Bog

Fortællingen om Flora Danica

Af (
2014
)

Anmeldelse

Fortællingen om Flora Danica af Henning Knudsen

01 dec.14

Et lille stykke unik dansk kulturhistorie er med dette pragtværk blevet tilgængelig for den brede danske offentlighed.

Flora Danica er for de fleste af os synonymt med det kostbare og betagende smukke Flora Danica-stel, som stadig produceres, men til priser langt over de flestes formåen. Det originale stel eksisterer stadig og tages i brug til store middage i kongehuset.

Inspirationen til stellet er verdens største floraværk, et uhyre ambitiøst og kostbart foretagende. Hensigten var intet mindre end at opsnuse og indsamle samt afbilde den komplette flora i Danmark, Norge, Grønland, Island og Færøerne. En gigantisk og strabadserende indsats af indsamlerne, der måtte sejle, ride, gå eller klatre for at nå ud i alle rigets afkroge. Det tog 122 år, fra 1761 til 1883, og kunne udelukkende realiseres takket være seks kongers gavmildhed. Et projekt, der ville være helt urealistisk i dag. Det udkom på trods af diverse krige og statsbankerotten i 1813. Atten bind med 3240 tavler, og de fleste af de uerstattelige kobbertavler blev oven i købet reddet ved Christiansborgs brand i 1884.

Forfatteren er mykolog, svampeekspert og ansat ved Statens Naturhistoriske Museums Bibliotek, hvor der naturligvis findes et eksemplar af ”Flora Danica”. Han har medtaget et repræsentativt udvalg af de 3240 tavler, 253 i alt, og som i det store værk starter han med de flotteste planter og slutter med de mest primitive, for det gælder selvfølgelig stadig om at fange læserens interesse fra begyndelsen.

Det lykkes vældig godt, må man sige. De udvalgte tavler er en æstetisk nydelse. De er scanninger af mønsterarkene med de oprindelige tilføjelser om farvelægningen og enkelte (kaffe?)pletter. Der er både detailtegninger til hjælp ved identifikation af planten og tegninger af hele planten. Det danske og latinske navn oplyses og i nogle tilfælde også det folkelige navn. Der er oplysninger om plantens udbredelse, beslægtede arter og anvendelse m.m. samt små litterære uddrag og anekdoter.

Forfatterens begejstring for det unikke værk brænder igennem. I tillæg til tavlerne får vi hele forhistorien: De første eksempler på floraer, mændene bag det store værk, udgiverne, indsamlerne, kunstnerne og kongerne. Vi hører også om teknikken bag de håndkolorerede tavler, hvor de færdigmalede tavler kaldes mønsterark.

Sverige har sin Carl von Linné, hvis systematisering af naturen revolutionerede naturvidenskaben. Danmark kan med rette være stolt af sin Flora Danica, som er en naturhistorisk milepæl, Danmarks mest ambitiøse udgivelse nogen sinde. Det findes kun i få eksemplarer og sælges til eksorbitante priser. Lad så være, at det aldrig kom til at opfylde sit egentlige formål som et praktisk værktøj til at forbedre landbrugsøkonomien. Dertil var det for elitært, for længe undervejs og det planlagte, forklarende tekstbind udkom aldrig.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt & Ringhof, i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum
Faustnummer
51392728
ISBN
9788711337813
Antal sider
607

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer