Seneste kommentarer

 • Til Lars Ulrik Thomsen. Jeg 5 timer 22 minutter siden

  Til Lars Ulrik Thomsen.
  Jeg er helt enig med dig, men der er så noget som jeg ikke helt forstår, og her kommer jeg til at tænke på den med at se splinten, men glemme bjælken. Hvordan kan du hænge dig i de petitesser, du kan brokke dig over i vort samfund, når du, så vidt jeg har forstået har sympatiseret med forholdene i Sovjetunionen i sin tid, og hvordan kan du harcelere over Amerikas ageren i Mellemøsten, uden også f. eks. at kritisere Ruslands indblanding? Hvad tror du minder mest om en `kafkask` institution, forholdene i Rusland eller forholdene i Danmark?
  Og så til det andet: Jeg har såmænd ikke noget imod litteratur, som bare er underholdende, bare det samtidig beriger ens åndsliv, men jeg kan også tilslutte mig George Brandes, som ville have sat tingene under debat. Og her tænker jeg som du, at det skal være ting, som angår os alle og ikke bare den enkelte forfatters navlepilleri, hvor det hele handler om hans eller hendes egne problemer i barndommen, eller vedkommendes forhold til problematiske forældre.

 • “Vanære” (1999) af J.M. 7 timer 33 minutter siden

  “Vanære” (1999) af J.M. Coetzee er en barsk bog om skam, skyld, værdighed, vanære og soning.

  Den handler om litteraturprofessor David Lurie fra Cape Town, der efter en episode med en studerende anklages for sexchikane, forlader jobbet, og flytter midlertidigt hjem til sin voksne datter Lucy. Hun bor på landet i Sydafrika på en lille gård hvor hun har en hundepension. En aften bliver de brutalt overfaldet af tre unge mænd. David bliver forbrændt, hundene skudt og Lucy voldtages.

  De takler situationen forskelligt. Han er drevet af hævn, hun ønsker at komme videre, og ser det som et nederlag hvis hun forlader farmen.

  Som læser prøver man at sætte sig selv i deres situation. Hvad ville man selv have gjort. Og gang på gang blev jeg forvirret og fortvivlet over hendes valg. At blive der. Ikke starte på en frisk et nyt sted. Komme væk derfra. At hun beholder barnet. Eller at hun i det mindste anmelder gerningsmændene. Hendes far forsøgte også mange gange at overtale hende.

  For mig handlede det meget om at hun blev nød til at anmelde mændene. Hvis ikke for sin egen skyld, så for andre fremtidige ofre. Men hvis man som hende lever omgivet af korruption er det ikke sikkert at det alligevel ville gavne.

  Og vi er alle forskellige. Samtidig havde hun sine grunde til a handle som hun gjorde. Det er også én af styrkerne ved bogen. Man påvirkes kraftigt og oplever hændelserne fra flere forskellige vinkler.


  Bogen har mange lag. Men alle vender tilbage til samme temaer om værdighed, vanære og skam.

  Den foregår lige efter Apartheid, hvor der stadig er mange kulturforskelle og uroligheder efter mange års undertrykkelse. Der findes meget had og frygt.

   

  Bogen blev filmatiseret i 2008 med John Malkovich i hovedrollen

  Læs om den her

  Se traileren her


  Jeg er rigtig glad for at jeg har læst denne bog. Den er hård men dyb. Den sætter tydelige spor i én. Og så er den rigtig god skrevet.


  Forfatter Pia Juul valgte bogen som sin yndlings nyklassiker inden for vores tema hævn. Hun sidder, efter at have læst den, også med en hævntørst, ligesom jeg gjorde. Her kan man læse mere om hendes begrundelse


  Der er masser at diskutere mht denne bog.

  - Hvad hundene repræsentere - han kan hjælpe dem med at beholde deres værdighed ved deres død, på forbrændingen? Han kan være der for dem som han ikke har været der for Lucy?

  - Hele sex skandalen.

  - David og Lucys forhold.

  - Hver deres valg.

  - Petrus rolle i overfaldet.

  - Og fortællingen om Teresa.

  ...samt meget andet. Alle de lag og flere gemmer sig i denne relativt korte bog.


  Hvad synes i om den? Hvad rørte jer?


