjælland afleverer sammen med Østjylland omkring 11,5 milliarder kroner om året til de øvrige seks landsdele (Bornholm, Vest-/Sydsjælland, Fyn, Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland). Mange danske borgere oplever denne kommunale udligning som en nødvendig støtte til Provinsen, men det er det modsatte billede man ser, hvis man beregner hvor stor en den af Provinsens skattekroner, der går til at dække Hovedstadsregionens transportområde (veje, tog og busser). Billedet er endnu mere skævt, når man ser på finansieringen af de statslige arbejdspladser, som primært ligger i Hovedstaden. Kaare Dybvad runder afsnittet af med at beskrive problemerne omkring "eksporten" af sociale klienter fra rige kommuner til fattigere kommuner samt problemerne omkring manglende undervisningsinstitutioner i Provinsen og dermed mangel på veludannede mennesker til de lokale virksomheder.

  I bogens tredie og sidste afsnit fortæller Kaare Dybvad om, hvordan tilsvarende problemer - eller "uhensigtsmæssigheder" - er blevet tacklet i Sverige, Norge og England. Naturligvis med udflytning af statslige arbejdspladser, men også med etablering af mindre universiteter decentralt, etablering af mindre gymnasier (med blot 400 elever) i lokalområder etc., etc.

  En tankevækkende bog, som giver en bedre baggrund for at forstå forskellene mellem regionernes styrker og udfordringer samt Hovedstadens dominans, som man naturligvis må se nærmere på for ikke at se en fortsat nedtur for Provinsen.

   

 • Det glæder mig at du synes 6 dage 1 time siden

  Det glæder mig at du synes godt om kronikken, som også har været bragt her på siden med titlen Danmark under enevælden.

  Jeg fastholder, at Oktoberrevolutionen og senere dannelsen af Sovjetunionen var et stort fremskridt for arbejderbevægelsen. SU arbejdede fra starten konsekvent for at fremme fredelig sameksistens mellem forskellige samfundssystemer og ideologier.

  Når det ikke lykkedes skyldes det en stadig mere hysterisk antikommunisme, der sidestillede SU med den onde selv. Det foregik i 1930´ernes kampagner og fortsatte gennem hele det 20. århundrede. Antikommunismen fortsætter med fuld styrke i dag, i et forsøg på at lamme arbejderbevægelsen fra en selvstændig optræden.

 • Ved en fejl kom jeg til at 6 dage 2 timer siden

  Ved en fejl kom jeg til at skrive her. Se svar ti Lars Ulrik

 • Kære Lars Ulrik. Først vil 6 dage 2 timer siden

  Kære Lars Ulrik.
  Først vil jeg sige, at det var en god kronik, du havde i FS forleden, og så til sagen. Jeg tror, at du begår en fejl, såfremt du mener, at den kommunisme, du er tilhænger af, blev praktiseret under Stalins styre. Det er også en misforståelse, at du mener, at Michael og jeg sidestiller kommunismen og nazismen. Det vi gør, er at vi sidestiller Hitlers rædselsherredømme og Stalins grusomheder mod sit eget folk samt de undertrykte randstater.
  Og så undrer det mig stadig, at du af en eller anden grund ikke vil svare på mine spørgsmål. Kan du ikke, vil du ikke, eller mener du, at spørgsmålene er så dumme, at du bare skal ryste på hovedet af dem?
  Var Stalins grusomheder efter din mening nødvendige i en god sags tjeneste? (Måske mener du, at han slet ikke var så slem)
  Burde en række af de forfattere, som du roser for deres afstandtagen til fascisme, som f. eks. Scherfig, ikke også, i hvert fald efter krigen, have taget afstand fra Stalins praktisering af kommunismen?
  Med hensyn til den norske pendant til BOPA, så har jeg fundet noget på nettet om en tysk organisation under navnet Wollweber-organisationen, der under Vinterkrigen hjalp russerne med at slå finnerne, men det ved du selvfølgelig en del om. Organisationen udviklede sig under krigen til at være en effektiv modstandsgruppe i Norge, selvfølgelig først efter at Hitler og Stalin var blevet uvenner.

 • Replik til Michael og 6 dage 7 timer siden

  Replik til Michael og Kaj:

  Jeres grundlæggende tese er at sidestille kommunisme med nazisme. Det er også den gængse opfattelse i borgerlig historieskrivning og deraf udledes den klassiske formulering om, ´at sandheden ligger midt i mellem´ (Aristoteles). Men synspunktet er ikke i overensstemmelse med virkeligheden; man kan ikke sidestille reaktion med revolution.

