Litteratursiden nomineret til pris

Oprettet: 05.11.2012 - 13:32

I morgen præsenterer jeg vores fagbogsprojekt i forbindelse med nomineringen til ”Årets bedste projekt ” af Kulturstyrelsen, hvor vi samtidig kan løfte sløret for forårets emner i Fagbogklubben.

For bare et år siden kunne man ikke finde meget indhold om fagbøger på Litteratursiden. Men siden Litteratursiden i december 2011 lancerede Fagbogklubben i samarbejde med DR, har der været masser af inspiration at hente både på sitet om debatterende faglitteratur og på bibliotekerne gennem en række debatarrangementer. Nu har projektet så ført til en nominering til Kultur-styrelsens pris ”Årets bedste projekt”.

Spændende emner til debat i foråret

Vi er lige nu i gang med at planlægge den tredje sæson af Fagbogklubben, og har netop - i samarbejde med DR - udvalgt de bøger, som vil være ’månedens fagbog’ i foråret. Det er nogle super spændende emner, og vi glæder os debattere demokrati som princip og problem, sociale forskelle og mønsterbrud samt hvad hjernen betyder for forholdet kønnene imellem. Vi skal også diskutere, hvordan brud med samfundstraditioner opstår, vi skal snakke det bedste og det værste ved Søren Kierkegaard i maj, hvor den store danske forfatter og filosof ville være fyldt 200 år, og så skal vi se nærmere på en anden stor dansker, nemlig PH og den biografi om ham, som netop er kommet på gaden.

Alle emnerne kommer naturligvis til debat i i Litteratursidens læseklub Fagbogklubben, og som altid vil der også være arrangementer med forfatterne rundt om på landets biblioteker.

Der er flere gode grunde til at deltage i debatterne. I Litteratursidens læseklub kan du få vendt nogle af de til tider svære eller udfordrende spørgsmål, som rejses i fagbøgerne, med andre læsere. I denne måned diskuterer vi Lisbeth Zornig Andersens rystende beretning om mishandling og omsorgssvigt i hendes bog ‘Zornig – vrede er mit mellemnavn’. Du kan også møde Lisbeth Zornig til en række foredrag i landets biblioteker og i øvrigt til en samtale på Litteratursidens stand på bogmessen i den kommende weekend. Samtidig kan du høre om emnet i DRs programmer Faglitteratur på P1 og Danskernes Akademi.

Populære debatarrangementer på bibliotekerne

De mange biblioteksarrangementer, som vi har planlagt i år - 44 debatarrangementer med fag-bogsforfattere og 48 arrangementer med forskere i forbindelse med Tænkepauser  - har været meget populære både på bibliotekerne og blandt publikum. Bibliotekar Hanne Gylvin fra Allerød Bibliotek fortæller efter et af de første arrangementer i Fagbogklubben:

”Vi havde en super aften med Peter Bastian i Fagbogklubbens første sæson. Vi solgte 70 billetter, og kunne nemt have solgt 100. Mange gik forgæves. Han var veloplagt, vidende og gav os alle en åndelig rusketur. ”

Da vi for et år siden kastede os ud i faglitteraturen, var det - ud over at flere og flere af jer brugere efterspurgte det – fordi, at grænserne mellem de forskellige genrer bliver mere og mere flydende, og fordi vi kunne se, at fagbøger får en stadig stigende rolle i den offentlige debat. Det ville vi så gøre ved at få Litteratursidens indhold til at spille sammen med arrangementerne på bibliotekerne. Dette samspil bliver endnu stærkere på den nye version af Litteratursiden, som vi er i gang med at udvikle, hvor bibliotekernes arrangementer vil blive mere fremtrædende på sitet, og hvor det faglitterære univers bliver mere synligt.

Vi håber, at endnu flere af jer vil deltage i Fagbogklubbens mange tilbud fremover. Som led i nomineringen til ”Årets bedste projekt ”, hvor afgørelsen falder i morgen 6. november, skal jeg præsentere Fagbogsprojektet på det årlige møde for alle biblioteksledere. Her håber jeg, at alle ledere får øjnene op for, at de må have disse arrangementer netop til deres bibliotek. Det er en oplagt mulighed for at fortælle om projektets store potentiale for bibliotekets brugere – og det sker i samme uge, hvor vi fejrer Litteratursidens 10 års jubilæum, nemlig fredag d. 9.november på Bogforum i Bella med tale af kulturministeren og forfattere.