Bog

Knorten fra Cork

Af (
1994
)

Anmeldelse

Knorten fra Cork af Chet Raymo

01 feb.08

Familiekrønike om en dværg i Irland, der kigger stjerner og fængsler og bevæger os med sine poetiske refleksioner over verdensrummet. Og eksistensens vilkår. En moderne variant af eventyret om skønheden og udyret.

Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

Frank Bois er dværg, 43 tommer høj og 43 år gammel, ensom og isoleret og konstant og smerteligt bevidst om, at han er en lille, grim og vanskabt mand.  Han vil hellere se på himlen end tale med mennesker, ja, så længe han kan huske, har han studeret nattehimlen, gjort observationer fra sit loftsvindue i Cork, Irland, af måneformørkelser og stjernebilleder og kometer, som han sender til et observatorium i Dublin.

Vi møder Frank, da han er på vej mod mediesucces med sin erindringsroman ”Natteliv”, som skal udkomme hos Penguin i London, og på et tidspunkt, hvor hans eneboertilværelse begynder at skride under ham, og han så småt begynder at blive et socialt væsen.

”Natteliv” beskriver han som ”en poetisk skildring af nattehimlen tilsat en god portion personlig historie”, og det er en karakteristik, der passer perfekt på ”Knorten fra Cork”. For den er romanen, der både bringer os poetiske indslag af naturvidenskabelig karakter om universets beskaffenhed og Franks historie.

Hans mor hed Bernadette og var fransk og smuk og synsk med en stærk erotisk udstråling. Hans far amerikansk soldat, hvilken vides ikke, for den mandlige besætning var stor på det amerikanske troppetransportskib, Bernadette som 16-årig sniger sig om bord på i 1946; og da hun bliver opdaget og sat af i den irske by, Cork, har hun haft seksuelle forhold til adskillige af skibets soldater.

Vi får hendes historie og følger den indflydelse, som Franks tre surrogatfædre får på hans opvækst, én af dem vækker hans passion for stjernerne.

Og vi får Franks historie, hans liv, som det virkelig var, og det liv, der kommer efter forfatterdebuten; vi får lov at komme tæt på ham, der som en anden Quasimodo tilbeder skønheden i alle dens former og især holder af at betragte smukke kvinder, for ham lige så fjerne og lige så vidunderlige som himlens stjerner. Skønhed og vanskabthed er to væsentlige elementer i bogen – og der er en konstant refleksion over, hvorfor udseende betyder så meget i denne verden, hvorfor det altid er facaden, der tæller.

Der er måske lidt vel meget Hollywood over slutningen, men lad jer endelig ikke afskrække af det, for ”Knorten fra Cork” er en sofistikeret, intelligent, vittig og bevægende roman om stjerner, kvantefysik, kunst og kærlighed, som fortjener mange læsere!!

Og Chet Raymo - af indisk afstamning - professor i fysik og astronomi i Massachusetts, har ihvertfald formået at få det astronomiske stjernestøv til at cirkulere i min hjerne!

Romanen er filmatiseret i 1995 med titlen: ”Frankie Starlight”.

Se mere på Chet Raymo’s website

Raymo, Chet: Knorten fra Cork. Oversat fra amerikansk af Claus Bech efter ’The Dork of Cork’. Munksgaard/Rosinante, 1994. 284 sider.

Lån bogen på Bibliotek.dk eller Køb bogen

 

Bogdetaljer

Forlag
Munksgꜳrd/Rosinante
Faustnummer
20724862
ISBN
9788716149923
Antal sider
284

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer