Seneste kommentarer

 • Måske bare for 13 timer 15 minutter siden

  Måske bare for kedelig.....forfatteren er selv den største indlægsleverandør og nu opfordring til at aflevere bøger i tide....mix jeg skal ikke til tasterne.
  Zille

 • Misforståelse. Jeg må have 15 timer 11 minutter siden

  Misforståelse.
  Jeg må have udtrykt mig uklart, da jeg tillod mig at få afløb for min frustration over ikke at nå at være med i snakken om månedens bog , i hvert fald ikke i denne måned.
  Afleverings bemærkningen går skam ikke på nogen konkret klub deltager, men er møntet på alle bibliotekslånere.
  Nu i bagklogskabens kloge lys kan jeg godt se at den bemærkning kan misforsåes, og tydeligvis er blevet det.
  Jeg benyttede mig bare af dette forum ( da jeg regner med at vi alle er brugere af biblioteket / også som lånere) til at minde os alle sammen om at vi skal huske at aflevere vores lånte bøger tilbage. Undskylder hvis jeg får kørt debatten om månedens bog af sporet.
  Jeg glæder mig over at der stadig er romanklubber ude på de lokale biblioteker der gider delagtiggøre os andre i jeres synspunkter, men jeg undrer mig nu stadig over de mange medlemmer af DR ón line klubben. Hvorfor være medlem hvis I ikke agter at deltage ?
  Jeres tavshed kan selvfølgelig tolkes på flere måder , måske er der andre end mig der har vanskeligheder med at få fat i bogen, eller måske har ón Line konceptet aldrig rigtig fungeret optimalt ?
  Vi har før været inde på at det er nemt at blive misforstået fordi skriftsproget er så endimensionelt, og ikke levner mulighed for at tilkendegive F.eks glimtet i øjet, og smilet i stemmen ;-)
  Men det er er en helt tredie snak som vi måske kan tage en anden gang.
  Håber jeg med disse ord fik forklaret mig tydeligt nok.
  Venligst Connie

 • Dejligt, at du fandt mine ord 17 timer 34 minutter siden

  Dejligt, at du fandt mine ord om den skriftlige erotiks balancegang brugbare.
  Jeg er rigtig glad for at få en sådan tilbagemelding.

  Venlig hilsen
  Ane-Marie

 • Ja, eller også var det bare 22 timer 12 minutter siden

  Ja, eller også var det bare mig, der ikke læste det, der reelt stod på linjerne:-) Men som Stine skriver, så skal vi da have den med i efterårets debat. Den vil jeg både glæde mig til at se og se som film.

 • Perfekt, den novellesamling 23 timer 37 minutter siden

  Perfekt, den novellesamling er jeg lige ved at læse, så den skal vi da helt sikkert vælge til efteråret.

 • Hej Christian. Måske forstår 1 dag 51 minutter siden

  Hej Christian.

  Måske forstår vi Lottes afsnit forskelligt til en start. Du skrev ikke det med det frie valg, som hørte med til sætningen, og som derfor er det, vi var et par stykker, der reagerede på. :o)

  Det med at være objektiv på læsernes vegne, der er nok utopisk at forestille sig, som du også skriver om bagefter. Og hvorfor tro, at læsere ikke selv kan være med til at vælge? Hvis læsning er noget, der skal være lystbetonet, så må man give læseren noget, der stimulerer det område i hjernen. Det vil betyde, at læseren kommer igen og vil udvide horisonten. 

  Jeg er enig med dig i, at hvis en låner ikke gider vente 18 måneder på en bestemt bog, så fandt han/hun nok en anden bog at læse, og ville det være så slemt? Det tror jeg ikke, som du også skriver.

 • Tak for dine svar, Lotte. Jeg 1 dag 1 time siden

  Tak for dine svar, Lotte. Jeg tror, jeg bedre forstår nu, hvad du mener. :o)

  Jeg er enig med dig i, at det er en dårlig idé at centralisere indkøbene. Bibliotekerne ligger spredt over hele landet, og hvert bibliotek kender deres lånerkreds godt, så de vælger litteratur, der passer til deres lånere. Det kan sagtens være forskelligt fra landsdel til landsdel. Har fx en veninde, der fortalte, at hendes roman hittede mest i Jylland, mens der blev lånt færre af den på Sjælland. Lokale bibliotekarer kan derfor bedst varetage indkøb af bøger.

  Jeg er ikke enig i, at selvbetjeningsbiblioteker er en dårlig idé. Jeg læste eller hørte i medierne om nogle biblioteker, hvor lånerne var meget tilfredse med, at de selv kunne vælge det tidspunkt, de ville låne bøger på. Det kunne fx være børnefamilier, der ikke kunne møde i den normale åbningstid, hvor der var bibliotekarer. Så for dem gav det større valgmulighed, når de kunne bruge biblioteket, når de havde tid til det. 

  Når jeg tænker tilbage på den tid, hvor jeg begyndte at bruge bibliotekerne, så fik jeg ofte hjælp til at finde de bøger, jeg ledte efter. En bibliotekar kunne på få minutter pejle sig ind på den bog/bøger, jeg søgte, hvor det ville tage mig meget længere tid. Og de gange, jeg er er flyttet, og har skiftet bibliotek, har jeg også brugt tid på at spørge bibliotekarerne om, hvor de forskellige emner er placeret, og hvordan jeg ellers bruger biblioteket. Bibliotekarer har selvfølgelig også hjulpet mig, når jeg lavede research til en roman og skulle finde bøger om et bestemt emne. Så vi kan ikke undvære bibliotekarerne, men det behøver ikke at udelukke, at man nogle steder har selvbetjening i nogle timer hver dag. 

  Politikerne er vigtige at spørge, især til det næste valg, om de ønsker at prioritere folkeoplysning, eller hellere vil spare. Jeg går ind for, at man bruger en del penge på folkeoplysning, da det gavner hele samfundet, at man giver lige muligheder for viden til alle. 

 • Jeg er begejstret for Lottes 1 dag 2 timer siden

  Jeg er begejstret for Lottes bemærkning om 'et rent sted i kroppen, som ikke er syltet ind i normer, værdier, identitetsmarkører' – jeg er nemlig vild både med teksten som den står, og subteksten nedenunder.

  For mig signalerer teksten som den står idealet, drømmen om det objektive, den fuldstændige gennemskuelighed i bogmarkedet og det bedste valg for læserne, nemlig ikke det de ønsker at læse, men det som de objektivt set har bedst af at læse. Tænk, hvis vi kunne nå frem til dén afgørelse helt uden subjektive normer, værdier og identitetsmarkører! Samtidig forudsætter drømmen at de kloge mennesker som sættes til at vælge, også rent faktisk læser alle sammenlignelige bøger på markedet (dvs. ikke bare bøger fra de store forlag) så de har forudsætning for at vælge. Sandheden er desværre, at de udpegede smagsdommere ikke læser alle bøger … og de bøger de læser, læser de alligevel ikke – ofte nøjes de med de første 40 sider plus de sidste to kapitler. Jo, det er ganske vist, jeg har det fra en professionel anmelder som påpeger at resten kan man gætte sig til når man kender forfatterens renommé (eller mangel på).

  Og subteksten. Hvad er det egentlig Lotte mener? Se, det får jeg ikke svar på, og derfor er det helt usagligt hvis jeg skulle lægge min fortolkning i ordene: fx at det blandt mange andre ting kunne være en kritik af, eller uudtalt angst for, den Bastille-storm som den nye trend af selvudgivere udsætter det etablerede litteraturaristokrati for – frygten for at helt almindelige borgere skal få adgang til litteraturens hellige haller (bibliotekerne) med deres ofte tvivlsomme bøger af svingende kvalitet. Hvis jeg lagde dén fortolkning ind i subteksten, ville den være syltet ind i egne normer, værdier og identitetsmarkører af højst tvivlsom karakter, det kan selv jeg få øje på.

