Krimi i sol og skygge

Oprettet: 24.03.2012 - 18:34

Krimimessens første dag var et overflødighedshorn af gode navne - garneret af det dejligste forårsvejr. Første stop var Craig Russell, der talte om 'Glasgowkysset'.

Horsens Bibliotek har gjort det igen! De har både leveret en krimimesse med et væld af spændende krimiforfattere  fra nær og fjern og sørget for strålende sol fra en klar, blå forårshimmel.

Arrangørernes bud er at besøgstallet overskrider tidligere års. Vejret har utvivlsomt gjort sit til at Horsensianere og tilrejsende har lagt vejen forbi det tidligere Horsens Tugthus, hvor de har lyttet til forfattere, købt bøger og hygget sig i solen. Det gode program ville dog kunne trække rigtig mange til uanset vejret.

Inde i værkstederne hersker der en hel anden mørk, stemning - noir var mit kodeord i dagens valg af forfattere.

Første stop var Craig Russell, der talte om 'Glasgowkysset'. Glasgow var i sin tid en hovedby i det engelske imperium med dens skibsværfter og industri, men med 2. verdenskrig smuldrede imperiet, og det gik tilbage for byen. Derfor fandt Craig Russell at Glasgow i 1950'erne var en perfekt ramme for en række noir-krimier.

Som så mange forfattere i denne genre er Russell stærkt inspireret af Raymond Chandler, især beundrer han ham for hans evne med meget få ord at skabe den helt rette stemning.

Han er nu i gang med nr. 4 i Lennox-serien - endnu mere til min alt for lange læseliste - suk.

Det bliver Jens Lapidus vist også, for den meget stilige mand kan tilsyneladende skabe den helt rette Stockholm-Noir stemning. Og her gik jeg og troede at Stockholm var lutter lyse nætter, Vattenfestival og Gröna Lund :-).

Hans civile arbejde er forsvarsadvokat, han kan lide at have forfatter"arbejdet" som en bibeskæftigelse, selv om han må erkende at det efterhånden er begyndt at fylde temmelig meget med rejser, deltagelse i bogmesser m.m.

Han talte bl.a. om forskellen mellem skandinavisk og amerikansk krimi, fx laves der en amerikansk version af filmatiseringen af "Cash", men i den amerikanske fokuseres der ikke på den sociale klatring, som det sker i den svenske og i bogen. For i USA er det jo noget helt almindeligt.

Min tredje noir-forfatter, italienske Massimo Carlotto, meldte desværre afbud, så der blev ikke noget spaghetti-noir denne gang.

Men i morgen åbner messen atter dørene for nye spændende - måske hårrejsende oplevelser.