Anonym eller ej

Oprettet: 12.02.2014 - 15:05

Skal vi acceptere anonyme indlæg eller skal man være logget ind på Litteratursiden for deltage i det gode selskab?
 I meget gamle dage, altså for ca. 8 år siden, da vi startede den første version Læseklubben her på Litteratursiden, skulle man ikke logge sig ind for at deltage i debatten. 
Vi har fra starten af læseklubbens liv opfordret alle til at melde sig ind i de enkelte læseklubber og skrive lidt om sig. Det havde – og har stadig – flere formål. Hvis man er meldt ind i en klub, er tilhørs forholdet større og man føler måske en vis forpligtelse i at deltage og følge med i bog debatter om bøger, man ikke ellers ville have fået læst. Netop det at blive ”tvunget til” at læse bøger, man ikke selv ville have fundet, er ofte noget af det medlemmer af læseklubber fremhæver som en fordel. Mange har en tilbøjelighed til at læse samme type bøger og en læseklub kan måske rykke ved disse læsevaner.

Når man skriver lidt om sig selv i medlemsprofilen, deler man så at sige lidt mere ud af sig selv, og vi får mulighed for at lære hinanden mere at kende. I en læseklub betyder alder og social status ingen ting. Hvad der er interessant for os, er læsevaner og læseoplevelser og lysten til at dele ud af begge dele. Det er også godt med et billede på profilen. Jeg er selv flere gange blevet genkendt, og har været heldig at genkende andre medlemmer af Litteratursiden på bogmesser og lignende rundt i landet. Det er simpelthen så hyggeligt også at mødes i ”det virkelige liv” og lynhurtigt have noget at snakke om, fordi vi i forvejen kender hinanden fra Litteratursiden.

Vi var i læseklubbernes barndom, dengang man ikke skulle logge sig ind for at skrive, meget sjældent plaget af spam og yderst sjældent plaget af upassende bidrag.  Langt de fleste, som deltog i debatten, kaldte sig ved deres eget navn og underskrev sig ganske simpelt efter hvert indlæg med navn.

I dag er teknikken bag Litteratursiden mere avanceret og giver os flere muligheder. I nogle år har det været obligatorisk at alle skulle lave et login og en brugerprofil på Litteratursiden for at kunne deltage i debatten eller for at oprette anmeldelser, boglister mm. Det havde sine fordele, men jeg er glad for den seneste udvikling.

Nu har vi nemlig i Litteratursidens redaktion igen åbnet for muligheden for at skrive med på Litteratursiden uden at være logget ind.
Du kan altså nu skrive med i læseklubberne uden at være logget ind. I stedet for dit brugernavn står der nu Anonym”, når du skriver uden at være logget ind.

Får vi så ikke mange upassende bidrag? Næ, det har vi ikke oplevet. Nogle gange kan det måske endda være en fordel, at man kan være anonym. I debatten om ”Sommerbarn” for nylig fået et indlæg fra en bruger, som skriver at bogen minder om hendes/hans egen barndom med omsorgssvigt. Måske er det faktisk første gang, denne bruger sætter ord på sine oplevelser.

Når det er sagt, må jeg tilføje, at jeg da langt foretrækker, at man sætter sit navn under et indlæg, hvad de fleste i debatten også gør. Jeg tror simpelthen, at os der læser er ”ordentlige folk”, som tænker os om før vi skriver, gerne vil være vores meninger bekendt og gerne vil dele ud af os selv.