 • Kære Kaj, jeg har det helt 11 timer 10 minutter siden

  Kære Kaj, jeg har det helt fint med "at få ørene i maskinen". Jeg skriver mine indlæg i håbet om en debat, fordi det er det vi normalt fremhæver ved vores demokrati; retten til at ytre sig og selvfølgelig også at få kritik.

  Desværre er der en kedelig tendens til, at redaktionen forsøger at begrænse debatten på forskellige måder. Den drømmer sikkert om at genindføre censuren fra før Juni-grundloven i 1849!

  Men ellers vil jeg da gerne takke for dine kommentarer Kaj.

 • Kære Lars Ulrik. Jeg kender 1 dag 5 timer siden

  Kære Lars Ulrik.
  Jeg kender ikke nogen, der som du kan vende og dreje debatten, så man næsten kommer til at tro, at du har ret. Jeg mener ikke, at ret meget af det, du skriver, har noget at gøre med at sætte litteratur under debat. Derfor mener jeg også, at hoveparten af dine indlæg ikke hører hjemme på Litteratursiden, når man tænker på indholdet, men da du jo er forfatter, og da formen er ganske litterær, så vil jeg tolerere dine indlæg, ja jeg synes endda, at meget af det, som du skriver er ganske oplysende og interessant. Dog må du selvfølgelig også forvente, at du af og til får ørerne i maskinen. Man kommer vist ikke uden om, at dine indlæg ofte klart er i strid med retningslinjerne for brugerskabt indhold, hvor der står, at man ikke må drive politisk propaganda, ligesom der også henstilles til brugere, at de bidrager på anden vis end ved at gøre reklame for egne bøger.

 • I Katarina Pitzner: 1 dag 6 timer siden

  I Katarina Pitzner: Diamantjægeren : en rå verden i glimt skriver forfatteren, at hun med bogen vil vise hvem hun er, og hvor hun kommer fra. Jeg synes mest, at det sidste lykkes. Hun beskriver åbent om sin fars uberegnelige og lunefulde handlinger, men også om hans forretningstalent, som Katarina Pitzner tilsyneladende har arvet. Der er ingen tvivl om, at hun har succes i diamantbranchen - og at man kan hente viden herom i bogen.
  Men om Katarina Pitzner som person og privatmenneske får man kun begrænset viden.
  Hendes ægteskab bliver beskrevet med en konstatering af en skilsmisse efter fire år (hvad gik forud af tanker/følelser?) - og børnene optræder også kun i korte beskrivelser. Det er lidt synd, for der er gode beskrivelser i starten af personlige relationer som "Det menneske du har allersværest ved at tilgive, er det menneske, du har allermest brug for at tilgive". Det er utroligt, at hun kan arbejde i farens firma en tid, når man tænker på hans handlinger. At diamanthandelen er speciel rå, oplever jeg ikke ved læsningen. Tankevækkende at en del af diamanttilvirkningen flyttes til Indien på grund af lavere lønninger, når man tænker på diamanternes endelige pris.
  Det er en flot professionel karriere, der beskrives. Men jeg savner det personlige - og konstaterer dog også at det har omkostninger, når et erhverv fylder så meget.

 • Katerina Pitzner skriver, at 1 dag 6 timer siden

  Katerina Pitzner skriver, at hun med bogen "Diamantjægeren - en rå verden i glimt" vil vise, hvem hun er - og hvor hun kommer fra. Jeg synes mest, at det lykkes med det sidste, hvor hun åbent beskriver sin fars uberegnelige handlinger og sin frihed på kostskolen m.m. Forretningstalentet har hun arvet. Hendes succes i diamantbranchen fylder det meste af sidste del af bogen, hvor Katerina Pitzner som person er meget sparsomt beskrevet. Vi hører ikke om hendes privatliv bortset fra enkelte fakta som kort konstatering af skilsmisse efter fire år, men ikke om forholdets start eller om de følelser, der er forud m.m. Der er lidt om børnene - men det er diamantbranchen og hendes arbejde heri, hun beskriver. Det er lidt synd, at det private fylder så lidt, for der er i de første sider gode konklusioner som "det menneske,  du har allersværest ved at tilgive, er det menneske, du har allermest brug for at tilgive" - Det kan undre, at Katerina Pitzner har mod på at arbejde i farens firma, inden hun bliver selvstændig, når man læser om hans lunefulde opførsel. At diamanthandelen er speciel rå, som det antydes i titlen, oplever jeg ikke ved læsningen. Men det er tankevækkende, at en del af bearbejdningen flyttes til Indien på grund af billig arbejdskraft, når man tænker på, hvor meget diamanterne koster for køberne.(Det svarer til flyrejser der ofte ikke må koste noget - mens det i mange tilfælde ikke gør noget at hoteller med mere koster store summer .) Hvis man vil lære noget om diamanter og diamanthandel, kan bogen læses med udbytte - men ikke hvis man vil lære Katarina Pitzner at kende som person.

