Sommerlæsning

Oprettet: 27.08.2012 - 19:24

Jeg er ved at læse Christian Jungersens ”Du forsvinder” - eller jeg er faktisk ved at genlæse den. Det er en fantastisk bog, som jeg nyder at læse igen. Jeg kan sagtens huske den bevægende handling om ægtemanden, der er syg. Og de konsekvenser hans sygdom har for hans nærmeste. Jeg kan også huske, hvad de valg eller handlinger han traf (inden sygdommen blev opdaget), har for konsekvenser for ham selv og hans nærmeste.  Men nu hvor jeg læser romanen for anden gang, er jeg blevet ekstra opmærksom på, hvordan den påvirker mig følelsesmæssigt. For det gør den nemlig, den sætter mig i en stemning af nervepirrende og neglebidende nervøsitet. Og den følelse eller stemning kender jeg ellers mest fra læsning af krimier.

 

 Måske er det derfor jeg har fået lyst til at lede efter de stemninger, som de bøger jeg har læst hen over sommeren har sat mig i. Jeg læste ”Sandt” af den finske forfatter Riikka Pulkkinen. Det er en utrolig smuk roman, som handler om sandhed, kærlighed og om at miste. Da jeg læste "Sandt", måtte jeg flere gange ta mig selv i at blinke med øjnene - fordi bogen berørte mig dybt og altså satte mig i en bevæget og sørgmodig stemning - og jeg synes det viser, hvor fin bogen er, at den kan gribe mig så dybt.

 

Sommerens tredje bog var ”Den stjålne vej” af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Det er en vigtig og stærk bog, skrevet af en forfatter, der tør bryde tabuer. Hun skildrer det hun så, da hun arbejde i Afghanistan, hvor romanen foregår. Tabuerne er drengevoldtægter, kvindeundertrykkelser og voldsom korruption. Handlingen i bogen er utroligt spændende og den er læseværdig. Den satte mig i en stemning, af voldsom vrede jeg fik lyst til at skælde ud. Jeg blev meget vred på et samfund, som er så korrupt og uretfærdigt.    

 

Sommerens fjerde roman er Emma Hallbergs ”Svømmeprøven”. Og den er en rigtig sommerbog eller en ”feel good” bog. Det er en bog med masser af sol (ja ligefrem hedebølge) sommer, kærlighed og svensk natur og så naturligvis svømmeundervisning. Og jeg læste den med et stort smil på læben - den var dejlig og lykkelig. Og hvor var det heldigt og rart at læse så forskellige bøger, der hver især hjalp med et gøre min sommer endnu bedre.