Hvorfor skal jeg så vælge at logge mig ind? Blev jeg spurgt den anden dag.
Ved at logge dig ind og lave en brugerprofil på Litteratursiden, får du flere fordele. Du kan i din profil skrive lidt om dig selv, dine læsevaner, måske linke til din egen bog blog, hvis du har sådan en.
Men en profil kan du oprette dine egne boghylder, hvor du liste op hvad du har læst, gerne vil læse osv. Jeg bruger min egen boghylde til at holde styr på, hvad jeg har læst og til de ungdomsbøger, jeg bruger når jeg i mit arbejde laver booktalk for unge mennesker. Du kan også lave boganmeldelser, blogindlæg og lister over gode bøger som f.eks denne Jens Henrik Holm har oprettet. Alt sammen til gavn og glæde for dig selv men ikke mindst for os andre.
Der er altså fortsat mange fordele ved oprette en brugerprofil. Så gør endelig det.
Skulle du så få lyst til at skrive en kommentar i debatten uden besværet med at logge dig ind, så gør det.
Hilsen Tina

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Anonym

  tor, 20/02/2014 - 16:18

  Jeg er dagligt inde på Litteratursiden for at læse spændende indlæg og artikler, men jeg betragter min blog på blogger som mit "hjemsted", så jeg er glad for at kunne underskrive med den "signatur".

  Mange hilsner fra

  anna E

 • Tina Karina Mor...

  fre, 21/02/2014 - 12:17

  Tak for svar anna E.
  Så det du mener er altså, at du er glad for, at du ikke behøver oprette en brugerprofil, men blot kan linke til din egen blog, hvor vi så kan klikke os ind for at opdage mere om dig ?
  Hvis jeg forstår dig rigtigt, har du tidligere "kun" læst, men vil nu gerne skrive med en gang imellem, fordi det er blevet lettere ?
  Er det rigtigt forstået, eller overfortolker jeg i egen interesses tjeneste ? :-)
  Interessant og flot blog du har. Vi vil meget gerne se mere til dig her på Litteratursiden.
  Hilsen Tina 

 • Anonym

  fre, 21/02/2014 - 16:27

  Hej Tina

  Ja, jeg er glad for bare sådan umiddelbart at kunne bruge min blog som "brugerprofil" og har allerede gjort det en 3-4 gange.

  Mange tak for de pæne ord :-) 

  Hilsen

  anna E

 • Tina Karina Mor...

  tor, 20/02/2014 - 12:49

  Tak for jeres kommentarer, som vi vil tage med i overvejelserne til Litteratursidens næste redaktionsmøde.
  Selv kan jeg, som det fremgår af mit indlæg,  se både fordele og ulemper ved inlognings proceduren.
  Jeg er dog helt overbevist om, at jo lettere det er at  skrive en kommentar, jo flere er vi, som får lyst til at blande os i debatten.  Selvfølgelig med en hilsen med navn vores navn bagefter :-)
  Skriv endelig videre, og kom med din mening om  hvorvidt vi på Litteratursiden fortsat skal have mulighed for at kommentere i bl.a. læseklubberne uden at være logget ind.
  Hilsen Tina

 • mjjzf

  ons, 19/02/2014 - 15:22

  Jeg ser det ikke som nødvendigt, at det er obligatorisk.

  Jeg mener, at det er en god idé for fællesskabet, at man bruger sit eget navn eller et bestemt brugernavn.

 • Anita Grün (ikke efterprøvet)

  tor, 13/02/2014 - 06:49

  Jeg synes bedst om at læse indlæg, hvor jeg ved, hvem der har skrevet det. Jeg har svært ved at forholde mig til anonyme indlæg. Det tager kun et øjeblik at logge sig ind, så hvorfor skal vi "spares" for det minut ekstra? 

  Siden fungerer ikke optimalt, efter I har fået ændret design. Fx kan jeg ikke læse den blog, jeg kommenterer, kun hvis jeg åbner et ekstra vindue. Så der er enkelte ting, der stadig generer, når jeg læser med herinde. 

 • I Moritzen

  tor, 13/02/2014 - 15:15

  Lige mine ord. Og i de forskellige debatter er det ret kunstigt at henvise til anonym den og den dato.
  Og vil nogen være anonyme, så er det jo ret nemt at oprette en skinprofil.