Tysk sorg og amerikansk sindslidelse

Oprettet: 13.11.2011 - 18:40
En fortælling om at glemme - forside

5 døde mænd, en bedstemor med Alzheimer og en maniodepressiv bedstefar fyldte Litteratursidens udsendte medarbejders notesblok på BogForums sidste dag.

Ja, det var stærk kost på en søndag i november, men virkede ikke afskrækkende hverken på de besøgende til interviewene eller lysten til at læse bøgerne.

Kim Skotte talte med Stefan Merrill Block om hans to romaner, debutromanen ’En fortælling om at glemme’ og den helt nye ’Stormen udenfor’. Den første har sit udgangspunkt i forfatterens bedstemor, der boede hos familien. Hun led i svær grad af Alzheimer, og det prægede hans barndom meget. 

’Stormen udenfor’ begynder med at han som 6-årig kommer hjem og ser bedstemoren brænde alle bedstefarens breve og skriverier. Bedstefaren, der var maniodepressiv og indlagt på et psykiatrisk hospital, skrev selv en del, men forfatteren må selv rekonstruere hans historie i romanform, hans og bedstemorens.

Stefan Merrill Block mener nu at han har skrevet sig ud af sin families sindslidelser, og at tiden er inde til et ”selvstændigt” forfatterskab.

Læs Litteratursidens anmeldelse af En fortælling om at glemme

Judith Hermann var et helt anderledes bekendtskab. Hun talte med Lilian Munk Rösing på engelsk og delvist på tysk. Hun dyrker det, man på engelsk kalder ”show not tell”, idet hun ikke ønsker at stille sig mellem bogen og læseren. Derfor er hun heller ikke er så vild med at rejse rundt med sit forfatterskab.

Den lille bog, ’Alice’, er en novellecyklus bestående af fem mænds dødsfald som oplevet af Alice, startende med ham hun er mindst knyttet til for at slutte med hendes mand.

Lavmælt og smukt.

Læs Litteratursidens anmeldelse af Alice

Sorg og lidelse er dele af livet og dermed litteraturen, og når det er så mesterligt beskrevet som hos disse to forfattere, kan man kun glæde sig.