  Jeg er selvfølgelig enig med Lotte i at vi ikke skal spilde skattekroner på dårlige bogindkøb – men for mig er det vanskelige ord i den sætning ikke 'spilde', nej, det er 'dårlige'. Hvordan kan man definere noget som dårligt uden subjektive normer, værdier eller identitetsmarkører? Skal vi lade nogen vælge for os, må vi acceptere at de er smagsdommere, og smag og behag er som bekendt subjektiv.
  Derfor går jeg ind for mangfoldighed, sådan som Anita også lægger op til. Lad være med at sætte hegn om antallet af titler i bibliotekerne, men skal der spares, så sæt hegn om antallet af køb inden for hver enkelt titel. Hvis brugeren ikke gider vente 18 måneder på at læse Jussis seneste, kunne det være at hun i desperation lånte en af de mindre kendte krimier som stod på hylden.
  På den måde kunne biblioteket løfte sin rolle som kulturudbreder (gennem mangfoldighed) fordi læseren aldrig ville have fundet dén titel på slagtilbud i supermarkedet.
  Med venlig hilsen,
  Chris

 • Hej Sam Jeg har skrevet en 1 dag 2 timer siden

  Hej Sam

  Jeg har skrevet en kommentar om bibliotekernes indkøbspolitik. Pointen i mit indlæg er, at hvis man centraliserer indkøbene og ikke lader bibliotekerne selv råde over deres indkøbskonti, så er det meget få mennesker, der bestemmer, hvilken litteratur alle danskere læser. Kombinerer man denne tendens med selvbetjeningsbiblioteker, efterlades borgere med et bibliotek med bøger, som alle andre også læser uden professionel, kompetent samtale om, hvilke bøger der kunne være gode for netop mig - i mine øjne bibliotekets funktion. For at skulle synes det er en god ide med centrale indkøb og bibliotekarløse biblioteker er det min påstand, at man skal tro, at man som enkelt lille væsen er i stand til at vælge det HELT rigtige litteratur uden dialog, rådgivning, indføring i områder, man ikke nødvendigvis kendte til i forvejen. Den form for fri, ren vilje og indsigt tror jeg ikke på er til stede, hver gang der ryger en bog over disken.  

 • Kære Anita, tak for 1 dag 2 timer siden

  Kære Anita, tak for kommentarerne. Jeg mener selvfølgelig ikke, at vi er urene som mennesker, snarere transparente, og langt mere end vi tror. Pointen i denne sammenhæng er, at vi ikke er i stand til rent og uden anvisning at vælge den litteratur, som vi netop gerne vil have - som man bliver nødsaget til at gøre på et selvbetjeningsbibliotek. 

 • Og Michael, det var mig, 1 dag 2 timer siden

  Og Michael, det var mig, Lotte herself Garbers, der skrev dette, det er, som om literatursiden HELE tiden logger mig ud. Suk, men jeg kan tage det :)

 • Hej Lotte. Jeg bliver ligesom 1 dag 8 timer siden

  Hej Lotte.

  Jeg bliver ligesom Anita provokeret af din opfattelse af frie valg, at det ikke kan forekomme. Sådan som jeg opfatter dine betingelser for at et valg skal være frit, skal det være et fuldstændigt forudsætningsløst valg. For du mener jo tilsyneladende ikke at erfaring eller viden eller noget andet må have nogen indflydelse på et valg, hvis det skal være frit. Og et fuldstændigt forudsætningsløst valg kan ikke blive andet end helt tilfældigt, hvis man da i det hele taget er i stand til at træffe et tilfældigt valg når man er helt forudsætningsløs. Og så er det jo ret meningsløst at snakke om et frit valg. Og så kan du selvfølgelig sige at jeg netop har gjort det klart at du har ret, og at man ikke kan træffe frie valg, men nu er ideen om frie valg jo en vi bruger i det daglige, så at sige, på en meningsfyldt måde. Hvis det lå i den almindelige forståelse af begrebet at frie valg er en umulighed, så ville vi ikke bruge det som vi gør. Så jeg mener ikke at din forståelse af begrebet er i overensstemmelse med den almindelige forståelse – det er med andre ord et definitionsspørgsmål.

  Politikkens Danskordbog (3. udg.) definerer bl.a. ”fri” som ”som ikke er begrænset el. hæmmet af noget” og som ”som ikke er afhængig af nogen el. noget”. Efter min opfattelse menes der almindeligvis med et frit valg at det er et valg der træffes uden at være ”begrænset eller hæmmet” eller ”afhængig af nogen el. noget” udefrakommende i direkte relation til at man træffer valget. D.v.s man må f.eks. ikke være under gruppepres el. lign. Men man må selvsagt godt benytte sig af alle sine forudsætninger, al sin viden og erfaring. Og dermed er frie valg absolut en mulighed.

