Kampen for det frie ord

Oprettet: 20.10.2015 - 09:07
Lars Ulrik Thomsen

Inden jeg i 2004 begyndte at udgive mine bøger kontaktede jeg adskillige forlag, herunder et århusiansk der udgiver kriminalromaner i rigt mål. På mit spørgsmål om de var interesserede i at udgive et manuskript fik jeg at vide, ”at venstreorienteret litteratur ikke sælger.”

Det er med andre ord blevet tabu i den offentlige bevidsthed. På litteratursiden er venstreorienteret litteratur også tabu, en Scherfig, Kirk eller Andersen Nexø er ikke eksisterende i redaktionens oversigter eller analyser.

Jeg har forsøgt at bryde dette tabu, ved at introducere forskellige forfattere, danske som udenlandske, men trods det at jeg har været aktiv på siden i mere end et år, er der ikke en eneste af mine indlæg som har fundet nåde for redaktionens kritiske blik og blevet anvendt som redaktionelt indlæg.

Mine bøger må heller ikke blive anmeldt af redaktionen, fordi (som redaktionen udtrykker det) de ikke har anmeldernes ´interesse´. Alt dette tegner et billede af politisk diskrimination som er uforenelig med vores grundlov.

Barbara Rugholm og andre bringer intimiderende kommentarer, med det formål at indskrænke min ytringsfrihed på litteratursiden.dk. Det minder alt sammen om de mørke år under den 5 år lange besættelse, hvor alle venstreorienterede var jaget vildt, og de der ikke endte i tyske tugthuse eller koncentrationslejre, var gået under jorden.

Litteratursidens redaktion er indsat af folkebibliotekerne, finansieret af skatteyderne. Det er jeres opgave at formidle litteratur, herunder debatten om den - uden politisk diskrimination; at være åbne over for forskellige synspunkter om litteratur, så længe de holder sig inden for grundlovens rammer.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Barbara Rugholm Hessellund (ikke efterprøvet)

  tir, 20/10/2015 - 09:13

  Jeg har ikke haft til formål at intimidere nogen, men du skyder jo selv med skarpt. Beklager at du har opfattet det sådan. Held og lykke med din frihedskamp andre steder!

 • Lars Ulrik Thomsen

  ons, 21/10/2015 - 17:00

  Svar til Barbara og redaktionen:

  Man binder os på mund og hånd,
  men man kan ikke binde ånd,
  og ingen er fangne,når tanken er fri.
  Vi har en indre fæstning her
  som styrkes i sit eget værd,
  når bare vi kæmper, for det vi kan li.
  Den som holder sjælen rank, kan aldrig blive træl.
  Ingen kan regere det som vi bestemmer selv.
  Det sværger vi med hånd og mund
  i mørket før en morgenstund,
  at drømmen om frihed
  bliver aldrig forbi.

  Poul Henningsen