Hjertets alfabet

Oprettet: 17.08.2016 - 07:03

Bang, Barnes og Baudelaire. Drop den alfabetiske vilkårlighed i bogreolen og sæt bøgerne efter deres åndelige slægtskab.

Selv om den alfabetiske opstilling er nemmest, når man skal finde titler, har den alfabetiske vilkårlighed i bogreolen altid generet mig. Så når vores familie om et par måneder skal flytte og alle bøger pakkes ned og sættes op igen, vil jeg bruge anledningen til at sløjfe den alfabetiske opstilling af i hvert fald de bøger, som betyder mest og sætte dem efter deres indre alfabet. Og hvis jeg ikke tager fejl vil den nye opstilling også inspirere vennerne, når de kaster blikket på vores bogreoler.

Jeg har allerede eksperimenteret lidt med at sætte bøger med slægtskab sammen i reolen - for eksempel Helle Helle ved siden af de norske mestre Kjell Askildsen og Per Petterson, hvor der er linjer i både stil og stemme. Ida Jessen har jeg placeret sammen med Alice Munro, og Josefine Klougart har jeg for en tid sat i særdeles godt selskab med hendes forbilleder Marguerite Duras og Virginia Woolf. Ligesom i Litteratursidens Noget der ligner lister kan parallellerne overskride tid og sted.

Digtsamlingerne har jeg hidtil placeret på separate hylder, men overvejer at samle forfatterskaber, på tværs af genrer, da de jo udgør et samlet værk. Ikke mindst Inger Christensen, der ovenikøbet også har skrevet to essayistiske poetikker, nemlig ’Del af labyrinten’ og 'Hemmelighedstilstanden', hvor tankerne fra hendes digte og romaner er foldet ud.  Også lyrikere som Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen har skrevet poetikker, og her vil jeg nok fortsat sætte digte for sig og poetikker for sig, omend poetikkerne altid har stået lige ved siden af digtsamlingerne, selv om poetikker jo egentlig hører under faglitteratur, som lige nu står på en helt anden væg end skønlitteraturen. Men at sætte ’Mit Lys brænder’ og ’City slang’ af Thomsen på hver sin væg virker altså forkert! 

Endelig planlægger jeg et par læsehylder til de bøger, som ikke er sat på plads, fordi de står og venter på at blive læst, indtil de måske en dag finder plads på hylder, der kalder på netop de bøger.

Hvordan indretter du dine bogreoler? Alfabetisk, efter bøgerne farve, efter stil eller noget helt fjerde?

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Lise Vandborg -...

  tir, 23/08/2016 - 11:06

  Tak for jeres mange gode idéer, dem vil jeg have i baghovedet, når jeg sætter mine bøger op.  Louise, sikke en fin idé med lyrik i et skab med glaslåger.

  Maria, gode bud i dine blogindlæg på hvordan man sætter fokus på de bøger, som virkelig betyder noget for en. Af og til tænker jeg også jeg at jeg vil sortere og have lidt færre bøger stående i reolen, men når jeg så står med bogen i hånden er det sjældent,  jeg føler mig overbevist om at jeg ikke vil læse den igen. Jeg har tit oplevet efter mange år at vende tilbage til en bog, eller måske blot et afsnit i den, fordi en anden bog, bringer minder til den.

  Men jeg tror aldrig jeg kommer til at sætte bøger op efter farve, selv om jeg godt kan se, at det giver et mere roligt udtryk i stuen.

   

 • Maria Guldager ...

  tor, 18/08/2016 - 14:45
 • Marit

  man, 22/08/2016 - 12:09

  Ja, jeg er jo den uforbederlige pensionerede bibliotekar, jeg får ondt i øjnene af at se bøger "i uorden", men styrer mig når jeg er hjemme hos folk ;-). Jeg kan dog godt finde på at rette på alfabetiseringen på biblioteket, når jeg kommer forbi.
  Jeg afviger fra bibliotekets regler ved herhjemme at have integreret engelsk skønlitteratur, og det næste bliver vel mine (få) spanske bøger. Inden for et forfatterskab kan jeg godt finde på at sætte bøgerne kronologisk, og biografier om forfatteren afslutter opstillingen. Faglitteratur står efter emne, dog ikke DK5.

 • Louise Østergaard

  tor, 18/08/2016 - 10:00

  God idé med åndelige slægtskaber. Den idé ville jeg tage til mig, hvis ikke det var fordi man altid må tænke praktisk, når man har en forholdsvis lille lejlighed og mange bøger. Så handler det om størrelse: Bøger med nogenlunde samme højde står sammen, for så kan andre bøger lettere stables ovenpå! Udfordringen er så at finde lige den bog, man leder efter, men jeg bruger meget tid på bare at kigge på bøgerne, så jeg ved som regel, hvor de sådan cirka står. Og så har jeg et rigtig fint lyrikskab med glaslåger; det giver lyrikken et lidt eksklusivt touch, som jeg synes passer til genren :)

 • Janet Wilhjelm

  tor, 18/08/2016 - 09:08

  Ja, det er sjovt at lege med.

  Hos mig står Cervantes' Don Quijote ved siden af Ariostos' Orlando Furioso - som nu endelig er oversat til dansk med 500 års forsinkelse: Den rasende Roland. http://www.mtp.hum.ku.dk/details.asp?eln=203638

  Cervantes erklærede kærlighed til Ariostos ridderepos er spor der bidrager til at give Don Q-figuren de mangesidige facetter: latterlig, idealistisk og menneskelig på en gang. Da Cervantes skrev var ingen læser i tvivl om meningen. I dag kender de færreste Ariosto - og dog. De kender hans verden via nutidens fascination af middelalderens riddermyter, troldkvinder & -mænd og vingede væsner der pludselig ændrer skæbnens gang.