  Jeg synes mest man hører om benægtelse af frie valg i forbindelse med skæbnetro. Men det er jo en helt anden diskussion. Ja og hvis man tror på filosofien kaldet Atomlære (Demokrit ca. 460 – 370 f.Kr., ikke at forveksle med atomfysik), så virker hele verden rent mekanisk, og der kan på ingen måde være tale om frie valg. Men tror ikke der er mange i dag der tror på dén filosofi. :-)

  Som du nok har gættet efter mit ”profilbillede” er jeg Kristen, og jeg bliver jo lige nødt til også at komme med et Kristent ”bevis” på den frie viljes realitet, og dermed muligheden for at træffe frie valg. Her et enkelt skriftsted fra en af de apokryfe bøger :

  ”Fri vilje, tunge, øje, øre og hjerte til at tænke med gav han (Gud) dem (menneskene).” (Sir 17,6)

  Hav en dejlig kommende weekend! :-)

  Sam

 • Hvorfor mener du at vi ikke 1 dag 12 timer siden

  Hvorfor mener du at vi ikke afleverer til tiden....møderne er jo ikke lige først på måneden?

 • Marion, jeg er bange for, jeg 1 dag 12 timer siden

  Marion, jeg er bange for, jeg har udtrykt mig uklart. "Dear Life" skal jeg læse på engelsk i min fysiske læseklub til efteråret. Men det er rart at vide, den kommer på dansk.

  Novellen "The Bear Came over the Mountain" er af ældre datom og ikke med i "Dear Life"/"Livet". Den novelle kunne jeg ikke umiddelbart finde, men en nøjere undersøgelse har vist, at den indgår i "Fjendskab, venskab, ægteskab" og hedder "Bjørnen gik over bjergets top", så på den måde skulle alle forudsætninger for at anvende denne novelle og filmen, der blev lavet over den: "Away from Her" som et emne engang her i "De Filmlitterære", hvis der er interesse for det.

  mvh
  anne-lise 

 • "Så kom du" var kær som dens 1 dag 13 timer siden

  "Så kom du" var kær som dens personer var i al deres forskellighed. Egentlig er det rart at slappe af med en bog, hvor tingene flasker sig til slut. Ikke at der manglede problemer, men de løste sig på smukkeste vis.

  Og så var der omslaget. Et vidunderligt billede, som jeg kunne blive helt fortabt i. Jeg vil nok ønske som Marisse, at jeg havde læst på engelsk, for der var nogle skrubtudser i oversættelsen og korrekturen.
  Planed Parenthood, eh?

  mvh
  anne-lise 

 • En tilkendegivelse. Jeg har 1 dag 13 timer siden

  En tilkendegivelse.
  Jeg har lige været inde på mit biblioteks hjemmeside, og har tjekket op på hvornår jeg mon får fingrene i månedens bog, og som I ved selvsyn kan konstatere når jeg heller ikke at få læst bogen indenfor tidsfristen, men til gengæld er jeg i fuld gang med Klougart for anden gang, og hun er noget af en spændende udfordring for mig ;)
  Her kommer en kopi af min venteliste ! Og jeg vil endnu engang benytte lejligheden til et lille hjertesuk . Aflever venligst de bøger I låner til tiden. Det kan jo være der er andre læsere der venter . Jeg fik lovning på bogen d. 6/4 ,men det holdt så heller ikke denne gang :-(
  "Helleberg, Maria: Kongens kvinder. Bestilt 20/2 2014 interessedato 20/5 2014 forventet leveret 30/4 2014 nr. 1 i køen"
  Jeg sender lige en kommentar når jeg engang har fået den læst. Og jeg har jo lagt fire spørgsmål til alle forfattere ( sakset fra Jonathan Frantzens essay samling " Længere væk ") ud på forsiden af romanklubben ón Line forsiden. Jeg er spændt på om der kommer noget respons fra de deltagende forfattere.
  Venlig hilsen
  Connie

 • Hej Lotte. Du skriver: "Jeg 1 dag 15 timer siden

  Hej Lotte.

  Du skriver: "Jeg tror ikke på det frie valg Eller: jeg tror ikke på, at der er NOGET af det, vi gør, vælger, ikke vælger at gøre, som kommer fra et rent sted i kroppen, som ikke er syltet ind i normer, værdier, identitetsmarkører."

