Tegneserier er også litteratur

Oprettet: 01.08.2013 - 13:31

De læsere, der ikke udelukkende er til ord tager tegneserier og graphic novels sig kærligt af og bidrager med en lige så vigtig forståelsesramme af livet som den traditionelle roman. For det er det læsning kan – uanset om den foregår alene i ord eller i samspil med billeder.

”Jeg læser ikke rigtig noget, jeg læser kun tegneserier”. Den sætning har jeg hørt flere gange, når jeg har fortalt folk, hvad jeg arbejder med. Som om det at arbejde med litteratur kræver, at man, hvis man møder sådan en som mig, bekender, om man læser eller ej. Og åbenbart er tegneserier ikke rigtig litteratur, hvis man følger den logik, der ligger i udsagnet.

Jeg vil give dem ret i, at tegneserier ikke er rigtig litteratur, hvis den traditionelle roman er parameteret for, hvad der er rigtigt. Men har tegneserien som medie ikke netop været med til at udvide forståelsen af litteratur og ikke mindst hvad litteratur kan?

For kombinationen af ord og billeder kan ikke alene nuancere, berige og udfordre den traditionelle fortælling i ord, men den kan også ramme læsere, som lærer, tænker og sanser bedre gennem billeder end ord. Eller som jeg, der netop værdsætter det samspil eller den modsætning, der kan opstå i kombinationen af de to udtryksformer. Det er en anden måde at læse på. På én gang kræver det mindre af mig som læser, idet jeg ikke selv skal skabe billederne i mit hoved og dermed får visualiseret ting, jeg måske ville have svært ved at forstå, når det blev fortalt med ord.  Men på den anden side udfordrer det mig også, idet jeg skal læse flere lag ind i fortællingen og selv være med til at skabe sammenhæng mellem de forskellige lag. Og begge dele tiltaler mig.

I denne måned sætter vi på Litteratursiden fokus på graphic novels - en af tegneseriens populære afarter. Det gør vi dels i en hyldest og dels som en præsentation af de mange nye værker, der pipler frem fra både danske og udenlandske forlag. Og en af de ting, der har slået mig i den forbindelse er, at mange af værkerne faktisk giver sig i kast med tunge, komplicerede og tabubelagte emner, som netop kan være svære at sætte ord på og forklare på skrift, men som med billeder kan blive håndgribelige og interessante.

Traditionelle tegneserier som Anders And er naturligvis i den lidt mindre tunge ende, men mønstret er det samme, for ofte bevæger han sig rundt i historiske beretninger, i sagn, myter og andet stof, som er nyttig viden, som i Anders And bliver underholdende læsning. Det er læring om livet – bare på en anden måde end i en almindelig bog.

Jeg vil derfor lade denne blog være en påmindelse om, at tegneserier og herunder også graphic novels ikke er forkert litteratur, men at det tværtimod rummer nogle muligheder for at fange nye og andre læsere, end dem, der sværger til ord. Jeg synes, at det er dejligt, at litteratur netop er et felt i bevægelse og at den giver plads til læsere af enhver art.

Så bare for god ordens skyld. Hvis du møder mig, behøver du ikke aflægge rapport om, hvorvidt du læser eller ej. Men jeg bliver da lidt varm om hjertet, hvis bare du læser lidt. Om det er romaner, tegneserier, graphic novels, e-bøger eller fysiske bøger er for mig ét fedt – bare du læser. For det er gennem læsning, at vi kan udvikle os som mennesker og det bør ingen snyde sig selv for.