 • Hej Marisse. Ja, jeg laver 2 dage 2 timer siden

  Hej Marisse.

  Ja, jeg laver stadig TV. Det seneste jeg har været med i var Jeg er en Celebrity - få mig væk herfra, som først blev vist i foråret 2015 og igen her til efteråret. Jeg er pt i gang med at filme til mit eget program kaldet Helt Ærligt med Gustav, som udkommer på TV3play.dk, forhåbenligt inden året er omme. :)

  Håber du kunne lide min bog.

  De varmeste hilsner

  Gustav

 • Det er en besynderlig verden 2 dage 6 timer siden

  Det er en besynderlig verden vi lever i. Meget af litteratursiden.dk omhandler anmeldelser og debat om kriminal-litteratur. Hundredvis af forfattere beskriver de mest bestialske måder, at tage hinanden af dage på, og som en læser udtrykte det: ”Der er nu ikke noget så godt, som et mord til aftenkaffen!”
  Jeg har tidligere betegnet denne litteratur, som fylder godt i de samlede bogudgivelser, som flugt-litteratur.
  Det er flugt fra virkeligheden, fordi den er for brutal og uoverskuelig. Så bliver opklaringen af et eller flere mord, til en overskuelig og overkommelig opgave.
  Hvad nu hvis læseren konfronteres med virkeligheden, som den tager sig ud i dag? Falder det uden for litteraturens rammer?
  Jeg forsøger at skildre, dels forfatteres bidrag til litteraturen her på siden, men også selve historiens forløb, hvad enten det er i Danmark eller internationalt. Det har interesseret mig siden drengeårene.
  Jeg bestræber mig på at skrive i et forståeligt sprog, som er lettilgængeligt, med fokus på det emne jeg behandler.
  Er det ikke litteratur? Og hvis ikke - hvad er så litteratur?

 • Klar, parat, Start! Så 2 dage 7 timer siden

  Klar, parat, Start!
  Så starter vi, lidt forsinket, men med et brag!
  Vi vil så gerne høre alle jeres tanker om Elverskud. Hvad fungerer, hvad stinker – hvis noget – og hvordan lyder DIN top 5 over gode og dårlige ting? Og lige så vigtigt hvad skal vi læse til næste måned?

 • Jo, det er også fint Barbara, 2 dage 7 timer siden

  Jo, det er også fint Barbara, men det er jo netop litteratur jeg beskriver når jeg fortæller om den nyere danmarkshistorie. Det er noget af det jeg har beskæftiget mig med i adskillige bøger - om udviklingen efter vores EU-medlemskab.

 • Tak for dit indspark om 2 dage 8 timer siden

  Tak for dit indspark om Ribus-konflikten.  Er det virkelig 20 år siden.

  Vi vil dog gerne holde os til at diskutere litteratur/ eller med udgangspunkt i litteraturen her på siden.   


 • Er lige startet på Alice 2 dage 8 timer siden

  Er lige startet på Alice Munro. Hun er godt nok god til at sætte fortællingen i gang. Ganske uden de store dikkedarer. Og man fornemmer konflikt ?

 • Helt enig! Og vi får alle 2 dage 10 timer siden

  Helt enig! Og vi får alle travlt i efteråret. God læselyst derude!

 • Nu skulle det være til at se, 2 dage 10 timer siden

  Nu skulle det være til at se, hvem jeg er. Jeg havde en gammel konto, som jeg kom til at bruge. Sorry!

 • Hej Marit Det er simpelthen 2 dage 11 timer siden

  Hej Marit

  Det er simpelthen nogle fantastiske lister med ny skønlittratur du laver. Mange tak for det!

