Seneste kommentarer

 • Er lige flyttet til Kbh. Er 8 timer 54 minutter siden

  Er lige flyttet til Kbh. Er det for sent at være med? Hvordan foregår det? Skal jeg bare dykke op den 22. december?

  Mvh

  Vernon

 • Kan Bøger påvirke? 9 timer 7 minutter siden

  Kan Bøger påvirke? Kommentar.
  Til Tim Peterson
  Du stiller et ganske interessant spørgsmål om, hvorvidt bøger kan påvirke folk, og du kommer selv med et eksempel, idet du nævner Emma Gads ”Takt og Tone”. Nu er det jo med den, som med de politiske bøger, som du også nævner, at den netop er skrevet for at påvirke. Jeg kan så også nævne bøger, som givetvis har påvirket mange læsere. Jeg tænker her på bøger som f. eks. ”De sendte en dame” af Lise Nørgaard og Henrik Ipsens ”Et dukkehjem”, men her er jo også tale om bøger, som havde et budskab, og dette budskab blev da ganske sikkert opfattet af mange, især kvinder, som så blev påvirket til at gå ind for kvindefrigørelse.
  Nu mener jeg så ikke, at det er så interessant, om bøger af den slags påvirker læserne. Mere interessant er det nok at se på, om bøger, der ikke direkte er skrevet for at påvirke, hvis sådanne findes, så også har en indvirkning på en læsers udvikling eller bare på en læsers umiddelbare reaktioner.
  Som barn læste min generation indianerbøger, og resultatet var, at vi efterfølgende legede indianerlege. Vi læste også Tarzanbøger og bagefter løb vi rundt ude i skoven og udstødte mærkelige hyl. Vi var klart inspireret af det, som vi havde læst.
  Jeg har så prøvet at tænke over, hvorvidt jeg i en voksen alder har læst bøger, som har påvirket min ageren som person. Der er utvivlsomt bøger, som har betydet noget for mig, men om de har påvirket mig er mere usikkert. Jeg vil fremhæve et eksempel, nemlig Johannes V. Jensens ”Den lange vandring”. At jeg sætter denne bog så højt kan jo skyldes, at den i sin tankegang harmonerer med min tankegang, ligeså vel som at den skulle være skyld i, at jeg tænker, som jeg gør.
  Ofte er det jo således, at om man synes, at en bog er god, afhænger af, om man er enig i bogens tankegods
  Det nærmeste jeg kan komme en bog, rent umiddelbart har påvirket mig rent følelsesmæssigt, er Steinbecks lille novelle ”Perlen”. Jeg kan ikke læse den, uden at jeg fælder en tåre
  Jeg kan også fortælle om en anden bog nemlig, ”Désirée af Annemarie Selinko. I denne bog er der en scene, hvor dronningen møder sin søn inde i en kirke efter mange års adskillelse. Her græder jeg også som pisket, og da jeg for nogle år siden var i Stokholm, var mit eneste ønske: at komme ind i Ridderholmskirken og dvæle foran kisterne med de jordiske levninger af Désirée og Oscar.

 • Mange tak for din velkomst 10 timer 56 minutter siden

  Mange tak for din velkomst Anne Lise.

  Vi introducere os så snart min kollega er tilbage fra ferie :) Men vi glæder os til at læse nogle gode bøger og deltage i debatten.

 • Det kommer op snarest! 11 timer 54 minutter siden

  Det kommer op snarest!

 • Anja, du skriver at måske får 12 timer 18 minutter siden

  Anja, du skriver at måske får flere tid til at deltage i næste måned. Jeg kan ikke se hvad der er næste måneds bog i klassikerklubben.

 • Velkommen til debatten 14 timer 22 minutter siden

  Velkommen til debatten Michael. Ja desværre er bogen lidt svær at skaffe. Det kan påvirke deltagelsen lidt, men derudover er det en travl måned med gave indkøb, julefrokoster m.m. Det kan være svært at nå at læse. Måske får flere tid til deltagelse i næste måned.

