TAGE SKOU-HANSEN

Oprettet: 12.02.2015 - 18:22
Tage Skou-Hansen

Hyldest til Tage Skou-Hansen i forbindelse med hans 90-års fødselsdag i februar i år.

Stor dansk forfatter fylder 90 år i dag. Han blev efterkrigstidens litterære samvittighed og fyrtårnet der ragede op i landskabet. Til trods for at han i sin tid skrev essayet: Forsvar for prosaen, hvor han provokerede og nedgjorde lyrikken på prosaens bekostning, havde han en pointe som jeg kunne se den gang, men samtidig var han redaktør af Heretica sammen med Frank Jæger, som jeg om ikke forgudede, så i hvert fald heller aldrig har sluppet. De har begge fulgt mig i mit liv fra sidelinjen: Prosaen og lyrikken.

Tage Skou Hansen er prosaist. Frank Jæger var født lyriker.

Jeg kom på Askov Højskole et halvt års tid efter gymnasietiden og militæret og fik rystet nogle oplevelser af mig dér og fik begyndt på mit voksne liv. Tage Skou-Hansen blev min lærer i litteratur og digtning. Jørgen Knudsen var min dansklærer og forstanderen Knud Hansen var den fantastiske foredragsholder på Askov. Gode folk at være sammen med og blive undervist af som ung.

Jeg trængte til en vejviser

Tage Skou-Hansen blev mit møde. Det afgørende indtryk og vejledning som var godt og udviklende for mig. Hans aftener i hjemmet, hvor han havde samlet os alle husker jeg som dybt interessante. Hans undervisning i moderne poesi glemmer jeg aldrig, han var en åbner og dybsindig læser. Lige hvad der var brug for. Jeg har mødt ham mange gange igennem årenes løb og haft ham tilkaldt som foredragsholder på voksenundervisningen i Holbæk, hvor han fortalte om sin store rejse til Indien. Jeg interviewede ham til lokalradien om hans forfatterskab i forbindelse med en Bogfestival, jeg havde arrangeret. Jeg mødte ham på Filmskolen, hvor han sad i bestyrelsen og støttede os unge, da vi havde lavet ballade over skoleledelsen og bestyrelsen flertal ville lukke skolens efteruddannelse som straf for vor kritik. Han var på vores side, den gamle frihedskæmper og støttede os diskret fra sidelinjen mod flertallet. Jeg var på Vallekilde Højskole da han var der og holdt et stort foredrag om sin syv binds romanserie om Holger Mikkelsen. Og jeg filmede ham diskret under foredraget, som jeg havde fået lov til. Senere fik jeg rettighederne til en af hans romaner uden beregning. Det må blive i det næste liv.

Jeg trængte til en vejviser og fik et fyrtårn. Helt stilfærdigt tak for det. Til lykke med de 90 år og tak stadig for din flotte debut: De nøgne træer. Den brugte jeg mange gange i min dansk undervisning og din prosa gik rent ind.

© Tommy Flugt

12.02.2015

http://www.litteratursiden.dk/forfattere/tage-skou-hansen