Der er skrevet væsentligt ringere bøger end den her

Oprettet: 11.11.2011 - 23:15
Erik Valeur

Årets debutantprisvinder, Erik Valeur, mener ubeskedent at der er skrevet ringere bøger end hans debutroman. Og det har han nok ret i, 'Det syvende barn' virker som et vedkommende og læseværdigt bekendtskab.

Bogens tema ligger tæt op ad forfatterens barndom, da han tilbragte to år på Skodsborg Spædbørnehjem - der i dag er lukningstruet.

Derfor drejede samtalen mellem forfatteren og Jannik Lunn sig en del op spædbørnehjem og adoptioner før og nu og var et godt supplement til pressens dækning af den aktuelle sag.

Nu er det jo ikke en dokumentarroman, selv om idéen startede som et oplæg til en dokumentarfilm, der strandede på princippet om at biologiske forældre aldrig må kunne opsøge deres bortadopterede børn.

Derfor blev det til en 700 sider lang roman, der har været 13 år undervejs. Der er to spor: 1) De syv børn der deler stue på spædbørnehjemmet Kongslund og deres liv i de familier der adopterede dem, og 2) Spændingsplottet der handler om "det syvende barn", hvis oprindelse er en hemmelighed, der involverer magtens mænd.

"Det syvende barn" er ikke en dokumentarroman, men mange begivenheder er inspireret af virkelige hændelser, og en del begivenheder er genkendelige. Men man skal ikke tage fejl: Det her er fiktion!

Det er heller ikke en ren spændingsroman, men en slags hybrid uden for genre. Det er en interessant "genre" som vi har set flere af. Undertegnede glæder sig til at læse de 700 sider og ser frem til mere fra Erik Valeur - men det går nok ikke så stærkt.

Erik Valeur er journalist og har bl.a. en fortid hos månedsbladet Press (som jeg stadig savner så mange år efter at det måtte gå ind) og DR's dokumentarafdeling.

Læs Litteratursidens anmeldelse af Det syvende barn