  Udover at stoppe huller som Anne Lise bl.a. nævner så går jeg også ud fra at de brugte tid på at rengøre deres våben og udstyr. Samt sove når de fik mulighed for det.

  Anne lise, jeg synes også at det var iøjefaldende hvordan rangen lidt ophørte når de lå sådan sammen. Soldaternes mening talte. Og de blev inddraget i beslutninger.  I film og tv serier virker det tit som om der er meget mere klare linier mellem graderne mellem oberst, løjnant, soldat osv.

   

 • Antallet af kommentarer til 16 timer 25 minutter siden

  Antallet af kommentarer til "Intet nyt fra vestfronten" var atypisk, Michael Besser. Ofte har der i det års tid, jeg har været i Klassikerklubben, kun været indlæg fra mig :-] så jeg er bange for, at eventuelle vanskeligheder med at skaffe bogen ikke er den eneste grund. Forhåbentlig kommer der flere kommentarer.

  At de kaster sig over bøgerne, havde jeg ikke fæstnet mig ved, men, ja, det hænger givetvis sammen med, at disse forfattere i forvejen er vant til at læse. Paul Bäumer i "Intet nyt fra vestfronten" var taget direkte fra sin gymnasieklasse til fronten sammen med sine klassekammerater. Soldater, der ikke var bogvante, spillede gerne kort, fouragerede - eller fangede lus .... og hos Simonov stopper de granatsplinthullerne i deres kapper.

  Oppasseren Petja i denne bog tilbringer en stor part af sine vågne timer med at skaffe forsyninger og tilberede dem, og han er næsten lige så stor ekspert som Milo Minderbinder i "Punkt 22".

  Siden mit første indlæg er jeg kommet på tanker om, at nogen kritisk indstilling på tidspunktet for bogens tilblivelse, næppe ville have været velkommen. Så nu tænker jeg, at alene det at stille sig skeptisk til ordren "Ikke ét skridt tilbage" (for hvad skulle man erstatte de nyttesløse tab i dag med, når tyskerne i morgen på ny gik til angreb?) er dristig. Og endelig er bogen jo en roman.

  Omsorgen, hengivenheden, lydhørheden, fornuften - ja, i det hele taget forholdet mellem mændene - og de kvinder, der tog del - bærer præg af stor ligeværdighed uanset rang. Det var for mig en interessant vinkel. Hvad synes I andre?

 • Ja, jeg mener i høj grad, at 20 timer 55 sekunder siden

  Ja, jeg mener i høj grad, at bøger kan forandre den, man er og også ændre på måden, man handler på. 

  Selvhjælpsbøger er et godt eksempel på, at man kan få gavn af andres erfaringer. Hvis man hjemmefra ikke har fået så megen bagage med sig, der kan bruges konstruktivt, så kan bøger give én den ekstra viden, man har behov for, så man kan komme videre.

  Og har man fået en masse bagage med hjemmefra, så kan bøger om mennesker, der lever helt anderledes, end man selv gør, få én til at udvide horisonten og vise større forståelse. 

  "Ord som forløser" var en af de første bøger, jeg læste, eller snarere blev fanget af. Jeg havde læst  de bøger i skolen, man skulle læse for at gå til eksamen, men lystlæsning var nyt for mig. Jeg blev bevidst om nogle ting i mit liv og søgte mere viden. Biblioteket var derfor et godt sted for mig at starte, da jeg ikke havde ret mange penge og heller ikke havde den store viden om bøger. De to ting har heldigvis ændret sig. :o)

  Jeg tror også, du har ret i, Tim Petersson, at politiske bøger kan ændre måden, man tænker og handler på. Men nok først når man taler med andre, der er i samme situation som én selv. 

