Hvor mange afslag skal der til for at slukke lyset for et forfatterskab?

Oprettet: 13.04.2015 - 11:25
afslag fra forlag

Så fik jeg afslag på en digtsamling, på lykkehjul og stejle, som jeg havde sendt til Linhardt & Ringhof. Jeg gik i den naive tro at min debutantudgivelse, ville åbne alle døre og gøre en ende på den tunge vandring.

Nej, selvfølgelig var jeg klar over at det ikke ville være så nemt, for det er ikke digtsamlinger og noveller der ligger højst på forlagenes ønskeliste. Med mindre du har lavet noget rigtigt godt, og den naive tro var jeg i. især fordi nogle af de digte jeg havde lagt i, er blevet rost til skyerne på fyldepennen.dk, et forfatter netværk hvor vi kommenterer hinandens tekster.

 

Så hvad får man af svar fra et forlag, når man nu ikke får et ja. Ingenting, bare en masse undskyldninger om at de ikke har tid til at kommentere deres nej.

Så er der jo en masse klokker der ringer, og en af dem siger at den nok aldrig bliver udgivet.

Pjat, selvfølgelig gør den det, og hvis det ikke hjælper hos forlagene, så selvudgiv.

jeg har prøvet begge dele, Nano poet kom 30. april 2014 og Glimt af lys/Shimmer of light, Nano poet hos forlaget Helle og Glimt af lys/Shimmer of light gennem henholdsvis Saxo.com og Lulu.com. ingen af dem gav det store sus, som jeg havde håbet på, men en masse erfaring, som jeg både med et glimt i øjet og på grædende knæ udøser af.

Til stor gene for dem der synes det lyder som klynk.

 

Hvor mange afslag skal der til for at slukke lyset for et forfatterskab?

Det var overskriften, og jeg skriver stadig, selvom jeg har indtil videre stadig får nej til mine manuskripter. Jeg kan ikke lade være med at skrive, søndag aften, da jeg sad og skrev på min roman, Espian Vargo, fik jeg nærmest en euforisk oplevelse, mens jeg lavede research til nogle historiske elementer i bogen. Jeg skulle bruge nogle dele af den spanske inkvisition, som led i et plot, og tænkt jeg fik den til at gå op. Men så kom spørgsmålet.

Hvor stor en chance er der for at den bog bliver udgivet, for min Eternal DarkRay kom tilbage med uforrettet sag.

Nej, ikke helt uforrettet, for jeg havde selv en fornemmelse af at den var for voldsom til forlagets segment, børnene og de unge. Jeg ved der er et par scener, der er meget voldsomme, og som jeg formoder var det der gav nej’et, men det er kun gisninger.

Jeg havde dog selv tilkendegivet overfor dem, at jeg er klar over de barske handlinger der er i, og derfor gjorde det ikke ondt.

Men ellers er det hele tiden, med svarene fra forlagene, man skal selv gætte sig til hvor skoen hæmmer.

 

Og nu er svaret så, på om der kommer et tidspunkt, hvor man har fået afslag nok.

Ja, i mit tilfælde vil der nok aldrig komme et afslag der får mig til at stoppe, jeg har for mange ting at fortælle.

Men jeg har kendskab til mange, som stopper i frustration over at de ikke kan komme videre, og ikke er klar til selv at tage hånd om det.

På fyldepennen.dk, har de taget et redskab i brug, hvor man gennem dem gratis kan få udgivet sit materiale på Apple Ibookstore, men man får heller ikke noget for det. Kun muligheden for at få sit navn slået fast, og det er selvfølgelig en start.

Jeg har samme problem, navnet Tue Omø er ikke synonymt med et forfatterskab, ikke endnu. Men jeg er også kun lige startet, dog med et par hårde bump, og en opbremsning.

 

Et godt råd, tænk aldrig på hvad de gode forlag skriver, tro på dig selv og det du laver.

Et afslag er ikke et nederlag, men kimen til at komme videre, og vise de høveder, at de tog fejl. Det kunne jo være at du gemte på den nye Michael Strunge, Søren Ulrik Thomsen, J. K. Rawlings, Klaus Rifbjerg eller hvem der gav dig idéen om at et forfatterskab ikke ville være så tosset en geschæft.

Du skal bare ikke tro at den hellige grav er vel forvaret, for du må se i øjnene at det er op af bakke at få udgivet sine bøger.

Du kan ikke leve af dit hjerteblod, i hvert fald ikke i første omgang, kun håbe på at den første bog afføder flere, og at bog nummer 3 eller 4 giver afkast. Forudsat at den går igennem hos et forlag.

 

Jeg formoder at dette emne sikkert har været oppe at vende flere gange, men jeg syntes lige jeg ville bruge mine ord på det. Håber du fik noget ud af mine betragtninger. Er åben for kommentarer og en diskussion.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Barbara Rugholm Hessellund (ikke efterprøvet)

    ons, 15/04/2015 - 10:42

    Forhåbentlig rigtig mange Tue. Håber det bedste og tak for dit indlæg. Andre derude med lignende oplevelser?