  Hvis vi ta´r et eksempel fra den nyere historie, var kuppet i Chile i 1973 reaktionens svar på de progressive kræfters ønske om, at forbedre de sociale og demokratiske betingelser i landet. Det lykkedes også på overbevisende måde i de tre år Allende var ved magten.

  Den vildskab og brutalitet som Pinochet udviste, er af samme karakter som den Mussolini, Franco og Hitler anvendte op til og under 2. verdenskrig. Det gjaldt om at knuse arbejderbevægelsen og sætte den uden for indflydelse.

   Reaktionen hylder i ord og tale demokratiet, men når folket så ta´r dem på ordet, får de at vide, at det ikke er dét der er meningen med demokrati.

   

 • Jeg er ikke medlem af denne 1 uge 20 minutter siden

  Jeg er ikke medlem af denne læseklub, men er alligevel blevet inspireret af den

 • Kærlighed fra første kapitel, 1 uge 10 timer siden

  Kærlighed fra første kapitel, er blevet vild med Maya Banks.
  Det var første møde med en, (for mig) ny forfatter, og det bliver bestemt ikke den sidste bog, jeg skal læse af den forfatter. Der er hvad jeg elsker ved en god roman, spænding eller et vis drive fra første kapitel. Maya Banks er kendt for sine erotiske romaner, så jeg havde lidt frygtet en ny Fifty Shades of Grey. Men det var det langt fra.
  Der masser af spænding krydret med lidt erotik og romantik, men erotikken var overhovedet ikke dominerende i handlingen. Jeg blev fanget af handlingen fra første kapitel, og havde nok læst bogen til ende med det samme, hvis det ikke lige var fordi jeg var på ferie med familien. Jeg skal helt klart læse mere fra denne fantastiske forfatter.

  Caleb prøver at redde sin lillesøster som er taget til fange af en modbydelig person. Han ser som eneste mulighed, at kontakte en ung, smuk kvinde som har en vis evne til at telepatere med ofre som gerningsmanden, har overfaldet og kidnappet. Den unge kvinde oplever på egen krop, hvad ofrene bliver udsat for, til stor fare for hende selv.
  Hun er jaget af gerningsmanden, og på et tidspunkt, har hun ingen anden mulighed end at kontakte Caleb, og bede ham om hjælp. Caleb forelsker sig i kvinden, og de bliver udsat for mangt og meget.
  Men vil hun elske Caleb og har de en fremtid sammen??
  Utrolig spændende roman, med en uventet slutning, som også får en overraskende drejning.
  Alt i alt en super roman, som jeg varmt kan anbefale til alle. Måske mest til kvinder.
  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ fra mig.

 • Stress er dybest set en 1 uge 13 timer siden

  Stress er dybest set en tilstand, der handler om flygt eller kæmp.

  Før det hele falder ned om ørerne på os alle sammen.

  Fortidens dæmoner og ydre fjender – til tider det samme selvfølgelig – kæmper om fortrinsretten til, at hundse med dig i livet.

  Fra morgen til aften og natten med for de fleste.

  Typisk fordi de glemmer, at slukke for deres dumbphone.

  Din telefon gør dig mere udsat for stress, for hver time den er tændt i døgnet.

  Da stress udgør The Evil Empire i vore dage, må det betragtes som temmelig dumt, at have sin telefon tændt 24 7.

  For at være connected eller online.

  Til noget virtuelt eller kunstigt.

  Hvad du befinder dig i, er en malstrøm af konnektivitet.

  Til folk, der gerne vil smile og se smukke og succesrige ud.

  Vil de det, fordi de elsker dig?

  Nej du gamle – de vil have din opmærksomhed, din tid og så selvfølgelig – trut faldera – dine penge.

  Så hvor smart er det lige, at være connected til de kendte 24 7?

  Hvor smart er det lige, at være online til de rige 24 7?

  Sluk for lortet og giv dig selv fred midt på dagen.

  I 1 time - mindst.

  Sluk for lortet og bliv fri.

  For dumme menneskers forsøg på, at hijacke og shanghaje din dumbphone.

  https://www.youtube.com/watch?v=i8DRen60X10

 • Kære Lars Ulrik. Når du 1 uge 1 dag siden

  Kære Lars Ulrik.
  Når du skriver, at Europa bliver mere fascistisk i disse år, er det så fordi, du ser en større og større afstandtagen til den sovjetiske kommunisme, muligvis forårsaget af den mere nuancerede historieskrivning, der på det sidste har fået lov til at se dagens lys.
  Jeg er enig med dig i, at vi bør have lært noget af Anden verdenskrigs uhyrligheder, men det har vi jo også gjort. Det har især udmøntet sig i oprettelsen af NATO.
  Og så har jeg et spørgsmål, som jeg vil stille dig, da du sikkert er mere inde i visse forhold under krigen. Fandtes der i Norge en pendant til den danske modstandsgruppe BOPA?

 • Hej Freya Det er rigtigt at 1 uge 3 dage siden

  Hej Freya

  Det er rigtigt at cykling i bytrafik samtidig med at du lytter til bøger eller musik er en dårlig ide. Man kan dog godt på lange cykelture på landet forsvare at lytte, synes jeg. Jeg bruger litteraturen hjemme på min kondicykel men også om sommeren på lange ikke-trafikerede ruter i det fri.

 • Hej Frederik Inden du betaler 1 uge 3 dage siden

  Hej Frederik

  Inden du betaler for noget, kan du måske starte med at prøve bibliotekernes gratis e- og lydbøger på e-reolen

  Her er meget at hente (om ikke ubegrænset) og det er let at komme i gang.

  God fornøjelse!

 • Jeg mistede mit livs sande 1 uge 4 dage siden

  Jeg mistede mit livs sande forår i Danmark i længsel efter lykken i det fremmede; for jeg led overalt af hjemve efter mit eget land.

  Men da alverden til sidst lokkede mig forgæves, da var endelig også Danmark døet ud af mit hjerte; således blev jeg hjemløs.

   

  Således filosofere den tidligere universitets studerende Mikkel Thøgersen i Johannes V. Jensens ”Kongens fald”, mens han holder vagt ved en af kongens fester.

  ”Kongens fald” er opdelt i tre perioder. ”Forårets død” dækker tiden 1497-1500, anden del, ”Den store sommer, foregår i fra 1520-1523 og ”Vinteren” afslutter bogen i 1535.

  ”Kongens fald” følger Christian 2.,  deroute efter Det Stockholmske Blodbad i 1520.

  Blodbadet giver han ganske vist magten over Sverige, men den bestialske måde blodbadet blev udført, gør at han senere bliver afsat af sit eget folk.

  Mikkels Thøgersens skæbne er et billede på kongen og kongen er Danmarks repræsentant. Splittelsen  er både kendetegnet på kongen og Mikkel. Begge er de tabt i selvrefleksion.

  Bogen udfordrede mig på grund af det gamle sprogbrug. Langsomt, men sikker blev jeg fanget af historien, hvor de mange personers veje krydses på overraskende vis. En rigtig fin bog om menneskets skæbne på godt, ondt samt af og til grusomste vis.

   Den første bog i sæsonen er " Kongens fald". Hver måned vælger en kendt forfatter en klassiker inden for temaet ’Hævn’. Og denne måneds bog er udvalgt af Robert Zola Christensen som selv har skrevet en bog ved navn Hævn. Meget passende.

 • Når jeg læser dit indlæg, 1 uge 4 dage siden

  Når jeg læser dit indlæg, kommer der flere tanker frem i mig.

  For det første synes jeg nogen af de nævnte forfattere er fantastiske og jeg nyder at læse dem. Jeg anerkender også, at flere af dem talte nazismen imod og  var en markant stemme i den kamp.

  Men når det er skrevet, så er mine positive ord også opbrugt. Jeg kunne egentlig bare vælge at trække på skulderen og betragte dine ord som naive. Men jeg vælger alstå, at betragte som stærkt hånlige over for alle de ofre som kommunismen har på sin samvittighed.
  For mig at se har ideoligerne nazisme og kommunisme begge foldet sig ud som to af de  af værste diktaturer verden har set.
  Så når du nævner, at de kommunistiske forfattere talte nazismen imod, har du helt ret. Du glemmer bare at tilføje, at i samme pennestrøg tjente de et andet diktatur.

  Og at tro 2. verdenskrig kunne have været forhindret, hvis  Folkeforbundet havde vedtaget fredsforslag fra Sovjetnuionen er da direkte naivt. Ingen kan da være i tvivl om Hitlers hensigter. Dem havde ingen resolutioner stoppet.
  Ej heller "fredsaftalen" med dine sovjetiske venner med diktatoren Stalin i spidsen.

  Og når du skriver, at der var mange fasistiske stater i 30ernes Europa, "glemmer" du behændigt at nævne den største forbryderstat af dem alle, Sovjetunionens rædselsregi med millioner af lig på samvittigheden. Synes det er respektsløst og er at betragte som trampen på deres minde.

  Men gider du ikke svare på, om du betragter Josef Stalin som en forbryder?
  Mens du tænker på svaret kan jeg anbefale denne bog

 • At læse er at 1 uge 4 dage siden

  At læse er at sanse.

  Overfladens tekstur, skriftens signatur og omslagets beskaffenhed.

  Er omslaget slidt - fordi det har været langt omkring allerede?

