Bog

I dine øjne

Af (
2018
)

Anmeldelse

I dine øjne

08 okt.18

Malene Ravn skriver så smukt, at selv et stenhjerte må briste. Bevægende slægts- og Danmarkshistorie om at være født som et uægte barn og om altid at føle sig anderledes og uønsket .

At blive født som en uægte unge i 1930 har næppe været morsomt, hverken for mor eller barn. At blive født som uægte unge i 1930 og have kulsort hår, gylden hud og skæve øjne har været noget nær en katastrofe. Lille Erik fødes af Gudrun, der mentalt set selv er et stort barn. Hun er 18 og har mødt en mand, som besvangrer hende, og efter fødslen vil han ikke vedkende sig faderskabet, fordi han allerede er gift.

Sådan en historie kan de fleste familier diske op med, men her er det lille twist, at faderen til barnet er en af de kinesere, der kom til København med ’Den Eksotiske Karavane’ for at optræde i Tivoli i 1902. Her er der altså dømt et liv som uægte barn, horeunge og bastard i ordets bogstaveligste forstand. Allerede som helt lille ved Erik, at han er uønsket, og gennem hele barndommen får han at vide, at han har ødelagt sin mors liv. Som uønsket er det bedst at gøre sig usynlig, og det gør han, Erik ser aldrig sine medmennesker i øjnene resten af livet og ønsker mest af alt bare at blive ladt alene.

Medmenneskelighed skal man lede længe efter, og kun Alfred, en af moderens kærester, er en ven i barndommen. Eriks hustru viser ham meget senere, at det ikke handler om, hvordan man ser ud, men hvordan man er. Men det er for sent, skaden er sket, man gjorde et barn fortræd. På trods af en kærlig hustru og et godt voksenliv, magter han ikke at rette op på overgrebene fra barndommen.

'I dine øjne' er en roman om at føle sig fremmed, at være fremmed og om social armod og misrøgt. Malene Ravn fortæller en nuanceret generationshistorie om fattige kvinder og mænds livsvilkår midt i forrige århundrede og deres mangel på handlemuligheder. For på trods af overgrebene og svigtene overfor sin søn, fremstilles Eriks mor ikke kun ond og grusom, og der er sprækker i facaden, der viser, at hun godt vil ham, men at hun desværre altid ender op med drikfældige og voldelige mænd, der sætter dagsordenen. Når hun er ufølsom og afstumpet, er det fordi hun ikke ved bedre og aldrig har det mentale overskud. Det er tiden, hendes opvækst og syn på fremmede, der gør hende til det bæst, hun er.

Malene Ravn har skrevet en fantastisk slægtsroman om vores forældre, bedsteforældre og oldeforældres liv. Et liv, hvor stor fattigdom var dagligdag med en social ulighed, vi slet ikke kan forestille os og et liv, hvor kvinders rettigheder var en by i Rusland, og børn blev vanrøgtet og mishandlet i en grad, der ville være helt utænkeligt i dag. Men romanen handler mest om at være anderledes og udstødt af fællesskabet.

Romanen har et kæmpe potentiale for at blive læst af alle generationer, fordi den har noget at sige os alle. Det er en slægtsroman, en generationsroman, en historisk roman, en menneskeroman, der kan huske os på, hvad omsorgssvigt, mangel på kærlighed og empati og et afstumpet menneskesyn gør. Læs nu den roman og forsøg at blive et bedre menneske.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
54643144
ISBN
9788702272826
Antal sider
471

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer