Hamlet - Prins af Danmark

Oprettet: 13.07.2017 - 21:17
Lars Ulrik Thomsen

 

 

 

 

Shakespeares navn er forbundet med de mest fantasifulde historier om hans opvækst og senere tilværelse. Som med H.C. Andersen, der skulle være en skjult kongesøn, vil man gøre Shakespeare til en rig engelsk adelsmand, der i det skjulte skrev digte og skuespil. Det er alt sammen udtryk for spekulationer. Det vi ved og kender er den store og vidunderlige kunst som han har efterladt til os

 

 Et af Shakespeares helt store værker er Hamlet – Prins af Danmark. Det er et drama der i sin komposition og handling er på højde med det bedste i antikkens teater. Shakespeare var da heller ikke karrig med, at låne hos andre skuespilforfattere i samtiden eller hos antikkens tragedie-digtere.

Danmark var omkring år 1600, da Hamlet blev skrevet, en stormagt i Europa. Og Kronborg var et splinternyt pragtslot, bygget efter sidste mode inden for arkitektur. Et af formålene med slottet var, at imponere især andre kronede hoveder. Og det lykkedes, der blev talt om Kronborg rundt om i Europa, også i London.

 To af Shakespeares kolleger William Kempe og George Bryan havde tilbage i 1586, som en del af teatertruppen ´The Earl of Leicester’s Men´, været inviteret til at opføre teater på Kronborg ved Frederik den II. hof. De to har sikkert kunnet fortælle Shakespeare en hel del om det ekstravagante hofliv på Kronborg.

 Fra 1837 har der på slottet været internationale kompagnier og nogle af verdens førende skuespillere på scenen med Kronborg som baggrundstæppe. Sir Laurence Olivier, Vivien Leigh, Gustaf Gründgens, Michael Caine, Christopher Plummer, Derek Jacobi, Kenneth Branagh, og også andre anerkendte Shakespeare-skuespillere som Simon Russel Beale, Lars Eidinger og Jude Law har gæstet Kronborg.

Hvorfor henlagde Shakespeare handlingen til Danmark og Kronborg Slot? England var i begyndelsen af 1600-tallet i opbrud. Kongemagten og kirken forsøgte at tilrane sig al magt uden om parlamentet. Formålet var, at sikre dækningen af et uhæmmet forbrug af skattekroner til de øverste klassers ødselhed.

I 1640 revnede ballonen med et brag, da parlamentet måtte indkaldes for at godkende nye bevillinger. Da Karl den I forlod parlamentet var det signalet til den folkelige opstand, til borgerkrigen mellem ´spidshoveder og rundhoveder´.

 Den engelske revolution skulle blive forløberen for andre borgerlige revolutioner, et århundrede senere, begyndende i Frankrig. Hele denne gæring i folket og overklassen er genspejlet i Shakespeares dramaer. Han vidste fra nogle af kollegerne i Londons teaterverden, at det kunne koste livet at udfordre de herskende. Derfor var det bekvemt at bruge Danmark som scene for det drama der udspillede sig, da Hamlets far af uforklarlige grunde pludselig dør.

 Skuespillet er bygget op som en Pandoras æske, hvor Hamlet lidt efter lidt afdækker de sande begivenheder omkring farens død.

Det er mageløst gjort, at få en skuespillertrup til at forestille den scene, hvor Hamlets onkel og daværende konge Claudius, hælder gift i øret på Hamlets far. Virkningen udebliver heller ikke. Spillet får Claudius til at flygte til slottets kapel, hvor han trygler Herren om nåde.

 Begivenheden bliver anledningen til at Claudius beordrer den fuldstændige overvågning af Hamlet fra alle hoffets medlemmer.

Claudius aner den kommende katastrofe og forsøger desperat at inddæmme den, men jo mere han spionerer mod Hamlet – des større og mere forfærdelige bliver konsekvenserne. Under en samtale med moren hører Hamlet støj bag gardinerne, og et hurtigt kårdestød rammer den lyttende Polonius.