  Jeg ved ikke helt, hvad du mener med "et rent sted i kroppen"? Det efterfølgende med, at vi bringer vores normer og værdier med os, når vi vælger noget, forstår jeg godt, men mener du samtidig, at det er "urent"? 

  Jeg går også ind for, at folk med kompetence vælger bøger til bibliotekerne, men de skal samtidig også have fornemmelse af de lånere, der bruger bibliotekerne og lytte til deres ønsker. Ellers kommer lånerne ikke igen. Og man sikrer bedst oplysning, hvis man giver folk valgmuligheder. Så jo bredere udvalget er på bibliotekerne, des bedre, efter min mening. 

 • Kære Michael, jeg tror 1 dag 15 timer siden

  Kære Michael,

  jeg tror egentlig, vi er helt enige. Det, som jeg snublede over, var begejstringen for at slippe for at vælge - at centralisere, økonomisere, effektivisere. At regne med at hvis de gerne vil have Jussi på det ene bibliotek, så vil de også på det andet (megadårligt eksempel, for det vil de jo og hurra for det). Bibliotekarer kan, når I er gode, gætte det der, man ikke vidste, man ville have. Og det kræver hænder, tid, nærvær. Som Anita skriver: skal der spares, så lad være med at centralisere indkøbene, men drop nogle af dem, man kan få for under 100 kr. i Netto. Eller også skal det ikke stilles op over for hinanden: Bare drop det centrale indkøb - ellers bliver biblioteker til Indeks Retail som har 1! menneske, der udvælger bogpakkerne til boghandlerne...

 • Jeg er helt enig med dig, 1 dag 15 timer siden

  Jeg er helt enig med dig, Michael Linde Larsen. Jeg mener også, at biblioteker skal kunne rumme det hele, som de også gør i dag. Får man gode oplevelser på biblioteket, kommer man igen, og sker det gennem underholdende bøger, hvad så? Det kan være, som du skriver, at man kaster sig over andre bøger efter noget tid. Og gør man ikke, er det også ok. 

  Der har før været tale om, at bestsellere bliver købt ind i et stort antal eksemplarer, fordi mange venter i køen på at læse dem. Hvis man købte lidt færre af de mest populære bøger, blev der måske råd til flere forskellige typer bøger. Lånerne må så vente en måned eller to længere på de populære titler eller købe bogen. 

  Det må være en svær opgave at vælge, hvilke bøger man skal købe ind til bibliotekerne, men jeg synes, bibliotekerne klarer det helt fint. :o)

   

 • Hej Lotte Jeg er både enig og 1 dag 15 timer siden

  Hej Lotte
  Jeg er både enig og uenig med dig. Jeg er enig med dig i, at selvfølgelig skal folkebibliotekerne tage stilling i deres materialevalg. Men det mener jeg faktisk også, at de gør langt hen af vejen.

  Der hvor vores veje skilles, og sikkert mange andres, er når vi når til diskussionen om, hvad det er for nogle valg som bibliotekerne træffer.

  Jeg vil nemlig meget nødig tilbage til en tid, hvor bibliotekerne får et ry som et helligt sted med den fine kultur, og hvor man hører sætninger som "bibliotekerne er ikke noget for mig, da de alligevel ikke har de bøger jeg gider læse".

  For mig at se skal bibliotekerne træffe et aktivt valg om at være et folkebibliotek for hele folket. Det betyder bl.a. At vi også skal have krimier som man finder i Netto og andre steder. Vejen til læseglæde går ifølge min mening gennem masser af forskellige slags litteratur. Og hvis du først er læser, er chancen for at du også kaster dig over andre og anderledes bøger også meget størrer.

  Jeg mener at folkebibliotekerne skal have noget inden for alle genrer. Vi skal bare have det bedste inden for hver genre. Derfor køber vi også krimier og underholdningslitteratur på det bibliotek, jeg arbejder på. Vi køber også masser af smalle digtsamlinger, da vi ønsker at dække mange forskellige litterære behov.
  Så lad os være enige om at bibliotekerne skal træffe valg.

  Næste spændende diskussion er så, hvilke valg det skal være?

  Med venlig hilsen
  Michael Linde Larsen
  Litteratursiden og Odense Centralbibliotek

 • Hej Stina Holdt. Jeg er enig 1 dag 17 timer siden

  Hej Stina Holdt.