   

   

 • Apro pos at undersøge gennem 1 dag 9 timer siden

  Apro pos at undersøge gennem læseoplevelser som Moldt er inde på i sit indlæg.Ja, det er da en oplagt læringsmetode at bruge læseklubber i skolerne. Jeg er bekendt med en metode som vi bruger i vores børnehus ( og som jeg ved bliver brugt i rigtig mange af landets daginstitutioner). Prøv at Google på "Læseleg" Nå, tilbage til månedens bog.
  Jeg studsede lidt over om Churchill virkelig havde givet Bohr en røffel , og jeg finder det ret tankevækkende at familien bliver mere ond af at få skideballe, Ja- skæld ud fører sjældent til noget godt . Nå i den anledning vil jeg spørge forfatteren om det er påhit eller en virkelig hændelse du får flettet ind i historien , og hvad blev Bohr i så fald klandret for ?- Atombomben måske ?
  Jeg har igennem min læsning fået svar på mange ting og emner ved at Google lidt ,og det førte bl.a til en oplysning om at Bohr da han blev slået til ridder , valgte Yin/ Yan symbolet på sit våbenskjold. Sjovt nok har jeg gennem min læsning hele tiden haft en fornemmelse af at du Peter må have bygget dit persongalleri op omkring denne filosofi ? Er der noget om snakken , eller er det bare en fornemmelse jeg har ? Og hvad har jeg konkret at have denne fornemmelse i ? Jeg ved det ikke, men måske du eller en anden læser kan af - eller bekræfte min formodning ? Iøvrigt tænkte jeg lidt på David Lynch s "Twin peaks " tv serie når du beskriver din skriveproces Peter Høeg.
  Agent Cooper er heller ikke afvisende overfor det para normale.Det var lidt flyvske tanker fra mit tastatur. Mit håb er at mit indlæg kan være med til at udbrede debatten.

 • Det har været lidt vanskeligt 1 dag 10 timer siden

  Det har været lidt vanskeligt at få fat i bogen, men nu er den skaffet. Jeg overvejer om det har været et generelt problem, når man nu ser hvor få kommentarer der er kommet foreløbig.

  Jeg er ikke nået så langt med bogen endnu, men det tegner til en god læseoplevelse. Men allerede nu, vil jeg tillade mig at sammenligne med ”Intet nyt fra vestfronten” og ”I stålstormen” der har været diskuteret i klassikerklubben her i efteråret. Alle tre bøger beskriver dagligdagen ved fronten. En af de ting jeg har bemærket, er at når der er mere fredeligt, så kaster de sig over de bøger der er at finde. Er det karakteristisk for soldater ved fronten, eller skyldes det at vi har med tre kommende forfattere at gøre? Hvordan tilbragte de ikke-litterære de ”stille” dage? Det er selvfølgelig lidt sværere at svare på, da de ikke efterfølgende har beskrevet det. 

 • Kære Peter Høeg. Det projekt 1 dag 21 timer siden

  Kære Peter Høeg. Det projekt lyder spændende. At læse en roman for sig selv og at læse en roman for at skulle snakke om den med andre, er to vidt forskellige måder at læse på. Man fordyber sig mere, provokeres, undersøger, overvejer og kan via en god debat blive klogere på sig selv og andre. Flot at skolen kaster sig ud i det. Held og lykke med det og god arbejdslyst.

  Hilsen fra Moldt

 • Det er MEGET LANG TID siden 2 dage 13 timer siden

  Det er MEGET LANG TID siden jeg har været herinde og jeg kan også se at der ikke er megen aktivitet i klubben. Det er lidt ærgerligt synes jeg, men nu er jeg her med nogle ret godt anbefalinger synes jeg selv :-)
  Allerførst vil jeg anbefale romanen "Skygger fra Sprogøe" af Vibeke Marx. En roman som ta'r udgangspunkt i den sande "historie" om de kvinder der i perioden 1923 - 1961 havnede og opholdt sig på øen og blev betragtet som løsagtige og til fare for samfundet. Magda kommer til øen, på grund af dårlige familieforhold/hendes mors død vi følger herefter hendes liv fremadrettet. Historien er barsk, men er en rigtig god samtidsbeskrivelse af forholdene dengang og hvordan de ting der foregik på Sprogøe påvirkede pigerne der var der og de kommende generationer.
  Har samtidig opdaget at Vibeke Marx har skrevet rigtig mange romaner, så nu "går jagten ind" på andre af dem :-)

  Den anden bog jeg vil anbefale er ikke en roman men mere alternativ kulturhistorie og et indblik i annoncer som personer eller firmaer har skrevet igennem tiderne. Svend hvor har du gjort af mine trusser er en samling af sjove - pudsige og sørgelige glimt af et samfund, og hvis man holder af Diverse Meddelelser - et program som pt kører på DR1 - så vil man finde denne bog spøjs og tankevækkende.

  Glædelig jul og godt nytår - håber I får læst en masse. Jeg selv skal i gang med Paris af Edward Rutherford og Liv efter Liv af Kate Atkinson, og dem glæder jeg mig vildt meget til

 • Kære Arendse 2 dage 15 timer siden

  Kære Arendse Ørding,

  Nihilistens selvopholdelsesdrift, midt i erkendelsen af meningsløsheden ved egen eksistens, er så meget desto mere overbevisende end den selvopretholdelse, der baserer sig ved kontrol og angst, og at man derfor hæger om og finder mening i de parforhold og eksistenser, du selv og vi alle betragter omkring os i livet til hverdag.

  Når dette er sagt, finder jeg din anmeldelse begavet, dyb og en egenudgivelse værdig.

  Venlig hilsen herfra Schweiz

  Eric Pagh Bruun
  Greifensee, kanton Zürich

  https://www.youtube.com/watch?v=MDM0yAJjlBo

  https://www.youtube.com/watch?v=wUcKUpRxTgg

 • Jeg har også lige set 2 dage 16 timer siden

  Jeg har også lige set Hobitten 3! Som Tina skriver,  var jeg også begejstret for den første, knap så meget for den anden  - og slet ikke for den tredje! Jeg er enig i at der er alt for meget fokus på kampene, de mange slag - og alt for mange orker. Jeg savnede flere historier, på en eller anden måde var den lidt tynd! Men jeg er heller ikke til de store slag, selvom de jo er flotte og imponerende. Dog skal filmen dog ses - selvfølgelig skal man have afslutningen på trilogien med, og flot var den bestemt - men oppe og ringe var jeg ikke!

  tilgengæld har jeg ingen proplemer med at filmatiseringer afviger fra deres litterære ophav - filmatiseringer skal efter min mening ikke sammenlignes med bogen, men vurderes helt seelvstændig. Det er og bliver aldrig det samme at se en filmatisering af en bog som at læse bogen. 

  Men det kunne også derudover  være spændende at høre, hvad andre mener om Hobitten - og ja måske nogen har et bud på, om Hobitten egentlig er en børnebog eller voksenbog - eller begge dele, for det kan der komme hede diskussioner ud af har jeg erfaret! :-)

 • Så har jeg fået læst Zé 2 dage 17 timer siden

  Så har jeg fået læst Zé færdig og jeg synes at det var interessant læsning. Jeg synes at det var en kort krimihandling fortalt med mange ord. Der var mange seksuelle spændinger / frustrationer og korruption.

  Jeg synes dog at det var et rigtig godt sprog og jeg kunne godt lide at man ikke kun så handlingen fra et synspunkt men det skiftede ofte fra person til person.

  Bogen var spændende og en god overraskende handling og god slutning på krimien omend det som sker på de tre sidste linjer ved jeg ikke helt hvad jeg skal ligge i.

  Den mindede mig meget i skrivestilen om Zulu af Caryl Férey som jeg før har nævnt. Meget teksttung og ikke sådan lige at skimme igennem.

 • Hov, Otsuka har I jo med i 2 dage 21 timer siden

  Hov, Otsuka har I jo med i forvejen - det er mig, der læser for hurtigt, beklager. Men så er der jo bare endnu bedre plads på listen til de øvrige.

