Passer litteratur og internettet sammen?

Oprettet: 23.02.2015 - 09:55

Kan det lade sig gøre at få en god litterær debat på internettet? Kan det lade sig gøre at ”tale” sammen om bøger på en måde, så hver man føler det er en samtale og ikke blot løsrevne kommentarer? Kan vi komme til at føle os som én stor læseklub?

Det var nogle af de spørgsmål vi stillede hinanden, da vi startede læseklubberne op på litteratursiden i slutningen af 2007. Men inden vi svarer på det, så skriver vi også et vemodigt farvel til jobbet som debatredaktører på Litteratursiden.
Fra den 1/3 har vi nemlig begge fået nye arbejdsopgaver, som tidsmæssigt er svære at forene med vores arbejde på litteratursiden. Heldigvis har vi fået gode afløsere i jobbet som debat og læseklubredaktører. Derfor overlader vi trygt roret til dem og de øvrige medlemmer af Litteratursidens redaktion.

Som altid, når man afslutter noget godt, giver det lyst til et tilbageblik…..

Da vi startede læseklubberne på litteratursiden fra 8 år siden, stillede vi os det store spørgsmål: Har folk overhovedet lyst til at skrive sammen om bøger på nettet?
Det svarer vi på lidt senere…
For først tænker vi på alle de mange, sjove skæve, tankevækkende og gode skriverier på siden. Nogle Litteratursidens brugere har vi lært at kende i det virkelige liv, mødt dem på Bog Forum, rundt på bibliotekerne og andre steder. Vi er medlemmerne af læseklubberne og bloggerne dybt taknemmelige jeres deltagelse, og er imponerede over den flid, opfindsomhed, hjertevarme, klogskab og analytiske evner der bliver lagt for dagen i snakken omkring læseklubbernes bøger, anmeldelser og blogindlæg. På tværs af alder, landsdele, køn og andre af de traditionelle barrierer er der diskuteret bøger. Nogle gange i en grad, så vi har været nødt til at minde om Litteratursidens retningslinjer om pænt sprogbrug, men i langt, langt de fleste tilfælde i en rigtig god lyttende tone, hvor medlemmerne ikke blot har været interesserede i selv at skrive, men i høj grad også har været imødekommende over andres indlæg i debatten. Altså ikke blot envejskommunikation, men i høj grad samtale.

Vi har lært en masse bibliotekarer fra hele landet at kende. Kollegaer som alle med energi og gå-på-mod har kørt læseklubber i kortere eller længere tid. Vi har også sammen med Danmarks Radio oprettet 5 såkaldte DR læseklubber, som alle kører med spændende debatter. Imponerende som kolleger rundt i landet prioriterer såvel arbejdstid som fritid i den gode bogs tjeneste.

Gennem tiden har der været mange forskellige læseklubber på Litteratursiden. Vi har skrevet sammen om mad i romaner, om tynde bøger, om lydbøger, om spanske bøger osv, osv.
Sjovt var det også i den periode, hvor vi læste smalle digte, Morten Korch og Sven Hassel i klubben ”Litteratursiden undersøger”.

Vi håber at det har været lige så sjovt og givtigt for litteratursidens brugere de senere år, som det har været for os. Og den gode nyhed er jo, at der kommer to nye læseklub og debatredaktører. Der er stadig plads til masser af eksperimenter og spræl i læseklubberne og i debatterne i øvrigt. Alt hvad det kræver er opbakning hos bibliotekerne og ikke mindst hos Litteratursidens fantastiske brugere.
Her til sidst synes vi, at det er passende at afslutte med Peter Høegs ord som afsluttede debatten om ”Effekten af Susan” i DR.Romanklubben:

”Kære alle jer der har deltaget i læsegrupperne i denne debat eller/og har fulgt med i den.
Vi nærmer os slutningen af december og skal gøre plads til den næste roman. Jeg vil gerne takke jer hjerteligt for denne gang. Det er første gang i mit liv at jeg deltager i en offentlig debat, og første gang jeg skriver med i noget der foregår på nettet. Jeg har nydt det.
For et par år siden læste jeg bogen 'The Shallows' (jeg tror forfatteren hedder Carr til efternavn) som er en noget dæmoniserende advarsel mod internettets  mulige forfladigende indflydelse på vores allesammens liv. I forhold til den bogs sortsyn synes jeg vi der har været med i dette har fået sagt væsentlige (og venlige) ting til hinanden. Hvis det er rigtig er det jeres fortjeneste.
Måske behøver nettet ikke være bogens fjende. Måske er det en allieret. Eller kan blive det. Men chancen for at det går godt bliver helt sikkert meget større når mennesker mødes og læser sammen, som mange af jer har gjort.”

Så vi tillader os at konkludere: ja, læsere vil gerne skrive sammen om litteratur på nettet.

Når det så er sagt vil vi gerne her på falderebet opfordre flere til at deltage i læseklubberne for det er nu engang sjovere og mere inspirerende, hvis der er nogen at skrive sammen med. Selv vil vi nok heller ikke kunne holde os tilbage i fremtiden for at skrive med i de forskellige debatter på litteratursiden.

Mange hilsner fra
Michael Linde Larsen og Tina Mortensen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Kaj Hansen

  ons, 25/02/2015 - 10:05

  Tak til Michael og Tina.
  Her på falderebet vil jeg som bruger af Litteratursiden gerne takke Michael Linde Larsen og Tina Mortensen for deres arbejde som debat og læseklubredaktører. I har vel begge været med fra starten i det, som jeg vil kalde en af de mest epokegørende nydannelse inden for dansk biblioteksvæsen. I har gjort et fremragende arbejde inden for formidling af litteratur, og jeg vil ønske jer held og lykke med jeres nye arbejdsområde. Men jeg håber da, at I fortsat af og til vil lade høre fra jer på Litteratursiden.
  Venlig hilsen.
  Kaj Hansen.

 • Michael Linde Larsen

  ons, 25/02/2015 - 11:29

  Selv tak til dig, Kaj for dine mange fine skriverier på litteratursiden. Dog er jeg (endnu) ikke blevet overbevist Paul Auster fan. Det kan være det kommer:-)
  Der gik jo lang tid før, jeg fandt ud af, at du jo faktisk bor forholdsvis tæt på mig. Og da er nettet jo fantastisk på den måde, at mennesker med den samme interesse, bliver bragt sammne uanset, hvor de bor henne.
  Og du kan være helt rolig, jeg vil slet ikke kunne afholde mig fra at skrive med i debatterne. Ja, måske jeg endda vil skrive mere end tidligere, da jeg sommetider ikke har ville blande mig for meget og dermed tage parti for det ene eller det andet. Men de hensyn behøver jeg jo ikke tage mere:-)