  Jeg er enig med dig i, at bogen både er velskrevet og underholdende, og også interessant, hvis man går op i politik. Jeg er også enig i, at beskrivelsen af partiet indefra, lige så vel kunne være noget, der foregik i et andet parti på Christiansborg. 

  Det er stadig generende, at man på Litteratursiden ikke kan se den blog, man kommenterer, men skal åbne et nyt vindue. Håber, det en dag bliver ændret. :o) 

  Den 17. marts skrev jeg også om 'Den hemmelige socialdemokrat' her på Litteratursiden, hvis du skulle være interesseret i at læse om det. 

  http://www.litteratursiden.dk/blogs/anita-gruen/20140317

 • Ja, og det at vi tolket Jacks 1 dag 18 timer siden

  Ja, og det at vi tolket Jacks død som et drab, gør også novellen mere åben for er det bare Ennis og vores egen mistro til omverdenen, der er på spil eller er det sådan det er? Det ville, som du skriver AnneLise, har haft en helt anden betydning både hvis hans død var et uheld eller det stod eksplicit at han blev dræbt.

  Jeg har lige reserchet lidt på Alice Munro. Hendes "Dear Life" er faktisk lige blevet oversat til dansk og udkommer ultimo maj under titlen "Livet". Et oplagt valg til en debat i efteråret. De, der har lyst kan jo sagtens læse novellen på originalsproget http://bog.nu/titler/livet-alice-munro

   

 • Ja, at Jack bliver dræbt pga 1 dag 19 timer siden

  Ja, at Jack bliver dræbt pga sin seksualitet, er vores konklusion som læsere, en konklusion forfatteren har hjulpet os godt på vej til at drage. Det sætter hans død i et skarpere relief, end hvis den havde skyldtes en hændelig ulykke og får én til at tænke på, om det nu også er rimeligt, at mennesker skal betale med livet for "at være anderledes". Og det har måske netop været Annie Proulx's hensigt.

  Og, ja, noveller er en dejlig ting. Koncentrerede som bouillonterninger :-)
  Vi har Alice Munro's "Dear Life" på programmet i min fysiske "Books in English" læseklub til efteråret. Filmen "Away from Her" findes på "Filmstriben" og er baseret på hendes novelle "The Bear Came over the Mountain", men jeg kan ikke finde ud af, om den er oversat til dansk eller i hvilken bog, den i så fald hører hjemme. Hvis den eksisterer/kommer på dansk, kunne den måske være et emne for "De Filmlitterære" på et tidspunkt.

  mvh
  anne-lise 

 • Tak for opsummeringen. Og 1 dag 22 timer siden

  Tak for opsummeringen. Og undskyld at jeg jo nærmest, satte dig på ekstra arbejde... Men en god pointe at få med fra historien, synes jeg.
  Og ja, der er meget man må lære at leve med, hvis man skal følge normer og skikke i mange af livets henseender.. Som H.C. Andersen skriver i Den Grimme Ælling: "Den er ikke som de andre og så skal den kanøfles".... Så vidt som jeg husker,at den grimme ælling, havde det i andegården :-)

 • Jeg har fået genlæst og 1 dag 23 timer siden

  Jeg har fået genlæst og nærlæst novellen igen og du har ret, Gitten. Drabet på Jack er noget vi som læser tolker - eller rettere sagt som Ennis tolker det. Jacks kone forklarer Ennis i telefonen, at Jack er blevet drabt, da hans bildæk eksploderede og brækkede næsen på ham. Ennis tolker det som at "nej, de fik ham med dækjernet" og da Ennis senere får at vide af Jacks far, at Jack havde fundet en anden mand, som ville skilles fra sin kone og flytte op til ranchen med Jack, VED Ennis med sikkerhed at de fik ham med dækjernet.

  Der er en af jer, der beskriver Ennis som lidt af en medløber, men han er også meget pligtopfyldende og gør som samfundet og normerne forventer af ham. Han kan ikke få sig selv til forlade Alma, når han har lovet at gifte sig med hende og han tør ikke som Jack, der er mere i "forbindelse" med sine drømme og følelser og lang mere urealistisk i sin tilgang til livet, forlade det hele og satse på et liv sammen. Novellens sidste linje er jo præcis sådan som Ennis betragter livet gennem hele novellen: "Så må man lære at leve med det".