Seneste kommentarer

 • Jeg glæder mig over den 1 dag 17 timer siden

  Jeg glæder mig over den positive modtagelse Otto Gelsted i Syden har fået, bl.a. i Amtsavisen den 29.4.

  Tag med på en rejse til sydens lunere himmelstrøg og spændende historiske mindesmærker. 

  Se mere på dette link http://amtsavisen.dk/navne/Lars-Ulrik-Thomsen-hylder-Otto-Gelsted/artikel/337903

 • Det er et godt spørgsmål, Kaj 1 dag 22 timer siden

  Det er et godt spørgsmål, Kaj Hansen stiller - om den kunstneriske frihed til romanfremstilling af historiske personer kan være ubegrænset? Det vil jeg selv tænke videre over, som jeg gør det i ekstra grad nu i disse (også) autofiktionsramte tider, vi lever i - herunder Knausgårds "Min kamp" men jo også så mange andre forfattere, som gør spørgsmålet ekstra aktuelt ...

  Til spørgsmålet om Ove Høegh-Guldberg og fremstillingen af ham i "Livlægens besøg", så er der (og jeg taler uden ret meget specifik historisk viden om manden) stor forskel på, om man får ham fremstillet af en Søren Krarup, som fra nationalt-konservativt hold i bogen "Dansk kultur" (1993) betragter Ove Høegh-Guldberg som én af de fire (-seks) store statsmænd i dansk historie - eller, om man som i "Livlægens besøg" får ham fremstillet af den socialdemokratiske P. O. Enquist som den "blege bedemandssøn fra Horsens" og en nedrig skikkelse.

 • Det undrer mig, at der ikke 1 dag 23 timer siden

  Det undrer mig, at der ikke kommer gang i en debat om ”Livlægens Besøg”. Min største anke mod bogen er, at den bringer et fuldstændig forvrænget billede af Ove Høegh-Guldberg. Mange vil hævde, at en forfatter må have sin kunstneriske frihed, men skal den også være ubegrænset? Vil det f.eks. være i orden hvis en forfatter, som ikke er socialdemokrat, skriver en historisk roman, som foregår i halvfjerdserne, og så i denne beskriver Anker Jørgensen som værende en brovtende bulderbasse, som er drikfældig, og som bruger sin tid på at se pornofilm?

 • Bedre sent end aldrig, og på 4 dage 3 minutter siden

  Bedre sent end aldrig, og på grund af ferieafvikling er august måneds bog til debat først kommet på nu. Men det skal bestemt ikke afholde fra at komme med input om emnet. Har I lignende erfaringer eller nogle helt andre end vores 24 kendte danske mænd. Skriv om det og lad os få en livlig debat om emnet.

  Med sensommerlig hilsen

  jeres tovholder

  Erling Lykke

 • Det er ikke rigtigt historisk 1 uge 5 dage siden

  Det er ikke rigtigt historisk set, at Guldberg førte kniven i bestræbelserne på at få Struensee fjernet. Han spillede overhovedet ikke nogen rolle i tiden før kuppet. I filmen En Kongelig affære er Guldberg også tillagt rollen som den slemme mand, der styrter den gode Struensee. Der er således en scene, hvor han som medlem af konseillet optræder usympatisk, og dette på trods af, at han slet ikke var medlem af konseillet. Det blev han først mange år efter kort før han forlod regeringen. Angående Guldberg tillader jeg mig at henvise til, hvad jeg tidligere her på Litteratursiden har skrevet. Du spørger: Hvad kan historiske romaner give os i dag. Her vil jeg gøre opmærksom på Johan Huizinga's ord: Enhver tid har den historie, som den vil have.
  http://www.litteratursiden.dk/blogs/kaj-hansen/20111023
  Jeg kan desuden henvise til min liste over andet læsestof om emnet.
  http://www.litteratursiden.dk/lister/struensee-og-hans-tid-i-litteraturen

 • Så tager vi hul på debatten 1 uge 5 dage siden

  Så tager vi hul på debatten omkring august måneds bog. "Livlægens besøg" af Per Olov Enquist. Efter min mening er dette en af hans bedste bøger sammen med "Et andet liv", der omhandler hans eget liv. Jeg synes begge bøger har en nerve og en drivkraft der gør dem nærværende og viser, at han vil noget med dem.

