Bag om Litteratursiden- chefredaktøren

Oprettet: 04.08.2014 - 10:43
Lise Vandborg

I artikelserien Bag om Litteratursiden taler vi med nogle af de folk, der til dagligt arbejder med formidling af litteratur og giver danskerne inspiration til læsning. Mød sitets chefredaktør Lise Vandborg, som har det store overblik, leder redaktionen og er Litteratursidens ansigt udadtil. 

Hun har en akademisk baggrund som cand.mag i nordisk sprog og litteratur & i flosofi og har derudover den journalistiske tillægsuddannelse. Udover sit arbejde på Litteratursiden tager hun ofte ud og interviewer forfattere og blander sig gerne i debatten om litteratur og udviklingen på bogmarkedet.

 

Beskæftigelse: 

Jeg har været chefedaktør på Litteratursiden siden 2003 og synes jeg har verdens bedste job! Jobbet har ændret sig meget gennem årene i takt med Litteratursidens udvikling, men mit fokus har hele tiden været den faglige og strategiske udvikling af sitet i samarbejde med redaktionen og bibliotekerne. Drivkraften har for mig altid været at se nye muligheder både hvad angår indhold, formidlingsformer og brugerinvolvering på sitet. Kort sagt er jeg altid på udkig efter nye måder at inspirere til læsning på!

 

Hvad læser du lige nu? 

Jeg er i gang med at læse Han af Eva Tind, og den er både smuk, bevægende og rystende. Smukt skrevet og bevægende i dens konfronterende tilgang til undersøgelse af identiteten i forbindelse med at være adopteret. I romanen rejser jeg’et som turist til Nordkorea for at undersøge sit ophav, og som læser rystes man lige så meget som jeg’et i romanen. 

 Jeg har også lige læst Peter Høegs nye roman, Effekten af Susan med stor fornøjelse. Desuden er jeg i gang med at læse en masse debutanter, da jeg sidder i udvalget for Munch Christensens debutantpris, og jeg må sige at der er – uden at nævne navne -  er mange store og meget unge talenter blandt årets debutanter!

 

Hvilken bog vil du anbefale andre? 

Jeg kan varmt anbefale Stoner af John Williams, som har opnået en enorm international popularitet sidste år, mens den knapt nok blev bemærket I 1965, da den udkom.  Denne gribende roman om universitetslektoren Stoners stille og vel lidt mislykkede liv,  fangede mig fra første side. Man overraskes af at blive så fængslet afdenne på overfladen ganske udramatiske historie om en undseelig mand, som aldrig fik den medgang i livet  han fortjente, som som havde en ting som gjorde livet værd at leve, nemlig det kald han fik for litteraturen. Historien er eminent godt fortalt og giver samtidig et rammende billede af USA I første halvdel af 1900-tallet. 

Desuden vil jeg gerne anbefale Den danskerborg borgerkrig 2018-24 af Kaspar Colling Nielsen. Den beskriver på original vis hvor lidt der skal til for at menneskets onde sider bryder frem i lys lue!

Samtidig må jeg anbefale en anden af sidste års bedste danske udgivelser, nemlig Ida Jessens noveller Postkort til Annie. Novellerne er sprogligt veldrejede og viser på eminent vis det ubærlige, det pludselige omslag – i nogle tilfælde den tilfældige hændelse  - der på et splitsekund forvandler hverdagen til en katastrofe.


Hvad optager dig ved læsning? 
At blive overrasket, overvældet, overrumplet af fiktionen. Som da jeg i år 2000 var i New York og sad på den lokale café og læste Paul Austers ”City of Glass” fra New York Trilogien. Med ét gik det op for mig, at hovedpersonen Quinn bevægede sig rundt i den gade, hvor jeg boede og i denne stund sad på cafe! Det gav både en følelse af at glide ind i fiktionen og forstærkede beskrivelsen af Quinns oplevelse af at fare vild både i den labyrintiske og spejlagtige storby –og i sig selv.

De største læseoplevelser for mig er dem, hvor bøgerne rammer både hjerne og hjerte. Det er de læseoplevelser, der kan være med til at sætte ens egen livshistorie i et nyt lys og påvirke den måde, man fortæller sin egen historie på. Netop samtalen om litteraturen optager mig mere og mere: hvis en bog har fået mig til at se eller erkende noget nyt, spørger jeg tit andre mennesker, om bogen har haft samme betydning for dem. Jeg tror vores samtaler om litteratur er med til at få bøgerne til at sætte sig bedre fast i erindringen.

 

 Et tip til at skrive en god anmeldelse: 

Skriv personligt og giv en vurdering med kant. Og anmeldelsen må gerne slutte med et elegant spjæt.

 

Tre ting om Lise: 

  • Har blaffet alene gennem Frankrig som 20-årig.
  • Havde ikke børn en måned før hun blev 39 – men fik så 3 børn på 2 år.
  • Elsker at lave mad med inspiration fra rejser i Asien og Sydeuropa.

 

Mød resten af holdet bag Litteratursiden: 
Debatredaktør Barbara Rugholm Hesselund, Gladsaxe Hovedbibliotek
Temaredaktør Anne Birgitte Langkilde Hundahl, Vejle bibliotekerne
Læseklubsredaktør Jørgen Dissing Nørgaard, Aalborg Hovedbibliotek