Fredsfolk og krigsfolk

Oprettet: 23.09.2014 - 14:22
Lars Ulrik Thomsen

Arbejdet med bogen ´Fighting for Peace` har også givet nogle mere spøjse oplevelser end jeg havde forventet 

Da jeg søgte på lignende titler dukkede følgende op ´Fighting for Peace : Bosnia 1994´, skrevet at den engelske brigadegenral Michael Rose. Man kan selvfølgelig godt hævde at man kan skabe fred med en hærstyrke ved at skille de stridende parter, men det er ikke lige det jeg forbinder med fredsarbejde. Men de militære høge har det med at iklæde sig fredelige gevandter, for at skabe sympati for deres krigeriske håndværk. 

Det samme gælder en anden titel og skrevet af en af USA´s absolutte høge og koldkriger. ´Fighting for Peace : Seven Critical Years in the Pentagon´, er skrevet af Caspar Weinberger. Han var USAs forsvarsminister 1981 til 1987 i præsident Ronald Reagans administration. Hvis man hævder at Ronald Reagan stod for en aktiv fredspolitik, er det det samme som at hævde at ræven er den bedste til at vogte gæssene.

Men ellers er det forbløffende lidt der er skrevet om fredsbevægelsen, både i Danmark og internationalt. Der er ganske få forfattere der har beskæftiget sig med emnet. Der halter vi en del efter Sverige, som gennem fredsforskningsinstituttet SIPRI har skabt en lang række kontakter og et miljø i Stockholm der tiltrækker folk fra andre lande.

Den amerikanske filosof John Somerville, der var uddannet filosof fra Columbia universitetet, foreslog at man ved alle universiteter indførte faget paxologi. Det ville medvirke til at fremme forskningen i, hvordan vi kommer til at leve fredeligt med hinanden på tværs af sprog, race og kultur.

Det er der efter min mening virkelige perspektiver i at realisere også på danske undervisningssteder, fordi alle de penge vi bruger på oprustning og krig kun skaber mere vold, ødelæggelse og menneskelige lidelser.

 

PS. Kampen for freden udkommer i den danske udgave den 1.11.2014.