Litterært debatarrangement med Yahya Hassan & Ursula Andkjær Olsen i Vangede med KØS på Danmarkstour ved Dan Turèlls Mindesmærke

Oprettet: 06.05.2014 - 15:52

SPROGET HAR MAGT, MEN MAGTER VI DET?

 

’At tage ordet i sin magt’ er ikke kun et udtryk for at være dygtig til at formulere sig. I den rigtige rækkefølge kan sproget helt bogstaveligt vælte regeringer, skabe håb og sætte nye dagsordener. Langt fra alle mestrer sproget, men en af dem, som gjorde, er Dan Turèll. KØS Museum for kunst i det offentlige rum og Vangede Bibliotek stiller skarpt på alfabetet og dets magtfulde potentiale med udgangspunkt i mindesmærket Alfabet Turèll, der blev opført til minde om hele Danmarks ordsmed Dan Turèll. Ved arrangementet optræder to af vore samtids store forfattere, Yahya Hassan og Ursula Andkjær Olsen, der ikke alene mestrer sproget, men som også på hver deres måde bruger det til at sætte nye samfundsmæssige, kulturelle og litterære dagsordener.     

Skulpturen Alfabet Turèll, der blev opført i 2011 af Kenn André Stilling, består af alle alfabetets bogstaver i størrelsesordnen 1-3,5 m. fordelt på 8x5 m. Med sin placering på Dan Turèlls plads og sin legesyge form indbyder monumentet til leg, hvilket er i tråd med Dan Turèlls egen forestilling om sproget og dets virkning, hvorom han sagde: ”alfabetet er mit bedste legetøj”. Monumentet er rejst på lokalt initiativ med ønske om at mindes det berømte bysbarn, der skildrede sin barndom i Vangede i erindringsromanen Vangedebilleder.

Mandag d. 12. maj kl. 17-19 kan du opleve journalist Torben Steno i debat med Kenn André Stilling, kunstner, Ursula Andkjær Olsen, forfatter, Peter Strøm, leder af Gentofte Bibliotekerne samt Serkan Dogan, indehaver af Pizzamed.

Oplæsning af digterkometen Yahya Hassan og Ursula Andkjær Olsen

Det hele foregår på Dan Turèlls Plads, Vangede Bygade 45, 2820 Gentofte.

 Debatarrangementet indgår i KØS Danmarkstour.

KØS Museum for kunst i det offentlige rum besøger 10 udvalgte mindesmærker på den bredtfavnende Danmarkstour – fra Sakskøbing over Odense til Sønderjylland – med det formål at gå i dialog med danskerne om deres lokale mindesmærke. Ved hvert mindesmærke indgår KØS et samarbejde med en lokal kulturel aktør, fx kulturhuse, museer eller arkiver.

 Følg med på facebook.dk/danmarkstour

 

KØS Museum for kunst i det offentlige rum:
Direktør Christine Buhl Andersen · cba@koes.dk · 20 35 39 30
For billedmateriale kontakt PR-ansvarlig Camilla Gerhardt · cg@koes.dk · 24 46 47 77