  I "Livlægens besøg" har han jo et helt fantastisk set-up til hans historie. Det er jo i bund og grund en helt utrolig historie om ikke bare trekantsdramaet mellem Struensee, Caroline Mathilde og Kong Christian d. VII, men også om de magtkampe der kører i baggrunden for at få Struensee fjernet. Her er det især Guldberg som står bag og fører kniven, og i øvrigt er det et meget fint portræt Enquist giver af ham.

  Jeg kan ikke lade være med at have ondt af Kongen som er så ensom og mangler al form for ømhed. Da han finder den hos Støvlet-Cathrine, bliver den ganske kortvarig, idet Guldberg får hende ekspederet til Tyskland. Jeg synes i øvrigt det er en meget rørende historie at læse om hendes første møde med Kongen.

  Det der gør "Livlægens besøg" til en god historie er at den fine personskildring der giver. Enquist gør personerne levende, og den udvikling de gennemgår i romanen fuldt troværdig.

  Nogle gange har jeg det lidt svært med historiske romaner, for hvad siger de os egentlig i dag ud over at give lidt viden om vores fortid? Denne bog er dog almengyldig gennem både magtintrigerne og kærlighedsforholdet som jo er evigt gyldige problematikker.

  Hvad tænker I at historiske romaner kan give os i dag? Er der nogle særlige personer i romanen som I lægger særlig mærke til? Hvilke tanker har I gjort jer omkring bogen? Hold jer ikke tilbage, men del meget gerne jeres syn på bogen med os andre.

 • Rigtig god bog.  Jeg kan kun 1 uge 6 dage siden

  Rigtig god bog. 

  Jeg kan kun bakke op om denne bog, hvad gjore man dengang man ikke havede fjernsyn eller telefon, man havde bøger og malerier som fortæller historier. 

  Som galleri ejer sætter jeg pris på malerier og kunst, som fortæller en historier.

  Så hvorfor ikke købe et maleri til soveværelse, måske som bestilling arbejde som fortæller familiens historie.

  Se mere her hvis du ønsker et kvalitets maleri som måske kan aflive den dårlige vane i soveværelset

  (https://www.kunstsamlingen.dk)

 • Jeg glæder mig meget til at 2 uger 1 dag siden

  Jeg glæder mig meget til at læse den her nye serie af Elsebeth Egholm.

  Pudsigt nok har jeg lige læst Den tålmodige snigskytte af Arturo Pérez Reverte, og jeg synes plottet ligner meget?

  Men jeg har ikke hørt at der skulle være inspiratioin efter den?

  Mon nogen ved noget?

 • Fra Vinterarkiverne er en 2 uger 1 dag siden

  Fra Vinterarkiverne er en roman, der ikke beskriver meget glæde men trods alt en kærlighed og omsorg, der holder parret sammen i bogen. De er begge præget af deres fortid og forældrenes liv, der heller ikke har været på livets lyseste sider. Manden Mats psykiske lidelse får en dag konen Merethe til at gå til busstoppestedet for at forlade ham - men hun kan ikke og er hjemme efter kort tid ved stoppestedet. Man kan spørge, hvorfor et menneske med så stort pres fra en mand med bipolar lidelse vælger at blive. En af forklaringerne er hendes kærlighed til manden - men måske også at det er ekstra svært at forlade en psykisk syg person. Hun skriver om hans mors skizofreni, farens alkoholisme og hendes fars angst som en genetisk kode for uro, når så meget forkert føres sammen. Hans mor Marina vil både ud - og blive på det psykiatriske hospital. Man mindes beskrivelserne i den fabelagtige gode bog Beckomberga af den svenske forfatter Sara Stidsberg.
  Marina formår heller ikke at skabe kontakter til andre, selv om hun forsøger - men hun kender ikke "opskriften".
  Et sted i bogen står "Jeg elsker din far så højt, men hvem kan leve så tæt på en sådan uro-det tror jeg ingen kan". Men Merethe gør hvad der er muligt i bogen - men hvad der videre sker, da huset på landet forlades står lidt åbent.

 • Til læsere af Pablo Nerudas 4 uger 22 timer siden

  Til læsere af Pablo Nerudas poesi, findes der en glimrende hjemmeside med mange spændende oplysninger, bl.a. om Nerudas hjem i La Sebastian og på Isla Negra.

  Se mere på  https://fundacionneruda.org/en/about-us/