 • I har mange gode med - og 3 dage 4 timer siden

  I har mange gode med - og mange til god inspiration, som jeg (endnu) ikke har læst, tak for det.

  Hvis jeg skulle supplere listen, så skulle den blandt de oversatte titler da også rumme:

  F af Daniel Kehlman

  Russerdisco af Wladimir Kaminer

  Tiende december af George Saunders

  Bonsai af Alejandro Zambria

  Og måske også:

  Og vi kom over havet af Julie Otsuka

  Capo da Gata af Eugen Ruge

  Lever af David Wagner

  Og sikkert flere :-)

 • God tur i biffen Michael.Jeg 3 dage 12 timer siden

  God tur i biffen Michael.
  Jeg har kun set Hobitten 1 og synes den er vældig god. Den indfanger fint den humor og lune, som bogen også indeholder. Jeg er ikke Tolkien nørd i en grad,at jeg lader mig forstyrre voldsomt af ekstra karakterer og fravielser fra bogens handling. Jeg synes man skal lade filmen leve sit eget liv, og vurdere filmen som et selvstændigt værk. Det kan være interessant at sammenligne bog og film, men der må være plads til kunstnerisk frihed.
  Hilsen Tina
   

 • Er det ikke krævende at læse 3 dage 12 timer siden

  Er det ikke krævende at læse højt, spørger Helle.
  Professionel oplæsning og indlæsning af lydbøger er helt sikkert krævende og jo noget andet end højtlæsning for børnene eller sammen med gode venner. Her forestiller jeg mig, det er en god ide at læse teksten selv forinden og overveje f.eks udtale af navne og stednavne.
  Men ellers næh, det har jeg ikke tænkt på at det er specielt krævende . Selvfølgelig kan man blive træt i stemmen af at læse højt og træt af at skulle koncentrere sig, men så er det en fin ide at skiftes til at læse højt. Når man læser sammen med en god ven er det jo ikke performance men nærvær og fælles gode oplevelser, som er hovedformålet.
  Så nej. Jeg synes ikke det er krævende at læse højt. 
  Så prøv det da bare og indbyd kæresten, naboen, en god ven eller ......
  Hvis det ikke er rart for jer, er I een oplevelse rigere. Hvis det virker, venter mange gode oplevelser forude.

  Oplæsning for grupper har jeg endnu ikke selv den store erfaring med. Måske er der andre, som har lyst til at skrive om det ?
  Hilsen Tina 

 • Meget fint indlæg om en 3 dage 13 timer siden

  Meget fint indlæg om en anderledes måde at dele læseglæden med andre. Men er det ikke en ret krævende opgave at læse højt? Man skal være en god højtlæser for at holde de andres interesse fangen. Mht. Løgneren af Martin A. Hansen er den så fremragende læst op af Jens Albinus at anden oplæsning må blegne. God Jul.

 • Kære Britt - og jer andre der 3 dage 16 timer siden

  Kære Britt - og jer andre der kredser om det her med effekten.

  En vigtig del af den oprindelige ide til bogen, altså det frø der for mig altid er det en bog begynder med, et punktformigt glimt af et eller andet der virker som om det har spirekraft, det var i dette tilfælde to mennesker jeg kender, en ældre mand og en yngre kvinde, som begge har hvad man måske kunne kalde en ekstraordinær lydhørhed der vækker andre menneskers tillid, selv på afstand, og får dem til at åbne op. Vel at mærke uden at de derfor føler sig blottet.

  Igen og igen har jeg iagttaget disse to mennesker i kontakt med andre, og har igen og igen været fascineret af denne gave til at kunne åbne til andres tillid. Og af dens omkostninger, for disse to mennesker er derfor selvfølgelig under konstant pres fra en omverden der vil hen og have del i den sødme, den følelse af virkelig at blive set, som vibrerer omkring virkelig gode lyttere.

  Denne evne, dette talent har jeg så selvfølgelig prøvet at hæve op i det gyldne lys af plausible overdrivelser som jeg godt kan lide i litteratur.