  Er skrifttypen forældet - eller karakteriseret ved tyngde og alvor?

  Er papiret af væsentlig karakter og vægt?

  Eller de sædvanlige 80 gram - henne fra kopimaskinen på det lokale bibliotek?

  Om Apple overtager hele dit liv eller kun 95 %, må det selvfølgelig være op til den enkelte, at vælge til eller fra i forhold til.

  Men.

  Den kønsløse oplevelse ved dette, er vel det længste man kommer væk fra det sanselige i livet.

  Det længste man kommer væk fra den individuelle signatur.

  Det længste man kommer væk fra, at værdsætte de knubs og bump på vejen, som fx Fay Weldon har lagt krop og sjæl til.

  Eller en Vladimir Sorokin.

  Venlig hilsen herfra

  Eric Pagh Bruun

 • ADVARSEL !!! Til Mads og alle 1 uge 5 dage siden

  ADVARSEL !!!
  Til Mads og alle andre.
  Køb aldrig elektronisk litteratur via iTunes.
  Denne butik - Apple - distribuerer købte og betalte bøger således, at de kun kan læses på Apple-devices altså IPads, IPhones eller Apple computere, hvor de ikke skal læses - dårlig belysning, garanti for hovedpine m. v.. Bøger købt i iTunes kan ikke downloades til en e-boglæser. Glem alt om at forsøge at flytte bøgerne. Selv de mest skumle websider World wide har opgivet.
  Elektroniske bøger skal læses på en ink-læser. Jeg har flere af slagsen, men bruger kun Kindle.
  Her er alle muligheder for hurtig bestilling, lynhurtig opslag i leksika, direkte oversættelse - også til dansk, søgning, bogmærker, kategorisering af bøger, valg af skrifttype/skriftstørrelse m. v.. Kapaciteten enorm. Smag og behag er heldigvis individuelle størrelser og respekt for det. Alligevel har jeg en fornemmelse af, at en del læsere afviser læseformen på grund af ukendskab til mulighederne og begrunder afvisningen med irrationelle argumenter, så som overdreven veneration for pladskrævende bøger, der kan bladres i, og fornemmelsen af at holde bogen i hånden. Dem om det.
  Jeg er 63 år ung og ifølge omgivelserne ikke udpræget med på beatet. Har godt på den høje side af tallet 1.000 i fysiske bøger.
  Anskaffede for nogle år siden den første ebogslæsere og har nu i min Kindle samlet ca. 600 titler.
  Jeg køber ikke skønlitterære udgivelser og ditto biografier m. v. i fysiske udgaver.
  En kunstbog eller andre lignende titler med væsentligt indhold af billeder og grafiske fremstillinger er ikke egnet til e-bogslæsning, men ellers er det slut med "rigtige" bøger.
  Til brug i forbindelse med formatkonvertering ved køb af formater, der ikke umiddelbart kan læses i den e-boglæsere man har, skal jeg henlede opmærksomheden på websiden Calibre. Her er en fremragende converter fra og til alle mulige formater for efterfølgende download. Calibre er ikke et piratforetagende, men en frivillig/gratis organisation, der bl. a anbefales af SAXO.

  Torben Herrig

 • Kære Ulrik. Selv om det ikke 1 uge 5 dage siden

  Kære Ulrik.
  Selv om det ikke handler om litteratur, så bliver jeg nødt til at modsige dig, når du fremturer med at fremhæve Rusland som en fredselskende nation, samtidig med, at du beskylder de vestlige demokratier for at være skyld i anden verdenskrig. Verdenskrigen startede med, at Tyskerne og Rusland, som på det tidspunkt var allierede, i 1939 gik ind i Polen fra hver sin side. Dette medførte, at England erklærede Tyskland krig. De overvejede også, om de skulle behandle de to aggressorer ens men undlod dog også at erklære Rusland krig.
  Nu får jeg så lejlighed til igen at stille dig spørgsmålet: Var Stalins grusomheder før, under og efter anden verdenskrig nødvendige for at bekæmpe nazismen?
  Og for så også at få lidt med om litteratur, så gentager jeg mit spørgsmål: Burde en stor forfatter som Scherfig ikke i det mindste efter krigen have taget afstand fra styret i Rusland. Det var fint med diverse forfatteres afstandtagen til fascisme, men kommunisme i den russiske udgave var jo heller ikke særlig demokratisk eller menneskelig.
  Du er jo historisk interesseret, og så har du vel også læst ”En djævelsk Alliance” af Roger Moorehouse. I modsat fald bør du gøre det, og så vil jeg glæde mig til at høre, hvad du mener om denne udlægning af forholdene omkring starten på Anden Verdenskrig.