 • Jeg har fået fat på bogen, og 2 dage 12 timer siden

  Jeg har fået fat på bogen, og starte på at læse de idag. Jeg er meget spændt på hvad den handler om, for jeg har aldrig hørt om Katharina eller hendes diamanter;)

 • Jeg har fået fat på bogen, og 2 dage 12 timer siden

  Jeg har fået fat på bogen, og starte på at læse de idag. Jeg er meget spændt på hvad den handler om, for jeg har aldrig hørt om Katharina eller hendes diamanter;)

 • Så fik jeg også læst din bog 2 dage 12 timer siden

  Så fik jeg også læst din bog Gustav. Der var alligevel mange ting jeg ikke vidste. 

  Laver du stadig Reality tv? Synes det er længe siden jeg har set dig på tv?

   

 • Hvis man, som jeg, ikke 3 dage 10 timer siden

  Hvis man, som jeg, ikke kender meget andet til Edvard Munch end Skriget, Madonna samt enkelte andre værker, er der meget interessant viden at hente i Steffen Kvernelands delvist biografiske tegneserie om maleren.
  Man får et fint indblik i de oplevelser der bl.a. formede Munch som maler, de tragiske med moderens og søsterens død, opholdet i Berlin med skandaleudstillinger og mødet med August Strindberg.
  Det vil føre for vidt at komme ind på alle episoderne, men det skal lige nævnes , at Munchs udstillinger gav anledning til stor splittelse hos tilskuerne, som også tegneserien illustrerer rigtig fint.
  At dialogerne er hentet fra Munch selv eller andre der har beskæftiget sig med hans liv og virker kunne være taget ud af den danske dogmebevægelse, og det er lykkes at få det til at virke, uden at det virker kunstigt.
  Men det er jo også i høj grad tegningerne der er med til at fastholde interessen for historien. Historien er rigtig dygtigt tegnet og især er jeg begejstret for de nærmest kubistiske streger, som beskriver Berlin årene. Men selv om jeg synes, at der er noget kubistisk over hele bogen, ændre stregen sig efter hvor I Munchs liv vi befinder os. Det er rigtig dygtigt gjort.
  At farvelægningen er i top gør kun nydelsen større.
  Der kunne skrives meget mere godt om denne tegneserie, men jeg kan kun opfordre til, at man får fat i den selv, den er sjov, oplysende og gribende.

 • En super god gennemgang af en 4 dage 2 timer siden

  En super god gennemgang af en "korruptionens historie"
  Godt nok har vi mindst korruption i Danmark, men Mette Frisk
  Jensen viser heldigvis også eksempler på , at vi ikke er så hellige endda.
  Trods mange forsøg på det modsatte, så blomstrer korruptionen rundt omkring i verden, så spørgsmålet
  Kan korruption overhovedet undgåes?? er nærliggende.

 • Ja, det bliver godt at komme 4 dage 4 timer siden

  Ja, det bliver godt at komme igang.

 • Fint ser det ud. Nu er vi så 4 dage 6 timer siden

  Fint ser det ud.
  Nu er vi så igang. Herligt.

 • Kære Alle i Læseklubben 4 dage 6 timer siden

  Kære Alle i Læseklubben Friløb
  Her kan I aftale alt det praktiske omkring klubben.
  Hilsen Tina
   

 • Han er faktisk blevet 5 dage 13 timer siden

  Han er faktisk blevet interviewet på Litteratursidens stand for nogen år siden. Det var stort.

 • Kan kun give dig ret Eric, 5 dage 15 timer siden

  Kan kun give dig ret Eric, tænker dog at det ikke er hverken telefonens eller Steve Jobs skyld, blot fordi en telefon kan være tændt 24/7 er det vel ikke det samme som at den skal være det?

  iPhone 6 s som netop kommer på gaden i denne uge er den smarteste telefon til dato hvis man skal tro apple, men det ændre vel ikke noget når folk stadig ikke bruger den "smart".

  Personligt synes jeg man skal sætte syn telefon permanent på lydløs og kun slå lyden til hvis man er standby til en fødsel, man kan altid ringe tilbage når man ser på sin telefon at nogen har ringet... og så kan de have stressen ved at skulle have lyd på og være online 24/7