 Det er gribende at følge hvordan Hamlet gennemgår en kvalfuld tid med store prøvelser. Som en konsekvens må han ofre sin elskede Ofelia, for at afsløre forbrydelsen mod faren. Hun forstår ikke, at Hamlet må spille en galning for at skjule sin efterforskning.

 Claudius beslutter nu at sende Hamlet til England. Med sig har han et brev der fortæller modtageren, at han skal dræbe Hamlet. Men denne er ikke tabt bag en vogn, og han åbner brevet og beordrer skibet til at vende tilbage til Danmark og slottet.

Stor er derfor Claudius´ forbløffelse da han ser Hamlet i live, og nu er scenen sat for det endelige opgør mellem de to venner Hamlet og Laertes på forgiftede sværd.

Der er indspillet en lang række film om Hamlet med en lang række fremragende skuespillere. Særlig scenen med duellen og kongeparrets mimik er gribende, man sidder med tilbageholdt åndedræt. Det går helt galt, da dronning Gertrud drikker det bæger vin der er tiltænkt Hamlet, hvis sværdet ikke rammer ham.

 Men han ér blevet ramt. Hamlet ligger døende på slottets gulv, og i sin kvide beder han Horatio om, at fortælle folket sandheden bag dramaet. Er det ikke en direkte allegori til de engelske tilstande i 1600-tallet, en opfordring til at afdække korruption og misbrug af offentlige midler?

 Kendsgerningen er i hvert fald at hele kongefamilien dør, kongens rådgiver Polonius og dennes datter Ofelia og sønnen Laertes. Imens intrigerer fremmede magter mod Danmark og Norge sender en hær med Prins Fortinbras i spidsen, der skal indtage kongeriget.

 Men det er ikke kun på scenen at Hamlet kostedemenneskeliv. Meget dramatik er knyttet til opførelsen i New York den 7.maj 1849, hvor den britiske skuespiller William Macready spillede hovedrollen.

 Det skyldtes, at den amerikanske skuespiller Edwin Forrest var taget af plakaten, fordi han under sin gæsteoptræden ved engelske teatre, skarpt kritiserede Macreadys tolkning af Hamlet. Da Macready optrådte i New York, fik han tak for sidst. Han fik rådne æg, gamle sko og stole smidt op på scenen.

 Ca 15.000 oprørte amerikanere stimlede sammen ved Astor Place Opera House, og efterhånden turde byens borgermester ikke andet end at tilkalde politiet, som åbnede ild mod mængden. Den aften døde mellem tyve og tredive mennesker.

Den berømte replik om rigets tilstand ´Der er råddenskab i Danmarks rige´bliver ofte brugther i landet, hvor Shakespeare placerede en af sine mest berømte hovedpersoner. Men hvad handler replikken egentlig om? Handler det om nationen? Eller er det i virkeligheden hovedpersonens mentale tilstand, der sigtes til ? Hamlet – klog eller gal? En anden berømt replik er:

 At være eller ikke være, det er sagen!

Om det er tegn på ædelhed at tåle -

den vrede skæbnes pileskud og stenkast,

eller kæmpe imod et hav af sorger,

og trodsigt gøre en ende på dem?

Skuespillet om Hamlet er udødeligt, fordi han modigt tog kampen op mod uretfærdighederne og dermed bliver han et eksempel, et forbillede, en appel om ikke blot at være tilskuer i det store drama som tilværelsen er.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Lars Ulrik Thomsen

  tir, 18/07/2017 - 12:14

  Et bogtip: Povl Christensen har illustreret en lang række danske værker, bl.a. Blichers Brudstykker af en landsbydegns dagbog, et hovedværk i dansk litteratur. 

  Et andet  værk han har illustreret er Danske folkeviser i 2 bind, Thanning og Appels forlag 1977. 

  Han har også illustreret Hamlet - Prins af Danmark af William Shakespeare, som er oversat af V. Østerberg, Carit Andersens forlag, 1947.

  En god illustrator er med til at give bogen en ekstra dimension!