  Mange venlige hilsner

  Peter Høeg

 • Kære Connie - og  jer andre 3 dage 17 timer siden

  Kære Connie - og  jer andre der generøst har syntes at bogen også er humoristisk.

  Hvis I vil tillade en helt privat bemærkning,  så er det her med humoren noget der har været en dyb ambition for mig i denne bog. Hvis ambition er det rigtige ord, måske skulle jeg hellere sige ønske.

  Humor er risikabel, bøger er traditionelt en alvorlig kunstform, højpandet, klog, lidt lang i ansigtet. Men personligt siger jeg som den argentinske forfatter Jorge Luis Borges: Hvad bøger angår er jeg hedonist. Der skal være lyst forbundet med læsning. Og humor er tæt ved lyst.

  Humor kræver altså at man som forfatter risikerer noget, risikerer at bogen ikke bliver taget alvorligt, risikerer at spændingen i handlingen opløses, at bogen føles for urealistisk.

  At et eller andet alligevel er lykkedes i dette tilfælde, det vil jeg tillade mig at konkludere efter at have læst dit og jeres indlæg om humor.

  Mange venlige hilsner

  Peter Høeg

 • Kære Michael Tak for dit 3 dage 17 timer siden

  Kære Michael

  Tak for dit indlæg. Ved du hvad, du har simpelthen fundet en fejl, noget både jeg og de mange der prøver at fjerne misforståelser fra et manuskript, har overset.

  Som jeg skrev i et tidligere indlæg, vi gør vores bedste, men tit er det ikke godt nok, og så sniger der sig forkertheder ind.

  Den du så venligt har påpeget vil blive rettet i næste oplag.

  Mange venlige hilsner

  Peter

 • Kære moldt - om stærke 3 dage 17 timer siden

  Kære moldt - om stærke kvinder: Når jeg ser på store, globale kulturfænomener som for eksempel de animerede børne/ungdomsfilm fra Pixar i Hollywood, så træder der for mig der - og mange andre steder - et fænomen frem som jeg tror er meget dybt: en ændring af forholdt mellem det mandlige og det kvindelige. Der er simpelthen gennem de sidste 30 år kommet stadig flere kraftfulde kvindebilleder frem i offentligheden,  både virkelige kvinder og kunstens fiktive kvinder.

  Udover mine personlige erfaringer med og fascination af det kvindelige, så kunne mine bøger måske også være en - bittelille - del af en sådan meget større bølge. Som vel også handler om langsom at afbalancere flere tusind års mandlig dominans.

  Eller hvad?

  Mange venlige hilsner

  Peter Høeg

 • Kære Marion Som jeg har 3 dage 17 timer siden

  Kære Marion

  Som jeg har skrevet også til de andre der har refereret fra møder i læsegrupper: Det er bevægende for mig at høre hvor intenst og engageret litteratur kan opleves når den bliver delt på denne måde. I gamle dage, både i rigtigt gamle dage, i antikken, og for bare hundrede år siden i Danmark, var højtlæsning og diskussioner om litteratur i grupper meget almindeligt. At denne gode, ja vel vidunderlige vane, nu tages op igen, det er jeg meget glad for.

  Så glad at jeg selv nu vil gå ind i den proces. Til foråret skal jeg på min lokale skole deltage i et ret omfattende projekt om litteraturformidling for børn og unge, hvor jeg skal undervise en hel syvende klasses årgang i litteraturoplevelse, kreativ skrivning og empati, altså hvordan man med udgangspunkt i litteraturoplevelse kan fordybe menneskelig kontakt. Der kommer vi blandt andet til at læse tekster sammen og fortælle hinanden historier og derfra undersøge hvad sammenhængen  er mellem have kontakt til sig selv som menneske og at have kontakt til eller kunne åbne mod litterære tekster.

  Dette blandt andet inspireret at dit og andres referater af jeres processer.

  Så tak for det.

  Mange venlige hilsner

  Peter Høeg